UPDATE Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac: „Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare de informația apărută în presă, potrivit căreia doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi într-o pădure din județul Suceava în timp ce îşi făceau meseria.
Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria. Informaţiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnalişti, căci ei sunt cei care asigură transparenţa”.
Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a depus plângere penală la București, pentru ca ancheta să demareze de aici. Poliția din Suceava îi audiază vineri dimineață doi dintre cei 20 de atacatori. Poziție față de cele întâmplate a luat și ministrul Mediului, Tánczos Barna, care, într-o postare pe Facebook, spune că „lucrurile au ajuns prea departe”.
Cazul petrecut ieri nu este singular, în ultimii cinci ani, 187 de pădurari au fost agresați de hoții de lemnea, iar activiștii de mediu au fost bătuți, uneori chiar sub ochii poliției. Multe dintre aceste evenimente au avut loc tot în zona Bucovinei. In același timp, agresiunile împotriva activiștilor de mediu au crescut alarmant în întrega lume.
Mihai Dragolea spune, într-un interviu pentru Europa Liberă, că violența extremă a bătăușilor poate fi explicată prin faptul că, probabil, au fost atinse „metodele lor de furt”. Povestește cum a decurs intervenția Poliției, care a”scărțâit” pentru că nu a putut să-i identifice la fața locului pe agresori, dar si cum bătăuşii l-au dezbrăcat pe activistul de mediu în pielea goală şi l-au fugărit prin pădure, amenințându-l că îl vor arunca într-o râpă.
„Așa ceva, 15-20 de oameni venind cu topoarele spre mine, n-am mai văzut. Credeam că se întâmpla prin secolul XVII. Acesta este Estul Sălbatic al Europei”.
Îți mai recomandăm Uciși protejând mediul | Creștere alarmantă a crimelor comise împotriva activiștilor
Europa Liberă: Cum s-a petrecut exact incidentul?
Mihai Dragolea: „Împreună cu colegul meu, Radu Mocanu, filmam un documentar în zona Bucovinei, în colaborare cu activistul de mediu Tiberiu Boșutar. Am mers la un ocol privat pentru că un sătean ne-a semnalat acolo niște probleme. Am ajuns sus pe deal și am auzit niște motoare de mașini care veneau spre noi, Tibi ne-a spus că, probabil, sunt responsabilul de ocol și proprietarul care vin să aibă un dialog cu noi. Dar erau vreo 15-20 de bărbați înfuriați cu topoare, care au tăbărât pe noi, nu a avut loc nicio discuție, au sărit la noi cu bâtele și topoarele. Noi ne-am băgat în mașină, dar au deschis ușile și ne-au aruncat afară. Pe colegul Radu l-au lovit cu pumnii în cap, are amenzie în continuare de atunci, Tibi a fost cel mai crunt bătut, a fost supus la tot felul de umilințe de bărbații aceștia care aveau cu el o problemă mai veche. Între timp, am primit și eu doi pumni în cap, dar am reușit să sar într-o vale cu zmeuriș, am sunat la 112 și am încercat să stau cu poliția la telefon. La început, spuneau că suntem într-o pădure privată, iar eu le spuneam că ăia ne omoară acolo, că au venit cu topoarele de tăiat brazi la noi, că mie mi se pare că e tentativă de omor, că strigau „te omor, te omor”, eu ziceam că ne omoară ăștia, ei ce cauți pe acolo, dacă am pădure acolo, le-am spus că nu, că am venit să facem filme, haideți, veniți, vă rog. A ajuns și poliția cam în jumătate de oră. Au văzut că eram loviți, echipamentul video era distrus”.
Îți mai recomandăm Violențe ale hoților de lemn asupra activistul de mediu Daniel Bodnar. Ce face Poliția?Europa Liberă: Credeți că bătăușii fuseseră anunțați că veniți acolo?
