Președintele Tokaev anunță retragerea forțelor străine din Kazahstan și un nou premier

Primăria din Almatî a fost incendiată de în timpul protestelor antiguvernamentale.

Președintele Kasâm Jomart Tokaev a anunțat că forțele străine care au intervenit pentru înăbușirea manifestațiilor antiguvernamentale vor începe retragerea din Kazahstan în următoarele două zile.

Potrivit declarației formulate de președinte, marți, în Parlament, retragerea militarilor din țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia, ar urma să fie finalizată în decursul a zece zile.

Îți mai recomandăm Români în Kazahstan | Ce a mai rămas din comunitatea deportată în secolul XX

Tokaev a anunțat și nominalizarea unui nou premier, în persoana lui Alikhan Smailov, până recent vicepremier în cabinetul demis săptămâna trecută, pe fondul protestelor în care au fost ucise cel puțin 163 de persoane.

Tokaev, care a pus protestele pe seama unei „agresiunii teroriste”, parte a unei „tentative de lovitură de stat”, pare a reușit să folosească criza pentru a-și consolida puterea în țara central-asiatică bogată în petrol și gaze.

Your browser doesn’t support HTML5

Frică și foamete: Reporterii din Kazahstan descriu starea de tensiune în care se află

Tot pe 11 ianuarie, Ministerul de Interne a declarat că forțele de securitate au reținut 9.900 de persoane în urma protestelor violente declanșate de dublarea prețului la combustibil în ziua de Anul Nou.

Ceea ce începuse ca o mișcare pașnică de protest față de situația economică s-a transformat într-un protest violent, în care au fost incendiate clădiri publice și jefuite magazinele în special în Almatî, cel mai mare oraș al țării, considerat capitala comercială a Kazahstanului.

Îți mai recomandăm Kazahstan | 164 de morți și mii de deținuți în protestele violente

Până acum, autoritățile nu au reușit să furnizeze dovezi pentru afirmațiile conform cărora teroriști, inclusiv „luptătorii străini”, s-au aflat în spatele protestelor fără precedent împotriva regimului autoritar.

Unii martori au spus că mitingurile pașnice par să fi fost deturnate de grupuri violente organizate, în timp ce alții au dat vina pe forțele guvernamentale pentru că au alimentat violența.

Îți mai recomandăm „Nu suntem terorişti! Tokaev, nu ne împușca!” Protestatarii kazahi își fac auzite vocile  

Tokaev a declarat stare de urgență pe 5 ianuarie și a chemat Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, să trimită trupe pentru a ajuta la menținerea securității. Din OTSC mai fac parte Belarus, Tadjikistan și Armenia.

În același timp, și-a demis cabinetul și l-a demis pe fostul președinte Nursultan Nazarbaev din funcția de șef al Consiliului Național de Securitate, o poziție puternică din care acesta continua să exercite o influență considerabilă.

Îți mai recomandăm Revolta din Kazahstan, înăbușită cu ajutorul trupelor rusești care „combat terorismul”

Tokaev l-a demis și pe șeful Comitetului de Securitate Națională al țării, Karim Masimov, aliat vechi al lui Nazarbaev, apoi l-a arestat sub acuzația de înaltă trădare. Mai mulți alți oficiali din serviciile de securitate au fost, de asemenea, reținuți.

În timpul discursului de marți din fața legislativului, președintele a încercat să-i asigure pe cetățeni că lucrează pentru stabilitate economică, ordonând Băncii Centrale și agenției de reglementare financiară să asigure stabilitatea pieței valutare pentru a construi încrederea în moneda locală - tenge.