Potrivit noii legi, operatorii de jocuri de noroc care pun la dispoziția clienților „păcănele” au obligația să obțină o aprobare primăriei pentru aceste activități. Documentul trebuie să ateste că sala de jocuri este amplasată într-o unitate localitate cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori.
De asemenea, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc este obligat să înființeze și să actualizeze zilnic un registru public, accesibil online, care să includă toți operatorii autorizați pentru desfășurarea activităților în domeniul jocurilor de noroc.
Nerespectarea legii se pedepsește cu amenzi de la 100.000 la 200.000 lei, confiscarea sumelor provenite din activitatea contravențională și chiar anularea licenței.
Legea reduce de asemenea dimensiunile permise pentru reclamele stradale la jocuri de noroc.
Legea a fost criticată de reprezentanții patronatelor din industria jocurilor de noroc. Aceștia au spus că prevederile actului normativ nu combat eficient fenomenul dependenței și că e în interesul marilor companii din domeniu, care vor acapara toată piața, în detrimentul firmelor mici și mijlocii din sector.
„Nu mă aștept ca industria să fie mulțumită că trebuie să-și închidă locurile astea de jocuri de noroc în peste 90% din localitățile din România”, a transmis deputatul PSD Alfred Simonis, la momentul promulgării legii
Legea este considerată incompletă de opoziția politică.
„Flagelul jocurilor de noroc nu există doar în localităţile care au 15.000 de locuitori. Păcănelele distrug milioane de familii din toată ţara”, a spus deputata USR Diana Stoica.
Alte șapte proiecte de lege care vor reglementa domeniul jocurilor de noroc sunt la Parlament.
Două dintre ele au fost iniţiate chiar de coaliţia de guvernare, PNL și PSD.
Unul din proiecte scoate sălile de jocuri la limita tuturor oraşelor şi comunelor din ţară, iar celălalt interzice drastic reclamele la jocuri de noroc şi pariuri în presa audio-vizuală.
Îți mai recomandăm Legea care interzice „păcănelele” în localităţile mici, contestată de operatori, promulgată de preşedinte. Restul legilor, în stand-byEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.