Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu liderii coaliţiei de guvernare pe tema grevei din învăţământ. La discuţii au participat preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu - preşedinte al Camerei Deputaţilor, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi consilierul prezidenţial Daniela Bârsan.
Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, nu a putut ajunge la consultările de la Cotroceni pe tema grevei din Educaţie pentru că se află în teritoriu şi a primit invitaţia în cursul dimineţii, potrivit Agerpres.
În urma întâlnirii, Administrația Prezidențială a precizat că au fost analizate revendicările și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor.
„Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”, precizează un comunicat oficial de la Cotroceni.
Guvernul i-a invitat miercuri, de la ora 13.30, pe profesori la noi negocieri privind cerințele lor.
Ziua de marți fără niciun rezultat
Marţi, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, la întâlnirea cu liderii sindicatelor din Educaţie, că are disponibilitatea de a garanta, ca mediator, încheierea unui acord politic pentru rezolvarea revendicărilor salariale, a informat Administraţia Prezidenţială.
Președintele nu i-a convins pe sindicaliști să înceteze protestul, aceștia au anunțat la la finalul întâlnirii că greva din Educaţie continuă.
Miercuri, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret" au anunţat că greva din Educaţie va continua şi au decis să nu semneze niciun acord, fie el şi unul girat de Preşedintele României, în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate.
„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, se precizează într-un comunicat comun al celor două organizaţii sindicale, document semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI şi Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.
Profesorii spun că cererile lor au rămas aceleași: majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare; emiterea unei ordonanţe de urgenţă, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie.
Protestele continuă în mai multe orașe
Între timp, în mai multe orașe din țară, profesorii continuă să iasă în stradă. La Constanța, sute de oameni protestează în faţa Prefecturii Constanţa, nemulţumite de faptul că negocierile cu Guvernul nu au dus deocamdată la niciun rezultat. Profesorii au afişat mai multe pancarte pe care era scris: „România educată = România eşuată”, „Popor needucat, masă de manipulat”.
Peste 500 de angajaţi din școlile din județul Bistriţa-Năsăud au protestat miercuri, timp de o oră şi jumătate, în faţa Instituţiei Prefectului, anunţând că nu sunt de acord cu ofertele Guvernului şi că vor continua greva generală.
Îți mai recomandăm Reportaj video | Cel mai mare protest al profesorilor din ultimii ani: pancarte, cruci, tricolor, agitatori și multe speranțeMarți seară, Ministerul Educaţiei a decis, prelungirea perioadei în care se pot încheia mediile elevilor din clasele a XII-a, XIII-a şi de la seral.
Astfel, situaţia şcolară trebuie finalizată până în 9 iunie, nu până în 2 iunie cum era până acum.
De asemenea, se prelungeşte până în 9 iunie perioada de înscriere pentru Bacalaureat, dar calendarul examenului rămâne neschimbat.