Bogdan Licu minimalizează plagiatul de care este acuzat. Candidează pentru nr.2 în Parchetul General

Bogdan Licu este șef de 18 ani, a renunțat la titlul de doctor după acuzații de plagiat, iar acum candidează pentru nr.2 în ierarhia procurorilor din România

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, este singurul candidat admis la interviul pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general și a asuținut proba în fața comisiei de la Ministerul Justiției. Licu a citit de mai multe foi ce a făcut în ultimii ani, și-a făcut autocritica în ceea ce privește acuzația de plagiat, dar nu a recunoscut că a copiat în lucrarea de doctorat.

Astfel, actualul procuror general interimar a arătat că a primit în audiență foarte mulți cetățeni, în condițiile în care alți procurori de la alte parchete din subordine nu aveau program de audiență.

Apoi el a mai arătat că a accesat fonduri europene prin două proiecte în valoare de 68 milioane de lei. Licu a mai dezvăluit că cea mai mare parte a cheltuielilor Ministerului Public, 87,9%, se îndreaptă către cheltuielile de personal, iar chiriile plătite de Parchetul General pentru sediile instituțiilor ajung la 4.581 .000 de lei pe an, adică aproximativ 1 milion de euro.

Licu și-a făcut și autocritica - „Nu am fost nici cel mai bun procuror și nici cel mai bun șef. Dar am evoluat în timp. Sunt mai responsabil decât în urm„ cu 20 de ani”.

Acuzațiile de palgiat

În legătură cu acuzațiile de plagiat, Licu le-a catalogat nefondate și s-a declarat nevinovat. A arătat că nu a mai candidat pentru funcția de procuror șef deoarece nu a vrut să afecteze, nici măcar conjunctural, instituția pe care o conduce. Postul pentru care s-a înscris însă în competiție este al doilea în ierarhia procurorilor din România.

Despre teza de plagiat acesta a arătat că este o acuzație singulară și că nu i-a folosit la nimic doctoratul. „Nu am fost profesor, nu am folosit nici măcar acronimul de dr. înafară de CV”, susține actualul procuror general interimar, care a cerut instanței să renunțe la cercetarea acuzațiilor de plagiat la adresa unei teze pe care a obținut-o la Academia SRI sub îndrumafrea lui Gabriel Oprea.

El a fost acuzat că a copiat mai mult de jumătate în teza sa de doctorat, iar jurnalista de investigație Emilia Șercan, specializată în dezvăluirea plagiatelor, spunea, într-un interviu pentru Europa Liberă, că profilul moral al lui Bogdan Licu este afectat profund de acuzațiile privind onestitatea academică a acestuia.

Îți mai recomandăm Emilia Șercan:„Este un semnal foarte serios” al Curții Supreme care dă undă verde verificării tezei de doctorat a lui Bogdan Licu


Licu a mai arătat că a fost plătit pentru titlul de doctor foarte puțin, a beneficiat de acest spor doar pentru o scurtă perioadă, iar legea spune că, dacă instanța va decide că a plagiat, va trebui să returneze banii.

Pe ce se bazează Licu? După cum a spus în interviu, „fapta de plagiat nu este pedepsită de legea penală”. El a sost întrebat și de ce a cerut retragerea titlului de doctor - după dezvăluirile de plagiat. „Nu eram suficient pregătit. Este cel mai mare regret al meu. De asta am cerut retragerea titlului. Am realizat o teză cu anumite erori, dar de aici pană a ajunge să se spună ca am savârșit un furt e cale lungă”, a mai susținut Licu.

El a mai precizat că dorește un singur serviciu tehnic de interceptări, nu trei, cum sunt acum, și că, în cazul în care va fi ales, va implementa acest mecanism deoarece are o sursă externă de finanțare, bani nerambursabili.

Îți mai recomandăm De ce nu s-a închis cazul Caracal

Referinduse la cazul Caracal, Licu a arătat că a fost un caz unic în istoria postdecembristă. A fost o cauză complexă care ar fi avut nevoie ca legea să permită să fi participat procurori DIICOT, dar și procurori criminaliști. Nu există specialiști în comunicare în cadrul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel, a mai precizat el, după ce DIICOT, parchetul antimafia care a dus cazul Caracal la capăt, a cerut scuze pentru modul defectuos de comunicare în timpul tragediei care a sensibilizat românii.

  • Cazul adopției Sorinei: „Aș fi putut să spun că nu e treaba procurorului general. Nu am ales să fac acest lucru. Mi-am asumat și m-am implicat, cât am putut de mult, cât m-a dus pe mine capul. Am cerut o reevaluare legală și am urmărit interesul legitim al copilului. Un lucru bun este că Sorina a mai stat 30 de zile în România , a avut consiliere psihologică și a înțeles mai bine situația ei”.

Astfel și-a justificat intervenția procurorul general interimar în cazul, la fel de urmărit de opinia publică, al copilei adoptate de o familie americană, după o îndelungă controversă cu autoritățile române. Licu a cerut ca fata să nu plece din România, însă instanța i-a respins solicitarea.

Îți mai recomandăm Ordonanța procurorului general, respinsă de instanță. Sorina poate pleca din tară cu părinții adoptivi

De 18 ani, Licu este șef. El a ocupat posturi de conducere în Parchetul General, în Guvernul României, la Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă, la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor sau în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). De opt luni ocupă, ca interimar, funcția de procuror general al României.

Potrivit pressone.ro , Licu a absolvit Universitatea Spiru Haret din București în perioada 1991-1995. După cursurile la „Spiru Haret”, Bogdan Licu și-a susținut examenul de licență în Drept la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în februarie 1996, pentru că univeristatea pe care a urmat-o el nu era acreditată și nu avea dreptul de a organiza, la acea dată, examene de licență.

La Cluj, Licu a obținut nota 5 la examenul de licență la Drept penal, la Drept civil a obținut nota 6, media probelor de la examenul scris de licență fiind salvată de Dreptul muncii, la care a luat nota 10.

În urmă cu patru ani, jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe Bogdan Licu de plagiat în lucrarea sa de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era prim-adjunct al procurorului general, iar Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Ulterior, Licu, alături de mai mulți demnitari care obținuseră titlul de doctor în baza unor lucrări susținute la Academia SRI, a renunțat la distincția academică, însă cercetarea acuzațiilor de plagiat fusese demarată de CNATDCU, consiliul de atestare a diplomelor universitare și a titlurilor academice.

Tot luni, va susține interviul și Maria Magdalena Militaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care candidează pentru funcţia de adjunct al procurorului general.

De asemenea, își vor prezenta programele și cei trei candidați pentru funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Dragoș Cojocariu, Adriana Denisa Cristodor și Remus Dan Varga.