Jurnalistă reținută în Rusia după ce a vizitat mormântul lui Alexei Navalnîi

Cetățeni ruși la mormântul opozantului rus Alexei Navalnîi, în ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia. 17 martie 2024.

Un tribunal din Moscova a condamnat-o pe jurnalista Antonina Favorskaia la 10 zile de închisoare sub acuzația de nesupunere față de poliție, după ce a vizitat mormântul politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, unde a depus flori și a făcut fotografii.

Antonina Favorskaia și doi colegi ai instituției independente de presă Sota.Vision au fost reținuți pe 17 martie într-o cafenea din apropierea cimitirului, după ce au vizitat mormântul lui Alexei Navalnîi și au fost duși la poliție pentru verificarea identității, scrie Serviciul Rus RFE/RL.

Cei doi colegi au fost în cele din urmă eliberați, dar Favorskaia, care inițial a refuzat să-și arate documentele poliției, a fost reținută peste noapte și ulterior condamnată de instanță. Antonina Favorskaia e unul dintre jurnaliștii care a relatat despre procesele lui Alexei Navalnîi.

„Au spus că există informații că am comis o infracțiune, au fost informați despre aceasta de o sursă anonimă”, a declarat unul dintre jurnaliștii reținuți, Anastasia Musatova, în instanță.

Sota relatează că polițiștii au scris în raportul privind presupusa infracțiune a Antoninei Favorskaia că aceasta a refuzat să arate documentele de identitate, a apucat angajații de haine și a încercat să scape. În instanță, jurnalista a negat raportul. Colegii ei, reținuți împreună cu ea, au spus că ofițerii de poliție au fost cei care au folosit violența când au încercat să îi trântească la pământ.

Favorskaia a declarat în instanță că este persecutată pentru faptul că a scris despre procesele lui Alexei Navalnîi timp de mulți ani și pentru că îi împărtășește opiniile.

Your browser doesn’t support HTML5

Rușii continuă să vină la mormântul lui Navalnîi sub supravegherea strictă a poliției


Anastasia Favorskaia a lucrat în calitate de corespondent la procesele politicianului de opoziție Alexei Navalnîi la Vladimir și Kovrov. Cu o lună înainte de moartea lui în colonia penală, ea a călătorit în regiune pentru a filma un reportaj despre satul în care este închisoarea.

După înmormântarea lui Navalnîi, Favorskaia a scris în mod constant despre subiect și a oferit redacției fotografii și materiale video de la mormântul politicianului de opoziție.

De mai bine de un deceniu, Kremlinul s-a angajat într-o campanie de represiune împotriva presei independente din Rusia. Instituțiile cu jurnaliști independenți au fost periodic epurate de oamenii de afaceri sau de proprietarii de stat.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, măsurile de limitare a presei independente s-au accentuat, multe instituții de presă independente au fost nevoite să se închidă sau să își mute sediul în afara țării.

Îți mai recomandăm Peste o sută de oameni au fost reținuți de forțele de ordine când își luau adio de la Alexei Navalnîi
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.