Autoritățile libaneze spun că atacuri israeliene au ucis trei jurnaliști

Explozii provocate de bombardamente israeliene asupra Beirutului, în dimineața zilei de 25 octombrie 2024.

Autoritățile de la Beirut au declarat că un atac israelian asupra unei locuințe a ucis vineri doi jurnaliști și un inginer de radiodifuziune, într-un atac pe care ministrul informațiilor l-a catalogat drept „crimă de război”.

Canalul de televiziune libanez pro-iranian Al Mayadeen a declarat că un cameraman și un inginer de transmisie au fost uciși în atacul asupra reședinței unui jurnalist din Hasbaya, în sudul Libanului, transmite AFP.

Un alt post de televiziune, Al-Manar, condus de Hezbollah, a declarat că unul dintre jurnaliștii săi video a fost ucis în atacul asupra unei cabane situate într-o stațiune pe care mai multe organizații media care relatează despre războiul Israel-Hezbollah au închiriat-o.

„Inamicul israelian a așteptat pauza de noapte a jurnaliștilor pentru a-i trăda în somn”, a declarat ministrul Informațiilor Ziad Makary într-o postare pe X.

„Acesta este un asasinat, după monitorizare și urmărire, cu planificare și proiectare prealabilă, deoarece erau 18 jurnaliști acolo reprezentând șapte instituții media. Aceasta este o crimă de război”, a mai spus el.

Jurnaliști de la alte organizații media, inclusiv radiodifuzorul libanez Al-Jadeed, Sky News Arabic și Al Jazeera English, se odihneau, de asemenea, în apropiere când atacul a lovit peste noapte.

Israelul nu a comentat atacul, care, potrivit ministerului Sănătății din Liban, a rănit și alte trei persoane.

Zona în care se aflau jurnaliștii se află în afara fiefurilor tradiționale Hezbollah.

Îți mai recomandăm Bombardamente israeliene intense în suburbiile Beirutului. Mai multe clădiri distruse

Israelul este în război cu Hezbollah în Liban de la sfârșitul lunii trecute, în încercarea de a-și securiza granița de nord după aproape un an de conflict transfrontalier.

Hezbollah, desemnată teroristă de SUA, a început lovituri de intensitate scăzută asupra Israelului în sprijinul aliatului său palestinian Hamas după atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului și operațiunea militară israeliană în Fâșia Gaza.

După aproape un an de război în Gaza, Israelul și-a extins atenția asupra grupării Hezbollah. Luna trecută a lansat o campanie masivă de bombardamente care vizează în principal bastioanele Hezbollah din întreaga țară, trimițând inclusiv trupe terestre pe 30 septembrie.

Războiul din Liban a ucis cel puțin 1.580 de persoane, potrivit cifrelor AFP ale ministerului Sănătății libanez.

Armata israeliană a declarat vineri că a lovit peste 200 de ținte militante în Liban în ultima zi și a anunțat moartea a cinci soldați în luptele din sudul Libanului.

Atacuri și în Gaza

În Gaza, agenția de apărare civilă a declarat că atacurile aeriene israeliene au lovit vineri două locuințe din Khan Yunis, principalul oraș din sudul teritoriului palestinian.

Potrivit purtătorului de cuvânt al agenției, Mahmud Bassal, 20 persoane au fost ucise.

Armata israeliană a anunțat vineri că zeci de militanți au fost uciși în jurul orașului Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, în ziua precedentă.

Israelul a lansat un atac major asupra nordului Gaza la începutul acestei luni și a transmis că urmărește să împiedice regruparea Hamas.

Mahmud Bassal a declarat că „peste 770 de persoane au fost ucise” în nordul Fâșiei Gaza în cele 19 zile de când a început acolo operațiunea israeliană.

Războiul din Gaza a început cu atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a dus la moartea a 1.206 persoane, majoritatea civili, potrivit cifrelor oficiale israeliene.

Militanții au luat ostatici și 251 de persoane, dintre care 97 sunt încă în Gaza, inclusiv 34 despre care armata israeliană spune că sunt morți.

Campania de represalii a Israelului în Gaza a ucis 42.847 de persoane, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas, date pe care ONU le consideră fiabile.

Mai multe încercări de a opri războiul au eșuat, deși principalul susținător al Israelului, Statele Unite, și-a exprimat speranța că uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, săptămâna trecută ar putea servi drept o ocazie foarte bună pentru ajungerea la un acord.

Îți mai recomandăm Zeci de victime, după un nou atac al Israelului, în Beit Lahia

„Timpul se scurge”

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit joi cu liderii Qatarului la Doha, în cea de-a 11-a călătorie în regiune de la începutul războiului din Gaza, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Oficiali israelieni și americani, precum și unii analiști au declarat că Sinwar a fost un obstacol cheie în calea unui acord care ar putea duce la eliberarea ostaticilor încă deținuți în Gaza.

Criticii premierului israelian Beniamin Netanyahu l-au acuzat, de asemenea, că obstrucționează armistițiul și negocierile de eliberare a ostaticilor.

Un grup israelian care reprezintă familiile ostaticilor le-a cerut lui Netanyahu și organizației Hamas să obțină un acord pentru eliberarea prizonierilor rămași.

„Timpul se scurge”, a spus Forumul Ostaticilor și Familiilor Dispărute.

Joi, susținătorii ostaticilor au mărșăluit în fața reședinței lui Netanyahu din Ierusalim cerând măsuri pentru eliberarea lor.

Îți mai recomandăm Cel puțin 17 persoane, printre care și copii, ucise într-un atac asupra unei școli din Gaza

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.