Mihai Dragolea: „Bătăușii, da. Ei știau și mașina activistului de mediu, cei care au legătură cu exploatările lemnoase o știu. Deci, noi cum am mers la deal și au venit imediat două mașini după noi, cărora li s-au alăturat mai multe mașini ulterior. Deci știau, fără discuție”.
Europa Liberă: Cum vă explicați această violență extremă?
Mihai Dragolea: „Ei au fost aduși acolo de proprietarul acelei parcele, singurul care nu a dat în noi, dar el era ca un fel de capo-di-tutti-capi care îi dirija pe ăștia să ne lovească. Printre ei se afla și șeful de ocol, care bătea cel mai tare, și inginerul silvic. Ei au condus, au dat ritmul bătăii”.
Europa Liberă: Ce mușuroi de interese ați atins de s-a ajuns la așa ceva?
Mihai Dragolea: „Ei aveau acolo niște exploatări care nu erau legale cu totul. În România, se știe, jumătate din masa lemnoasă se fură. Cred că asta am atins, se tem foarte tare că vor fi din ce în ce mai mult hăituiți. Au fost atinși în metodele lor de furt, pe care Tibi le demasca și noi le filmam. Și atunci, știind că vor fi purtați prin instanțe, au reacționat așa. Problema banilor am atins-o”.
Europa Liberă: Este primul incident de acest gen prin care treceți?
Mihai Dragolea: „De o așa amploare, da. Așa ceva, 15-20 de oameni venind cu topoarele spre mine, n-am mai văzut. Credeam că se întâmpla prin secolul XVII. Acesta este estul sălbatic al Europei.
Europa Liberă: Veți face plângere penală?
Mihai Dragolea: „Vom face în curând. Ne-am deplasat la București, pentru că vrem ca anchetele să demareze de aici, pentru că niște lucruri au scârțâit ieri acolo în ce privește instrumentarea. De aceea, am făcut totul de aici și urmărim cu mare interes ce se întâmplă cu ăștia care ne-au agresat”.
Europa Liberă: În ce sens au scârțâit?
Mihai Dragolea: „Aseară nu a fost nimeni reținut. Nu am înțeles de ce nu am putut să-i identific pe oamenii ăștia, când ei erau acolo. Trebuia să zic: uite, ăsta mi-a dat un pumn în față, el este. S-a făcut o cercetare la fața locului în ce privește adunarea de probe, aparatura noastră video era aruncată într-o vale pe o suprafață de câțiva zeci de metri pătrați, dar n-au fost prinși.
Eu le-am zis celor de la Poliție să vină la deal cu sirena pornită, să-i mai sperie pe ăștia că altfel cine știe ce pățeau prietenii mei. Mulți au coborât, dar au și rămas câțiva, mi se pare că și proprietarul. Aș fi putut să zic: uite, pe ăsta l-am văzut făcând asta. Ieri, cât îi aveam în cap, vă dați seama că a fost șocant.
Îți mai recomandăm Hoții de lemne l-au atacat cu violență pe un pădurar în propria curteEuropa Liberă: Prietenii dumneavoastră în ce stare sunt acum?
Mihai Dragolea: „Radu Mocanu încă are amnezie, nu-și aduce complet aminte ce s-a întâmplat ieri, a fost lovit puternic și în zona cefei, iar Tibi Boșutar e la Spitalul Floreasca unde i se face un CT. E în investigații, el a fost cel mai tare bătut. A fost și umilit, pus să se dezbrace în pielea goală, să alerge pe acolo”.
Europa Liberă: După această experiență veți continua să faceți astfel de investigații?
Mihai Dragolea: „Vom continua, dar vom lua niște măsuri mai serioase de precauție, nu știam exact în ce ne băgăm, a fost o greșeală profesională din partea noastră, o să documentăm bine. A fost o experiență aproape la limită, dar mi se pare foarte important ca situațiile acestea să fie expuse, să se arate ce se întâmplă acolo, unde e un stat în stat. Nordul țării, Suceava, Maramureș zici că sunt din altă țară și fac legea cum vor.