Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva a primit Premiul Internațional pentru Libertatea Presei

Alsu Kurmasheva vorbește la ceremonia de decernare a premiilor internaționale pentru libertatea presei 2024 a CPJ, la New York, pe 21 noiembrie.

Alsu Kurmasheva, jurnalistă a Serviciului Tătar-Bașkir al RFE/RL, a fost onorată cu Premiul Internațional pentru Libertatea Presei de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) într-o ceremonie care a avut loc la New York pe 21 noiembrie.

Kurmașeva, recent eliberată din închisorile rusești după ce a stat 288 de zile în arest, a mulțumit CPJ pentru eforturile făcute pentru eliberarea ei.

„Jurnalismul nu este o crimă”, a spus ea, menționând că peste 20 de jurnaliști sunt în prezent închiși în Rusia.

Ea a spus că dedică premiul colegilor ei încă închiși, inclusiv jurnaliştilor RFE/RL Igor Losik și Andrei Kuzneciuk în Belarus, Vladislav Iesîpenko în Crimeea și Farid Mehralizada în Azerbaidjan.

„Colegii mei nu sunt doar statistici; la fel ca mine, sunt ființe umane adevărate cu familii cărora le este dor și îi iubesc. Mai sunt zeci de alți jurnaliști în închisorile rusești. Ar trebui eliberați imediat", a subliniat Kurmașeva.

Alți destinatari ai premiului au fost jurnalistul palestinian Shorouq al-Aila, jurnalistul guatemalean Kimi de Leon și jurnalistul de investigație nigerian Samira Sabou, toți recunoscuți pentru curajul lor în fața persecuției.

Reținută de autorități în iunie 2023, în timp ce-și vizita rudele din orașul central rusesc Kazan, Kurmașeva a fost inițial acuzată că nu și-a declarat pașaportul american. Apoi a fost eliberată, dar i s-a interzis să părăsească țara.

Cu toate acestea, în octombrie, ea a fost arestată, închisă și acuzată că este un „agent străin” nedeclarat – în temeiul unei legi draconice care-i vizează pe jurnaliști și pe activiștii societății civile.

Mai târziu, a fost acuzată de distribuirea a ceea ce guvernul rus numește „informații false despre armata rusă”, o acuzație care i-a fost adusă în urma muncii ei la editarea unei cărți despre rușii care se opun invaziei rusești în Ucraina.

RFE/RL, precum și guvernul SUA au spus că acuzațiile absurde.

Schimbul de prizonieri care a avut loc pe 1 august a inclus 24 de persoane în total, printre care: Alsu, reporterul Wall Street Journal Evan Gerskovich și activistul politic rus Vladimir Kara-Murza într-un schimb făcut cu șapte țări.

Îți mai recomandăm Un jurnalist de investigații cere Occidentului să-și retragă reporterii din Rusia ca să prevină arestarea lor
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI