Georgia, legea „agenților străini”. Parlamentari ai opoziției, evacuați. Contramanifestație a puterii

Miliardarul Bidzina Ivanişvili, preşedintele Visului Georgian, considerat omul forte al Georgiei, s-a adresat mulţimii care a organizat contramanifestația.

Șapte parlamentari din opoziție au fost dați afară luni din sesiunea parlamentului Georgiei care discută o lege despre care criticii interni și țările occidentale au spus că va fi folosită pentru a restrânge vocile independente din țară.

Sesiunea Comisiei juridice a parlamentului a început luni după ce, pe 28 aprilie, zeci de mii de oameni au ieșit din nou pe străzile capitalei, Tbilisi, pentru a-și exprima opoziția față de așa-numitul proiect de lege „agenților străini”, considerat de mulți ca o oglindă a celei folosite de Kremlin pentru a-și reduce criticii la tăcere.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a susținut că legislația ar aduce transparență în rândul ONG-urilor și ar combate ceea ce ei numesc „valorile impuse de străini”.

Cei șapte membri ai opoziției expulzați sunt: Levan Bezhașvili de la Mișcarea Națională Unită; Giorgi Vașadze, liderul partidului Strategy Agmașenebeli; deputatul independent Tamar Kordzaia; Salome Samadașvili din partidul Lelo; independentul Tako Cearkviani; Ketevan Turazașvili de la Partidul Cetăţenilor și Ana Țitlidze de la Mișcarea Națională Unită.

Decizia de a-i expulza pe cei șapte a fost luată de președintele sesiunii Anri Okhanașvili de la Visul Georgian, care a invocat „încălcări” ale procedurilor parlamentare.

Câțiva alți membri ai opoziției nu au avut voie să-și termine discursurile împotriva legii propuse de Visul Georgian.

Înainte de începerea sesiunii, convocată înaintea unui vot așteptat pe 30 aprilie în a doua lectură, centrul de presă a spus că doar jurnaliştii de la posturi TV acreditate vor avea voie în interiorul clădirii și din motive de „securitate”, jurnaliştii din presa online şi scrisă nu au voie să lucreze în parlament.

Centrul de presă a mai anunțat că vizitatorilor li se interzice accesul în clădire, cu excepția celor „invitați de structurile relevante”.

Confruntat cu proteste, partidul de guvernământ din Georgia a organizat, la rându-i, luni seară o contramanifestaţie în sprijinul proiectului său de lege privind „influenţa străină".

După zile în şir de proteste antiguvernamentale, câteva mii de persoane s-au alăturat luni seară mitingului organizat în faţa Parlamentului de partidul Visul Georgian, aflat la guvernare.

„Îi îndemnăm pe patrioţii din întreaga ţară să se unească şi să spună NU revoluţiilor finanţate din bani murdari, atacurilor asupra Bisericii, propagandei LGBT, propagandei drogurilor, discreditării instituţiilor statului, radicalismului şi polarizării", a declarat partidul Visul Georgian într-un comunicat.”

Miliardarul Bidzina Ivanişvili, preşedintele Visului Georgian, considerat omul forte al Georgiei, s-a adresat mulţimii.

De la jumătatea lunii aprilie, mii de manifestanţi au ieşit în stradă în Georgia pentru a protesta faţă de acest controversat proiect de lege referitor la așa-zisa influență străină, o legă pe model rusesc a „agenţilor străini".

Criticii săi spun că, de fapt, legea este concepută pentru a reduce la tăcere disidența și orice formă de opoziție, politică sau din partea societății civile.

Duminică, aproximativ 20.000 de persoane au participat la un „Marş pentru Europa" la Tbilisi pentru a cere retragerea proiectului de lege.

Textul urmează să fie examinat în a doua lectură în parlament, marţi, într-o sesiune plenară, potrivit Comisiei pentru afaceri juridice a legislativului.

Protestul de duminică la opoziției georgiene este o continuare a celor două săptămâni de mitinguri conduse de partidele de opoziție și grupurile de activiști împotriva proiectului de lege, care a fost adoptat în primă lectură la începutul acestei luni.

Zeci de mii de oameni s-au adunat în Piața Republicii din centrul Tbilisi până în noaptea de 28 aprilie, mulți cântând imnuri georgiene și ale Uniunii Europene și ținând bannere UE.

Un grup de senatori americani, democrați și republicani, a avertizat pe 26 aprilie, într-o scrisoare adresată premierului georgian Irakli Kobakidze, că planul de a introduce o „lege a agenților străini în stil rusesc” ar putea duce la o schimbare a politicii SUA față de Tbilisi.

În scrisoarea obținută de Vocea Americii (VOA), senatorii spun că sunt „din ce în ce mai îngrijorați de faptul că aspirațiile transatlantice ale Georgiei sunt subminate”.

Oficialii UE au declarat că, dacă Georgia adoptă proiectul de lege, aceasta ar perturba speranțele națiunii de aderare.

Îți mai recomandăm Noi proteste în Georgia față de „legea agenților străini în stil rusesc”