Linkuri accesibilitate

De ce nu s-a închis cazul Caracal


Alexandra Măceșanu a fost ucisă la o oră și un sfert după ce a sunat la 112 să anunțe că este răpită și violată, după ce părinții ei anunțaseră autoritățile de dispariția ei
Alexandra Măceșanu a fost ucisă la o oră și un sfert după ce a sunat la 112 să anunțe că este răpită și violată, după ce părinții ei anunțaseră autoritățile de dispariția ei

Dosarul crimelor de la Caracal a fost trimis în judecată, cu puțin timp înainte de împlinirea a șase luni de când dispariția și apoi vestea morții Alexandrei Măceșanu (15 ani) și a Luizei Melencu (18 ani) au zguduit România și au arătat slăbiciunile poliției locale. Datele oficiale, furnizate de DIICOT, parchetul anti-Mafia care a investigat cazul Caracal, anunță că Gheorghe Dincă, bărbatul de 66 de ani, este cel care le-a ucis pe tinerele fete. Este acuzat de uciderea, arderea, violarea, răpirea și maltrarea tinerelor fete.

S-a încheiat cazul Caracal?

După anunțul Parchetului General, care a verificat și și-a asumat ancheta DIICOT, cercetările continuă în privința găsirii complicilor lui Dincă la ucidere și la trafic de persoane. După cum spun procurorii, nu au fost identificați eventualii complici pe care i-ar fi avut cel acuzat de ororile de la Caracal.

Dacă s-a închis cazul aflăm abia la finalul procesului, în care sunt judecați Dincă și Ștefan Risipițeanu (46 de ani), cel care ar fi violat-o pe Luiza Melencu în cele câteva zile în care a fost sechestrată în casa lui Dincă.

Însă datele rechizitoriului trimis în instanță lasă mari semne de întrebare în privința Luizei Melencu. Părinții fetei dispărute pe 17 aprilie nu cred că a murit și acuză procurorii că nu au dovezi certe că fiica lor a fost asasinată.

Cea mai mare suspiciune vine din răspunsul specialiștilor în privința rămășițelor osoase găsite la marginea pădurii de lângă Caracal. Medicii legiști din România, ca și specialiștii FBI, care au analizat fragmentele de oase nu au confirmat că este vorba de Luiza Melencu. FBI a făcut cea mai sofisticată analiză care există, a ADN-ului mitocondrial, iar rezultatele au arătat că nu se poate stabili identitatea. Oasele au fost prea mici și prea arse, la temperaturi prea mari, și nu s-a reconstituit ADN-ul.

  • Medici legiști cu experiență în cazuri complicate de crimă au explicat pentru Europa Liberă, în vară, ce se poate decoperi în urma unor astfel de analize.

Sunt două informații despre legătura dintre oasele din lizieră și Luiza Melencu. INML spune că este vorba despre o tânără de 15-19 ani, după dimensiunea și forma fragmentelor și, de asemenea, anchetatori care vor să rămână anonimi spun că s-au descoperit urme de substanțe folosite la arderea unui cadavru și în butoiul din curtea lui Dincă, și pe oasele din pădure. Dacă aceste probe vor fi suficiente pentru judecătorii din Slatina, unde se va derula procesul, vom afla. Altminteri, rămân neîncrederea părinților, absența cadavrului și schimbarea finală de depoziție a lui Gheorghe Dincă (nu a mai recunoscut că este ucigașul fetelor).

În cazul Alexandrei, dovezile procurorilor includ reconstituirea ADN-ului Alexandrei și în mașină, și în butoiul în care și-a ars victimele, haine, bijuterii și fragmente de oase arse.

Ororile pe care le-au dezvăluit în final procurorii

Rechizitoriul spune că Luiza ar fi fost omorâtă în bătaie. A fost răpită pe 14 aprilie, la 11.30 dimineața și sechestrată până pe 17 aprilie, când ar fi fost omorâtă de Dincă. Între timp, legată, violată de mai multe ori, inclusiv o dată de Risipițeanu. Ucisă de lovituri în cap și în piept, legată fiind de pat, apoi arsă, probabil în aceeași zi.

Nu este clar ce anume l-a făcut pe Dincă s-o ucidă, după ce o ținea de patru zile în curtea lui, iar singurul care pare că știa era Risipițeanu, care a surprins momentul în care fata a fost adusă cu mașina în casa lui Dincă, la o oră după ce a fost răpită.

