Mai mulți lideri europeni și americani au condamnat pe Twitter arestarea lui Alexei Navalnîi imediat ce acesta a ajuns în Rusia.
Jake Sullivan, viitorul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales american, Joe Biden, a reacționat pe Twitter, unde a scris că liderul opoziţiei ruse „trebuie eliberat imediat".
„Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere. Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită ", a scris Jake Sullivan pe Twitter.
Secretarul de stat în funcție al SUA, Mike Pompeo, a cerut într-o declarație făcută duminică „eliberarea imediată și necondiționată” a lui Alexei Navalnîi.
Pompeo a declarat că Statele Unite au urmărit detenția lui Navalny cu „îngrijorare gravă”, numind-o „cea mai recentă dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalny și alte figuri ale opoziției și voci independente care critică autoritățile rusești”.
Îți mai recomandăm Alexei Navalnîi reținut pe aeroportul din Moscova. „Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate. Dosarele mele penale sunt fabricate”
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut duminică seara „eliberarea lui imediată" într-un mesaj pe Twitter.
„Politizarea sistemului juridic este inacceptabilă", a scris diplomatul european.
La rândul lui, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut și el, tot pe Twitter, autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe dizidentul Alexei Navalnîi.
”Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă”, a scris Michel.
Printre primele țări europene care au reacționat la arestarea lui Navalnîi a fost Polonia, care prin vocea premierul Mateusz Morawiecki, a lansat duminică un apel la eliberarea imediată a opozantului rus.
„Detenţia lui Navalnîi este o altă încercare de a intimida opoziţia democratică din Rusia. Este esenţial un răspuns rapid şi fără echivoc la nivelul UE. Respectarea drepturilor cetăţenilor este piatra de temelie a democraţiei. Lansez un apel autorităţilor din Rusia să elibereze imediat deţinutul", a scris Mateusz Morawiecki pe Twitter.
Țările baltice au dat publicității o declarație comună în care cer „noi sancțiuni” împotriva Moscovei, acuzată de tentativa de otrăvire a lui Navalnîi, la sfârșitul lunii august 2020, cu agentul neurotoxic Noviciok.
Marc Garneau, ministrul de externe Canadian, a transmis și el un mesaj în care arată că autoritățile ruse trebuie să-l elibereze imediat pe Aleksei Navalnîi.
„Canada condamnă ferm arestarea lui Aleksei Navalnîi la sosirea lui la Moscova. Autorităţile ruse trebuie să îl elibereze imediat. Este inacceptabil şi vom continua să cerem explicaţii în legătură cu otrăvirea lui ", a scris pe Twitter Marc Garneau.
Îți mai recomandăm Alexei Navalnîi riscă trei și jumătate de închisoare când se întoarce în RusiaLiderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost arestat duminică seara la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Navalnîi a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.
Până la proces, opozantul va sta în arest, a scris secretara de presă a lui Navalnîi, Kira Iarmîș. Autoritățile afirmă că Navanîi a încălcat flagrant prevederile unei pedepse suspendate cu închisoarea din 2014, care expira la sfârșitul lui decembrie 2020. Dacă tribunalul îl găsește vinovat, Navalnîi ar putea fi condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.
În pofida rezultatelor a trei laboratoare internaționale independente care au confirmat tentativa de otrăvire a lui Navalnîi , cu Noviciok , în Siberia, Moscova a refuzat să deschidă o anchetă penală.
Îți mai recomandăm Bogdan Aurescu: Reținerea lui Navalnîi este inacceptabilă și nedemocratică