O declarație a G7 emisă după summit afirmă că primul set de restricții privind diamantele neindustriale, extrase, prelucrate sau produse în Rusia, va intra în vigoare la 1 ianuarie.
Aceasta va fi „urmată de restricții suplimentare privind importul de diamante rusești procesate în țări terțe începând cu 1 martie 2024”, au transmis liderii Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Japoniei, Italiei și Statelor Unite într-un comunicat.
Noile restricții se adaugă unei serii de sancțiuni care vizează instituțiile financiare, importurile de tehnologie și exporturile de combustibili fosili impuse deja Rusiei de Statele Unite și alte țări, din cauza invaziei sale pe scară largă în Ucraina.
Comerțul cu diamante era unul dintre domenii ale comerțului exterior rusesc rămas fără sancțiuni occidentale coordonate, cum se întâmplă în cazul țițeiului sau metalelor prețioase.
SUA au interzis unilateral importul de diamante brute rusești în aprilie 2022, dar pietrele extrase din Rusia dar prelucrate în alte țări au fost exceptate de la sancțiuni.
Îți mai recomandăm După SUA, și UE vrea să interzică diamantele ruseștiUE a discutat mult timp interzicerea diamantelor rusești, dar introducerea unor astfel de măsuri a fost întârziată de solicitările Belgiei care a avertizat că sancțiunile privind diamantele rusești ar afecta Anversului și ar favoriza centre rivale în comerțul cu diamante, precum Dubai și Mumbai.
Zelenski avertizează că unitatea occidentală se clatină
Liderii G7 au condamnat, de asemenea, atacurile rusești împotriva infrastructurii critice și civile din Ucraina, spunând că își sporesc eforturile de a oferi ajutor umanitar și asistență energetică. Ei ai mai declarat că activele Rusiei din jurisdicțiile G7 „vor rămâne imobilizate până când Rusia va plăti pentru daunele pe care le-a provocat Ucrainei”.
Declarația a menționat că, potrivit Băncii Mondiale, daunele cauzate de invazia Rusiei „depășesc deja 400 de miliarde de dolari”.
Declarația G7 mai spune că liderii sunt „hotărâți” să sprijine Ucraina și să găsească modalități suplimentare de a limita capacitatea Rusiei de a finanța războiul și au spus că "angajamentul lor ferm de a sprijini lupta Ucrainei pentru independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială nu se va clătina niciodată".
În remarcile sale, Volodimir Zelenski a avertizat împotriva prăbușirii unității occidentale, spunând că Rusia mizează pe acest lucru.
„Rusia speră doar la un singur lucru, ca anul viitor consolidarea lumii libere să se prăbușească”, a spus Volodimir Zelenski, adăugând că Moscova a „crescut semnificativ presiunea pe front”.
Președintele ucrainean a afirmat că războiul din Ucraina „nu este doar despre soarta Ucrainei, ci despre Europa”.
Reuniunea virtuală G7 a avut loc pe fondul îngrijorării cu privire la continuarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina.
Casa Albă a avertizat că finanțarea pentru ajutorul acordat Ucrainei se va epuiza până la sfârșitul anului dacă Congresul nu aprobă noi fonduri.
Președintele american Joe Biden s-a adresat parlamentarilor pe 6 decembrie, după reuniunea G7, îndemnându-i să aprobe rapid mai mult ajutor militar pentru Ucraina.
Cu toate acestea, Senatul SUA a blocat cererea Casei Albe pentru ajutor de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari, în principal pentru Ucraina și Israel, deoarece republicanii s-au opus lipsei reformelor privind imigrația.
Îți mai recomandăm Joe Biden. Succesul Ucrainei și Israelului este „vital” pentru SUAJaponia, membru G7, a promis însă un ajutor suplimentar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, a anunțat președintele Volodimir Zelenski pe 7 decembrie, transmite RFE/RL.
„Sunt recunoscător Japoniei și prim-ministrului Fumio Kishida pentru decizia de a oferi ajutor suplimentar Ucrainei în valoare de 1 miliard de dolari, precum și pentru disponibilitatea de a crește valoarea totală a ajutorului japonez la 4,5 miliarde de dolari”, a spus Zelenski, adăugând că banii suplimentari oferă "un sprijin semnificativ" economiei Ucrainei.