Moscova dorește ca orice discuții de pace cu Ucraina să se concentreze pe crearea unei „noi ordini mondiale”, transmite AFP care-l citează pe șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.
„Orice negociere trebuie să se bazeze pe luarea în considerare a intereselor Rusiei, preocupărilor Rusiei. Ar trebui să fie vorba despre principiile pe care se va baza noua ordine mondială”, a declarat Serghei Lavrov.
Potrivit agenției, el a adăugat că Rusia respinge o „ordine mondială unipolară condusă de „un singur hegemon”.
Rusia a spus de mult timp că poartă o luptă împotriva dominației SUA pe scena internațională și susține că ofensiva Ucrainei face parte din această luptă.
Kremlinul a declarat săptămâna aceasta că nu are de ales decât să-și continue ofensiva, nevăzând nicio soluție diplomatică.
Îți mai recomandăm Xi Jinping și Vladimir Putin, uniți de opțiunea antiamericană. Beijingul are nevoie de o Rusie dependentă de ChinaOdată cu invadarea unui stat suveran, Moscova a lansat un atac împotriva principiilor de bază ale ordinii de după cel de-al Doilea Război Mondial, se spune în Raportul de Securitate de la München 2023.
Raportul explorează intensificarea revizionismului autoritar și concurența crescândă între diferite viziuni pentru ordinea internațională.
Odată cu invazia brutală, neprovocată, nedeclarată și totală din 24 februarie 2022, Rusia nu a lansat un război împotriva Ucrainei, care a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene și a forțat milioane de oameni să-și părăsească casele, cu pagube de miliarde de euro, ci a creat premisele unei noi ordini mondiale, spun autorii raportului.
Încercarea unei puteri autoritare de a elimina o democrație ca stat național suveran nu este însă singurul semn că revizionismul autocratic se intensifică.
Sprijinul tacit al Chinei pentru războiul Rusiei, atitudinea sa militară de a-și afirma propria sferă de influență în Asia de Est și eforturile sale cuprinzătoare de a promova o alternativă autocratică la ordinea internațională liberală, bazată pe reguli, simbolizează provocarea autocratică mai largă, arată autorii documentului.
Îți mai recomandăm Dialog Xi-Putin, la despărțire. „Schimbări nemaivăzute de 100 de ani. Noi suntem cei care le conduc împreună”La întâlnirea pe care au avut-o recent la Moscova, liderul chinez Xi Jinping și cel rus, Vladimir Putin, au vorbit despre „schimbări nemaivăzute de 100 de ani”, pe care le vor „conduce împreună”.