Preşedinta Ungariei Katalin Novak a pus Imnul Ţinutului Secuiesc pe Facebook. MAE vorbește despre „mesaje publice neadecvate”

Nu este pentru prima dată când Katalin Novak face gesturi controversate în vizitele sale private în România.

După ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a fost în weekend la locul pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Şumuleul Ciuc, aceasta a pus pe Facebook un video pe fondul sonor al Imnului Ținutului Secuiesc.

MAE de la București a reacționat la postarea ei și l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce „au fost lansate mesaje publice neadecvate”.

„Protestul Ministerului român de Externe este exagerat și nejustificat, dar nu neobișnuit”, a reacționat Katalin Novak, pentru Mandiner.hu,

Președinta Katalin Novak a însoţit cordonul oficial de la procesiunea religioasă de Rusalii, format din preoţi şi pelerini și având în frunte steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul. Pe 27 mai, Novak a pus un video pe Facebook care este însoțit de un vers al cântecului, care face trimitere la Transilvania: „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”.

La pelerinajul de la Şumuleul Ciuc au participat și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, precum şi alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România sau oficiali de la Budapesta.

După postarea făcută de Katalin Novak, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat și a spus că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, arătând că în timpul vizitei președintei Ungariei „au fost lansate mesaje publice neadecvate".

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, arată comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

MAE face referire la tratatele semnate de cele două țări.

„A mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”.

Îți mai recomandăm Sute de mii de catolici maghiari din toată lumea vin la pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Mic

Nu este pentru prima dată când președinta Ungariei face gesturi controversate în vizitele private din România. La fel s-a întâmplat și anul trecut, când Katalin Novák a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care scria că „îi reprezintă pe toți maghiarii, indiferent dacă aceștia locuiesc sau nu pe teritoriul Ungariei”, Și anul trecut MAE a transmis un mesaj prin care arăta că „astfel de declarații nu corespund standardelor europene”.

Tot în 2022, Viktor Orban a ținut un discurs rasist în vizita sa privată de la Băile Tușnad, în luna iulie.

În urma vizitei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că discursul lui Viktor Orbán „este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”. Iohannis a spus că UDMR ar trebui să vină cu explicații.