Dramatică este și descrierea uciderii Alexandrei Măceșeanu, adolescenta care a apucat să sune la 112 a doua zi după ce fusese răpită. Pe măsură ce citești, revine emoția zilei în care s-a aflat de dispariția ei. Procurorii spun că a fost omorâtă cu o zi înainte, la o oră și un sfert distanță de convorbirile sale cu angajații STS de la serviciul de urgență 112 și cu echipajele de poliție locală. Cei care îi spuneau să lase linia telefonică liberă și să aștepte, pentru că vine un echipaj în câteva minute. Anchetatorii spun că Dincă și-a dat seama că a vorbit la telefon și a strangulat-o „în jurul orei 13”. Cu poliția pe urme, Dincă o arde apoi în butoiul cu arzător, ziua în amiaza mare, sub nasul și ochii vecinilor. Când poliția intră în casa lui, pe 27 iulie, la 6 dimineața, la 19 ore după primul apel al copilei de 15 ani, doar oase calcinate și câteva obiecte personale sunt semnul că acolo, în casa de la marginea Caracalului, își petrecuse ultimele două zile Alexandra Măceșeanu.

Emoție stârnește și detaliul redat de anchetatori - fusese răpită dimineața, în drumul ei dintre satul natal și liceul din oraș, iar Dincă ar fi dus-o până la liceu, iar lângă școală a imobilizat-o în mașină, în țipetele ei, fără ca nimeni să vadă sau să audă.

Este Dincă un criminal în serie? A avut complici?

  • Nu este clar dacă Alexandra și Luiza sunt singurele victime ale lui Dincă. Rechizitoriul se referă doar la cele două tinere. Raportul anchetei vorbește despre mașina „modificată de inculpat”, astfel ca „portierele și geamurile să nu poată fi deshise din interior”. Butoiul-martor al ororilor, care figurează în anchetă drept crematoriu pentru fetele ucise, nu oferă detalii despre urme de la incinerarea altor persoane în rechizitoriu.
  • Nu sunt pomenite în rechizitoriu, de asemenea, plângerile unor femei din oraș, care au fost confirmate de procurorii DIICOT, potrivit cărora au fost violate de cel acuzat de omor deosebit de grav.
  • În timpul anchetei, procurorii au anunțat că Dincă nu a fost legat de nicio rețea de crimă organizată. Și rechizitoriul confirmă, în forma finalizată a anchetei, că presupusul asasin este încadrat la trafic de persoane și trafic de minori, definind pe larg de ce este înacdrat la această categorie - a răpit pentru a exploata sexual fetele, „în interesul propriu”. Astfel este eliminată informația care a circulat în presă anul trecut, lansată de propaganda rusă prin sputnik, care susținea că Dincă ar fi fost implicat într-o rețea de prostituție în jurul localității Deveselu. Europa Liberă a tratat acest caz de fake news.
  • De asemenea, nu apar eventualii complici, cu excepția lui Ștefan Risipițeanu, ca violator. În timpul anchetei, a fost anunțat că și soția lui Dincă este cercetată din postura de complice, pentru că este bănuită că l-a ajutat să șteargă urmele. Imediat după dispariția Luizei, în aprilie, soția lui Dincă s-a întors din Italia, unde locuiește, și a petrecut mai bine de o săptămână în casa ororilor. Și după uciderea Alexandrei, soția lui Dincă, a fost văzută la televizor, în relatările presei de la fața locului, venită din nou din Italia, spălând rufe și întinzându-le în curte, printre anchetatori. Presupușii complici sunt însă sugerați, fără detalii, în enunțul Parchetului General care vorbește despre disjungerea dosarului.

Ce s-a schimbat după crimele din Caracal

  • 112 nu localizează nici astăzi apelurile în scurt timp, după tragedia din Caracal sau la cinci ani de la drama din Munții Apuseni. A fost schimbat șeful STS, au fost modificate regulamente la serviciul de urgență, însă nu s-a schimbat aparatura folosită de 112.
  • Șefii de poliție locală din comunele implicate în tragedie, ca și cel de la Caracal, au ieșit la pensie, ministrul de interne de la acel moment, Nicolae Moga, a fost demis și șeful Poliției române de atunci, Ioan Buda. Procurorul care a așteptat trei ore pentru a intra în curtea lui Dincă, Cristian Ovidiu Popescu, este cercetat de Secția specială pentru infracțiuni comise de magistrați, pentru abuz.
  • Guvernul Orban a dat o ordonanță de urgență pentru reînființarea curselor de transport care fac legătura între orașe și satele limitrofe, la șase luni după ce Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu au fost luate cu autostopul de Gheorghe Dincă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG