Klaus Iohannis a reamintit rezultatele de la referendumul pentru justiție, la care au participat peste 41% dintre românii cu drept de vot, care în proporție de peste 80% au răspuns DA la ambele întrebări.
„Aceste răspunsuri ferme trebuie transformate în legislație. Românii au votat, politicienii acum trebuie să implemeteze rezultatul votului. Trebuie creată legislația care efectiv interzice amnistia și grațierea pentru corupți, pentru interzicearea OUG în domeniul justiției și a politicii penale, precum și extinderea dreptului de a contesta constituționalitatea OUG”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Îți mai recomandăm Consultări la Cotroceni, pentru aplicarea referendumului. Dăncilă face grup în Parlament, pentru modificarea ConstituțieiDupă consultările cu toate partidele parlamentare, Iohannis a decis să le invite să semneze un „pact politic”, prin care să își asume implementarea acestor lucruri în legislație.
UPDATE: PSD arată, într-un comunicat de presă, că nu a fost informat în timpul consultărilor de la Cotroceni despre un pact politic. PSD arată că „voința românilor nu poate fi negociată între politicieni”.
UPDATE: Președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că președintele Iohannis nici măcar nu a menționat, în discuția cu delegația ALDE, pactul politic. Tăriceanu susține că președintele încearcă să „deturneze” rezultatul referendumului, în scop electoral.
„Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările, am decis să invit partidele parlamentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau dacă vreți altfel, un pact politic pentru România europeană”, a spus președintele.
Pactul ar urma să conțină următoarele prevederi:
- transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
- transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelate cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR, cu privire la OUG.
- transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a OUG prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, ale consiliilor consultative ale judecătorilor și procurorilor europeni, precum și cu rapoartele Comsiei Europene și GRECO.
- adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală, numai cu respectarea deplică a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.
- transpunerea în legislație în cel mai scurt timp a măsurilor necesare asigurării respectării atât în țară, cât și în străinătate a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.
„Politicienii sunt obligați să creeze efectiv, și nu doar teoretic, condițiile pentru ca toți românii să voteze. Ce s-a întâmplat în străinătate se numește îngrădirea dreptului la vot și este inacceptabil”, a mai spus Iohannis
„Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea”, a încheiat Iohannis.
Cu câteva minute înainte de declarația sa, premierul Viorica Dăncilă a anunțat înființarea unei comisii parlamentare, conduse de noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care să coordoneze și să adune modificările legislative propuse pentru implementarea rezultatelor referendumului.
Îți mai recomandăm Ce vor partidele de la consultările de la Cotroceni și ce vrea președintele. Revizuirea Constituției, mică sau largă?