„Ultimii doi ani au adus un atac masiv și foarte agresiv asupra sistemului judiciar. Au fost schimbate legi, procurori și judecători au fost atacați și umiliți, a existat o adevărată campanie de acțiuni disciplinare împotriva personalului. Vă puteți bine imagina că astfel de lucruri pot influența eficiența corpului judiciar”, a declarat Laura Codruța Kovesi, pentru Associated Press (AP), întrebată despre activitatea DNA după plecarea sa din fruntea instituției.
„Dacă ți-e teamă sau ești ezitant ca procuror, trebuie să-și schimbi jobul. Cei care comit infracțiuni nu sunt tocmai cei mai de treabă oameni, deci trebuie să te aștepți la repercusiuni”, a mai spus Kovesi, care a declarat că „indiferent de presiuni”, ea își va face treaba.
Cea mai recentă reuniune a COREPER, corpul reprezentanților statelor UE, a avut ca rezultat un vot favorabil lui Kovesi pentru numirea la șefia Parchetului European (EPPO). S-a ieșit astfel din blocajul dintre Parlamentul European, care o susținea pe Kovesi, și Consiliul UE, care îl susținea pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert.
Negociatorii Parlamentului European și Consiliul UE au decis, pe 24 septembrie, ca Laura Codruța Kovesi să devină candidatul comun pentru funcția de procuror șef al Parchetului European.
Îți mai recomandăm Acord între Parlamentul European și Consiliul UE pentru Codruța Kovesi, procuror șef al Parchetului European