Kolesnikova, una din cele trei femei-lideri ai opoziției belaruse, din închisoare la terapie intensivă

Muziciana Maria Kolesnikova, una din cele trei femei lideri ai Opoziției, făcând semnul inimii, simbol al protestelor anti-Lukașenko, fostul șef de colhoz aflat neîntrerupt la putere din 1994. Aici, înainte de condamnarea sa la 11 ani de închisoare.

Maria Kolesnikova, unul din cei trei lideri femei ai opoziției din Belarus, condamnată la 11 ani de închisoare în septembrie 2021, a fost transferată la un spital și este în prezent tratată pentru o boală nespecificată într-o unitate de terapie intensivă.

Viktor Babarika, care a vrut să candideze la președinția belarusă în 2020 dar a fost arestat de regimul Lukașenko, a scris pe Telegram pe 29 noiembrie despre Kolesnikova că a fost transportată de urgență la un spital din orașul Gomel, la 300 de kilometri sud-est de capitala, Minsk.

Tatăl femeii, Alexandr Kolesnikov, a spus că a suferit o intervenție chirurgicală și că se află în stare gravă, dar stabilă. Medicii nu i-au spus ce diagnostic are și nici nu i-au dat detalii despre operația pe care a suferit-o.

Serviciul de presă al lui Babarika a mai spus că Kolesnikova a suferit o intervenție chirurgicală și că săptămâna trecută a fost trimisă la izolator pentru „comportament nepoliticos”.

Avocatul lui ei, Ulajimer Pilșanka, a declarat pentru RFE/RL că spitalul i-a confirmat că clienta sa este tratată în unitatea medicală, dar că nu i s-a permis să o vadă pe Kolesnikova în „absența cererii condamnatului”.

Pilșanka a spus că așteaptă răspunsul oficial la scrisoarea sa adresată Procuraturii Generale prin care cere să-și vadă clienta.

Kolesnikova, Svetlana Țihanovskaia și Veronika Țapkala au format un trio de femei care au condus toate demonstrațiile împotriva autocratului Alexandr Lukașenko, acuzat că a fraudat alegerile prezidențiale din august 2020.

Maria Kolesnikova, în vârstă de 40 de ani, este singura dintre cele trei care se află încă în țară și este închisă de mai bine de doi ani pentru rolul ei în protestele masive ale opoziției.

Îți mai recomandăm Interviu | Mărturii despre regimul de detenție al opozanților lui Lukașenko. Povestea Mariei Kolesnikava, spusă de sora ei

Țihanovskaia a fugit în Lituania după ce Lukașenko a revendicat victoria la alegerile prezidențiale.

Opoziția spune că alegerile au fost câștigate, de fapt, de Țihanovskaia, care a candidat după ce soțul său, un cunoscut influencer, contracandidat al lui Lukașenko, a fost închis.

În momentul în care Țihanovskaia a depus o plângere împotriva lui Lukașenko, ea fost ridicată din sediul Comitetului Electoral de gărzile lui Lukașenko și reținută, fără să se știe nimic de soarta ei mai multă vreme, după care a apărut într-o înregistrare, vizibil timorată, vorbind despre binele copiilor săi.

Vestea că Maria Kolesnikova a fost spitalizată a îngrijorat-o pe Țihanvoskaia.

„Avem nevoie de informații despre starea ei și trebuie să ne asigurăm că primește ajutor adecvat”, a spus ea pe Twitter .

Rămâne neclar de ce Kolesnikova a fost transferată la un spital și pentru ce este tratată.

Kolesnikova și o altă personalitate a opoziției, Maxim Znak, au fost condamnați la pedepse de 11 și, respectiv, 10 ani de închisoare, pe 6 septembrie 2021, după ce au fost găsiți vinovați sub acuzația de conspirație pentru preluarea puterii, acțiuni împotriva securității naționale și încercare de a crea un grup extremist. Ambii au pledat nevinovați și au respins acuzațiile.

Kolesnikova a fost coordonator al campaniei lui Babarika înainte ca acestuia să-i fie interzis să candideze.

Babarika, fost șef al Belgazprombank, a fost arestat cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale. După arestarea sa, Kolesnikova s-a alăturat grupului de sprijin al Svetlanei Țihanovskaia, devenind unul din cei trei lideri-femei care au cerut permanent demisia lui Lukașenko, fostul șef de colhoz aflat neîntrerupt la putere din 1994.

Femeia se află în arest după ce bărbați mascați, membri ai trupelor lui Lukașenko, au răpit-o de pe o stradă din Minsk, cu doi colegi, pe 7 septembrie 2020. Cei trei au fost conduși la graniță, unde autoritățile le-au spus să treacă în Ucraina.

Ofițerii de securitate nu au reușit să o expulzeze pe Kolesnikova, pentru că femeia și-a rupt pașaportul în bucăți după ce a ajuns la granița dintre Belarus și Ucraina, pentru a împiedica astfel expulzarea ei forțată.

Îți mai recomandăm Svetlana Țihanovskaia, liderul opoziției belaruse în exil: „Am subestimat cruzimea regimului” Lukașenko

Cei doi asociați ai ei au intrat în Ucraina, dar fără pașaport valabil, iar Kolesnikova a rămas în țară, unde a fost imediat arestată.

Organizațiile pentru drepturile omului din Belarus au spus că Maria Kolesnikova și alți doi asociați sunt deținuți ca prizonieri politici și au cerut eliberarea lor imediată.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a numit acuzarea ei drept o „condamnare motivată politic” pentru acuzații „false”.

Kolesnikova a câștigat anul trecut Premiul „Vaclav Havel” pentru Drepturile Omului, acordat anual de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pentru a onora acțiunile „remarcabile” ale societății civile în apărarea drepturilor omului.

Îți mai recomandăm Unde sunt și ce soartă mai au liderii Opoziției din Belarus