Raport Human Rights Watch: Guvernul din Ungaria amenință libertatea presei

Politicile Guvernului condus de Viktor Orbán afectează libertatea presei și pluralismul media în Ungaria, pe fondul amenințărilor la adresa statului de drept, notează organizația Human Rights Watch.

Guvernul maghiar amenință libertatea presei și pluralismul media, ceea ce afectează activitatea publicațiilor independente și împiedică accesul publicului la informații corecte, transmite organizația Human Rights Watch în cel mai recent raport.

Ingerința guvernului maghiar în libertatea și pluralismul presei este parte a amenințărilor sale sistematice la adresa statului de drept, a transmis Human Rights Watch.

Raportul de 29 de pagini, denumit „«Nu pot să-mi fac treaba ca jurnalist»: Subminarea sistematică a libertății presei în Ungaria”, prezintă obstacolele și constrângerile de care se izbesc jurnaliștii independenți din cauza măsurilor adoptate de guvernul condus de premierul Viktor Orbán.

„Obiectivul clar al «ciuntirii» libertății mass-media este de a împiedica publicul să știe ce face guvernul sau să-i ceară socoteală”, a declarat Hugh Williamson, director pentru Europa și Asia Centrală al HRW.

„Uniunea Europeană trebuie să vadă atacul asupra mass-media ca parte a erodării statului de drept de către guvernul maghiar și să ia măsuri pentru a-l aborda, inclusiv prin urgentarea implementării articolului 7”, a adăugat el.

Pentru întocmirea raportului, organizația a intervievat reprezentanți ai instituțiilor media, jurnaliști și editori, dar și un proprietar media care a experimentat „efectele dureroase” ale reprimării.

Îți mai recomandăm Transparency: Bulgaria, România și Ungaria rămân cele mai corupte țări din UE. Deficiențe ale statului de drept

Începând cu 2010, alianța de guvernare formată din partidul premierului, Fidesz și partidul creștin-democrat KDNP, și-a folosit puterea pentru a controla instituția care reglementează piața media, ceea ce a permis publicațiilor pro-guvernamentale să domine peisajul mediatic, notează organizația.

Mai exact, guvernul de la Budapesta este acuzat că și-a exercitat controlul politic asupra serviciului media public și că a finanțat publicații care îi sprijină politicile.

Astfel, presa independentă se confruntă cu obstacole mari în desfășurarea activității, de la supravegheri, la amenințări și acces limitat sau deloc la factorii de decizie, respectiv la informațiile de interes public.

De asemenea, unele instituții media ar fi fost discreditate în presa pro-guvernamentală, mai transmite HRW, care transmite că în raportul din 2023 al organizației Reporteri Fără Frontiere Ungaria ocupa locul 72 din 180 de țări monitorizate.

Amintim că, în ianuarie, raportul HRW cu privire la respectarea drepturilor omului pentru anul 2023 menționa Ungaria între țările unde pluralismul media se află la un risc „foarte ridicat”.

Și pluralismul media din România, alături de cele din Polonia și Bulgaria, era menționat la același grad de risc în raportul organizației, care cita un alt raport, al Comisiei Europene, cu privire la respectarea statului de drept, după cum a scris Europa Liberă în 13 ianuarie.

Îți mai recomandăm De ce e amenințat pluralismul media în România și peste un sfert din locuitori sunt în risc ridicat de sărăcie