Aflat lângă Chișinău pentru summit-ul Comunității Politice Europene, președintele Klaus Iohannis a fost abordat de către jurnaliști pe tema grevei din Educație.
Iohannis a declarat că nu înțelege de ce continuă greva, din moment ce Guvernul s-a supus condițiilor cerute de către profesori, anume mărirea salariilor.
„Întreaga clasă politică a neglijat Educaţia timp de 30 de ani aproape. Prima dată când Educaţia a fost pusă la nivelul care se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu, România Educată”, a declarat președintele în cadrul conferinței de presă din Moldova.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis recunoaște că eliminarea din legile Educației a articolului legat de salarizare a fost cel care i-a supărat pe dascăli, pe bună dreptate.
Despre salarizare, el spune că i se pare „de foarte mult bun simț să nu începi de sus, să începi din medie”. Președintele spune deci că salariile profesorilor debutanți trebuie să înceapă de la salariul mediu pe economie.
„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi, media. Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază”, a mai declarat președintele.
Klaus Iohannis speră ca, de marți, profesorii să se întoarcă la școală pentru că cerințele lor au fost îndeplinite, consideră el.
„În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?!”, s-a întrebat pe un ton ridicat președintele Iohannis.
Imediat după, a coborât vocea și a continuat.
„Este o generație întreagă care trebuie să dea BAC și să meargă la facultăți. Este o generație întreagă care trebuie să dea examenul de capacitate. Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Acuma, în ce temei să mai continue greva?”, a încheiat Iohannis.
Îți mai recomandăm Greva continuă. Profesorii au refuzat noua ofertă a Guvernului privind majorarea de 1.000 de lei brut a salariilor