„În fiecare școală trebuie luate măsuri stricte. (...) Grădinițiele și clasele 1-4 vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care sunt în carantină”, a transmis președintele.
Klaus Iohannis a spus că România nu a scăpat de pandemie și că este nevoie să continuăm să purtăm mască și să respectăm regulile sanitare.
„Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența a scăzut. Cum spun experții trendul este descendent”, a mai spus președintele.
Klaus Iohannis a spus că pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, iar scenariile în care se redeschid școlile sunt cele trei deja cunoscute: verde, galben și roșu.
Ce presupune fiecare din cele trei scenarii:
Scenariul roșu: „În localitățile în care sunt puține cazuri de Covid, în scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală, de la grădiniță la liceu”
Scenariul galben: „În scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele 1 - 4 merg la școală, iar din ciclul secundar doar copii de clasa a opta. Din liceu merg tinerii de clasa a 12-a care se pregătesc de Bacalaureat”
Scenariul roșu: În scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1 - 4 la școală, restul urmând școala online
Președintele a precizat că în localitățile aflate în carantină toată lumea stă acasă.
Însă, în afară de situația carantinei, cei care merg la școală în orice scenariu sunt copiii de grădiniță și clasele I - IV.
„Mai sunt multe detalii de clarificat, cum se verifică dacă un copil e bolnav sau nu, ce se face, la câte cazuri de îmbolnăvire se închide școala. Toate aceste lucruri vor fi rapid clarificate”, a mai spus președintele.
„În consecință, pregătiți copiii pentru școală”, le-a transmis președintele părinților.
Preşedintele s-a întâlnit marţi, la Palatul Cotroceni, într-o şedinţă de lucru pe tema redeschiderii școlilor cu premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şeful DSU, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.
Sunt luate în discuție mai multe scenarii în care se pot redeschide școlile, în funcție de situația epidemiologică locală.
Oficialii din Educație au declarat pentru Europa Liberă regulile pentru redeschiderea școlilor vor fi în mare parte aceleași ca în toamnă, când a început anul școlar 2020-2021. Adică, elevii vor purta măști, iar regulile sanitare vor fi similare cu cele de la deschiderea anului școlar: trierea elevilor la venirea la școală, dezinfecția frecventă a mâinilor.
„Dezinfecția mâinilor, a sălilor de clasă, purtarea măștilor – aceste reguli rămân. Regulile specifice– cu distanțarea între elevi – vor fi stabilite prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Acum nu discutăm în aceleași condiții ca astă toamnă, însă o parte din regulile de la începutul anului școlar vor fi”, afirmă Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar,
Citiți mai mult aici: În ce condiții se deschid școlile și cum vor fi testați elevii anti-Covid. „Unele reguli rămân”
La mijlocul lunii ianuarie, preşedintele a explicat că în localităţile încadrate din punct de vedere epidemiologic în scenariul verde toţi copiii merg la şcoală, în cel galben cei din grădiniţe, clasele I-IV, VIII şi XII, iar în cel roşu la început stau acasă pentru cursuri online copiii din clasele V-VIII şi cei de liceu, dar continuă să meargă în unităţile de învăţământ cei de la grădiniţă şi clasele primare.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că elevii care îşi vor relua fizic cursurile vor primi măşti de protecţie, existând un stoc de peste 37 de milioane de bucăţi doar în învăţământul preuniversitar.
Ce urmează pentru elevi. Structura anului școlar 2020-2021
Anul școlar 2020-2021 se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni. Al doilea semestru începe pe 8 februarie.
- Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)
Vacanțele elevilor sunt programate astfel:
- Vacanța intersemestrială: 30 ianuarie – 7 februarie 2021)
- Vacanța de primăvară
- Paștele Catolic (2 – 11 aprilie)
- Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
- Vacanța de vară: 18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).
Elevii de liceu termină cursurile la 4 iunie 2021, anul școlar având are 32 de săptămâni de cursuri.