Kremlinul spune că acordul său de apărare reciprocă cu Coreea de Nord este dincolo de orice dubiu

Președintele rus Vladimir Putin a semnat tratatul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un când a vizitat Phenianul în iunie.

Rusia a declarat marți că un tratat pe care l-a semnat cu Coreea de Nord la începutul acestui an prevede o „cooperare strategică” în toate domeniile, dar a refuzat să dea mai multe detalii cu privire la modul în care ar putea fi pusă în practică o clauză de apărare reciprocă. 

Președintele rus Vladimir Putin a semnat tratatul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un când a vizitat Phenianul în iunie și a spus că include o clauză de asistență reciprocă în temeiul căreia fiecare parte a fost de acord să o ajute pe cealaltă pentru a respinge o eventuală agresiune externă.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Rusia ar putea fi atrasă să sprijine Phenianul într-un conflict din peninsula coreeană sau că Coreea de Nord s-ar putea alătura Rusiei într-un conflict cu Occidentul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că formularea tratatului este „destul de clară”, că nu conține nicio ambiguitate și nu are nevoie de clarificări.

Pactul „implica o cooperare profundă cu adevărat strategică în toate domeniile, inclusiv în materie de securitate”, a declarat Peskov, citat de Reuters.

Tensiunile au crescut în peninsula coreeană după ce Coreea de Nord a aruncat în aer secțiuni de drumuri și linii de cale ferată intercoreene de pe partea sa a graniței puternic fortificate, determinând armata sud-coreeană să tragă focuri de avertizare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat în această săptămână Coreea de Nord că a transferat personal către forțele armate ale Rusiei, spunând că agențiile sale de informații l-au informat despre „implicarea reală a Coreei de Nord în războiul” din Ucraina.

Statele Unite spun că Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice și muniție.

Moscova și Phenianul au negat transferurile de arme, dar au promis că vor consolida legăturile militare, incluzând posibil exerciții comune.

Peskov a declarat săptămâna trecută că presupusa implicare a trupelor nord-coreene în Ucraina este o știre falsă.

Întrebat dacă un viitor tratat de parteneriat între Rusia și Iran ar putea include și un element de apărare reciprocă, Peskov a spus marți: „Nu. Când va fi gata, atunci vom putea vorbi despre conținutul său".

Îți mai recomandăm Coreea de Nord a aruncat în aer mai multe drumuri și căi ferate care legau țara de Coreea de Sud
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI