Bugetele celor patru instituții au fost suplimentate pentru achitarea drepturilor salariale restante stabilite prin hotărâri judecătoreşti pentru personalul din aceste instituţii, precum şi pentru plata serviciilor de interpretariat şi traduceri, a onorariilor experţilor, pentru prestări servicii de întreţinere şi funcţionare, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor curente, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
La începutul lui 2024, în una din trei instanțe din țară judecătorii și grefierii protestau pentru că aveau de primit restanțe salariale vechi de șase ani.
Din aprilie 2023, cei aproximativ 8.600 de grefieri de ședință din întreaga țară obținuseră dreptul de a-și primi veniturile reîntregite, la nivelul celor acordate încă din 2017.
Este vorba de recuperarea a 23% din leafă – adică, în medie, 1.500 de lei lunar/de fiecare – sumă acordată anul trecut doar în unele dintre instanțe din țară.
În contextul în care și celelalte categorii de salariați – precum judecătorii sau personalul auxiliar – aveau drepturi salariale recunoscute în instanțele de judecată dar neachitate, Guvernul a dat pe 14 decembrie 2023 o Ordonanță de Urgență conform căreia banii se vor plăti în tranșe, timp de cinci ani.
De ce își cer angajații din justiție drepturile restante
Cele mai multe dintre cazuri sunt generate de aplicarea plafonării prevăzute de Legea - cadru nr.153/2017.
Angajații au considerat că nu a fost aplicat corect coeficientul de multiplicare salarială, iar instanțele de judecată le-au dat, rând pe rând, dreptate.
S-a ajuns astfel la datorii cumulate timp de până la șase ani, la care se adaugă dobânzile legale sau cheltuieli de executare silită.
O altă categorie sunt procesele declanșate de magistrații aflați deja în pensie care au cerut pensii mai mari, prin recalculare.
În 2017, în urma unei interpretări greșite a legii, grefierii de ședință sau cei de la parchete nu și-au primit majorarea care li se cuvenea și de care beneficiau alți colegi, cum ar fi grefierii arhivari.
După ce au obținut hotărâri judecătorești care să dovedească nedreptatea, în aprilie 2023, grefierii de ședință și cei de la parchete au primit o reîntregire a salariului la nivelul pe care ar fi trebuit să îl primească încă din 2017.
Îți mai recomandăm România a plătit restanțe de 153 milioane de euro angajaților din Justiție. Insuficient