Vasile Dîncu a fost ales în funcția de președinte interimar al Consiliului Național al PSD, la finalului unui Comitetul Executiv tensionat. Propunerea lui Marcel Ciolacu a fost criticată de Marian Oprișan (Vrancea), Marian Mina (Giurgiu), Niculae Bădălău (Giurgiu) și Dumitru Buzatu (Vaslui). Social-democrații au stabilit ca Congresul să fie pe 22 august, iar înaintea lui să fie depusă moțiunea de cenzură. Neculai Onțanu revine în PSD și va reprezenta partidul în bătălia pentru primăria Sectorului 2, iar Aurelian Bădulescu va candida pentru primăria Sectorului 3.
Sociologul Vasile Dîncu revine în mod oficial într-o funcție de conducere în PSD, după ce anul trecut s-a reînscris în partid în organizația din județul Bistrița Năsăud. El a fost în ultimii 20 de ani un apropiat al lui Adrian Năstase, Mircea Geoană, dar și al lui Liviu Dragnea.
„E un om de stânga, e un profesor respectat, a fost și vicepremier, ministru al dezvoltării. Va coordona departamentele PSD, e un motor de reformă și restructurare pentru partid", l-a caracterizat Marcel Ciolacu pe Vasile Dîncu.
Alegerea sa în fruntea Consiliului Național al PSD a fost contestată în cadrul Comitetului Executiv al PSD de lideri vocali precum Dumitru Buzatu, Marian Mina, Niculae Bădălău și Marian Oprișan. Printre cei care au exprimat poziții dure în spațiul public la adresa lui Vasile Dîncu înaintea votului din Comitetului Executiv s-au numărat Claudiu Manda și Mihai Tudose. Vasile Dîncu a spus pentru Europa Liberă că atacul împotriva sa a fost comandat, iar PSD riscă să „dispară dacă nu se schimbă”.
„Dîncu trebuie să vină în fața partidului și să-și ceară scuze. El a jignit organizațiile din sud. Daca a stat la masă cu Florian Coldea și Codruța Kovesi nu cred că ar trebui să ajungă președinte al Consiliului Național”, a fost poziția exprimată de președintele CJ Giurgiu, Marian Mina, potrivit unor surse social-democrate.
Îți mai recomandăm EXCLUSIV Vasile Dîncu: ”Atacul la adresa mea a fost comandat. PSD dispare dacă nu se schimbă”Niculae Bădălău a luat și el cuvântul în cadrul Comitetului Executiv, criticând propunerea ca Vasile Dîncu să ajungă președinte al Consiliului Național.
„Bădălău a spus că nu este normal ca unii care nu au muncit pentru partid să primească direct funcții înalte. El a menționat că Dîncu nu are vechimea necesară în partid pentru această funcție și a jignit organizațiile din sud”, au declarat pentru Europa Liberă surse participante la discuții.
Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, a spus că propunerea ca Vasile Dîncu să fie ales în funcția de președinte al Consiliului Național este nestatutară. Poziția sa a fost sprijinită și de Marian Oprișan și de Claudiu Manda. Buzatu le-a transmis colegilor că va candida împotriva lui Dîncu, dacă vor exista alegeri în cadrul Congresului pentru această funcție.
„Oprișan a spus că nu înțelege de ce este ales Dîncu dacă el nu este prezent la ședință să le spună ce are de gând, ce program are”, susțin surse din conducerea PSD.
În pofida discuțiilor aprinse, Vasile Dîncu a fost votat fără probleme în funcția de președinte al Consiliului Național al PSD
„Alegerea lui Dîncu a fost impusă de Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. Ei au cerut ca Dîncu să devină președintele Consiliului Național, iar Radu Moldovande la Bistrița l-a susținut foarte mult pe Dîncu”, au dezvăluit surse din Comitetul Executiv al PSD.
Actualul președinte al Consiliului Național, senatorul Ionuț Vulpescu, a primit funcția de președinte al Institutului Social Democrat.
Îți mai recomandăm Dragnea, din închisoare, îi amintește lui Vasile Dîncu de prietenia lor, înainte de audierea amândurora în Dosarul TelDrumCongres pe 22 august, moțiune de cenzură pe 14 august
Social-democrații intenționează să organizeze Congresul extraordinar al partidului pe 22 august. Lucrurile nu sunt însă bătute în cuie, din cauza posibilității prelungirii stării de alertă. Marcel Ciolacu le-a spus colegilor de partid că urmează să aibă o discuție pe acest subiect cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Pentru funcția de președinte PSD sunt anunțate până în prezent două candidaturi: Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici. Senatorul PSD a insistat ca data Congresului să fie stabilită cât mai rapid pentru ca partidul să aibă o conducere legitimă.
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, vrea ca înaintea Congresului să dărâme guvernul Orban printr-o moțiune de cenzură.
„Ciolacu știe că dacă dărâmă guvernul Orban va da un semnal de forță în partid. Să nu uităm că și înaintea Congresului care era programat în februarie, PSD a dărâmat guvernul Orban”, a declarat pentru Europa Liberă un lider de organizație.
Îți mai recomandăm Document-Exclusiv. Moțiunea de cenzură a PSD scrisă de Șerban Nicolae propune un guvern de tranzițieMoțiunea de cenzură este deja scrisă, iar pentru a trece are nevoie de voturile parlamentarilor PSD, ALDE, ProRomânia, PPU.
Singurii lideri de organizație care s-au opus organizării Congresului pe 22 august au fost Dragoș Benea (Bacău) și Marian Oprișan (Vrancea).
Bădulescu și Onțanu, validați candidați pentru sectoare, Firea și-a impus omul în fruntea organizației din Ilfov
Comitetul Executiv al PSD i-a validat drept candidați la primăriile de sector pe Aurelian Bădulescu, actualul viceprimar al Capitalei, dar și pe fostul primar Neculai Onțanu.
Bădulescu, cunoscut pentru ieșirile sale publice deplasate, are misiunea de a-l contracandida pe Robert Negoiță la primăria Sectorului 3, iar Onțanu se va lupta să recâștige sectorul 2, unde a fost primar mai multe mandate. Neculai Onțanu a plecat din PSD la începutul lui 2009, el numărându-se printre apropiații lui Gabriel Oprea, cel care a fondat UNPR. Oprea a plecat din PSD după o ceartă cu Mircea Geoană și Marian Vanghelie privind numirile la DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.
Marcel Ciolacu și-a respectat promisiunea de a dizolva conducerea PSD Ilfov. Funcția de președinte interimar a fost preluată de un apropiat al Gabrielei Firea, un angajat al primăriei din Voluntari, Viorel Iordache.
Comitetul Executiv l-a numit pe Alexandru Cordoș, fost senator PSD, în poziția de președinte al organizației PSD Cluj, iar Paul Stănescu, secretarul general interimar, va coordona organizația PSD Călărași.
Îți mai recomandăm Kelemen Hunor: UDMR nu va semna o moțiune de cenzură