Executivul comunitar ar putea aproba miercuri pachetul care va merge apoi la Consiliul UE, care cuprinde cele 27 de țări membre ale blocului, pentru discuție și aprobare.
Comisia Europeană intenționează să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului pe care-l duce în Ucraina și să interzică diamantelel rusești în spațiul UE, alături de înăsprirea altor măsuri, cum ar fi plafonul la prețul petrolului, după cum o arată documentele consultate de Europa Liberă.
De la invazia rusească în Ucraina, din februarie 2022, UE a aplicat deja 11 pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a diminua capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul.
Măsurile acoperă mai multe domenii și includ aproximativ 1.800 de persoane și entități.
Ultimele pachete s-au concentrat mai mult pe sancționarea celor care ocolesc sancțiunile, fie pentru că sunt sensibile din punct de vedere politic, fie pentru că ar putea dăuna mai mult UE decât Rusiei.
Miezul acestei propuneri, care trebuie încă aprobată de țările UE, este interzicerea diamantelor rusești.
„Acest al doisprezecelea pachet va include noi interdicții de export, printre care diamante, acțiuni de înăsprire a plafonului prețului petrolului, pentru a scădea veniturile pe care Rusia le obține din vânzarea petrolului său - nu nouă, ci altora - (și) lupta împotriva eludării” sancțiunilor, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell după întâlnirea de luni a miniștrilor de externe ai UE, citat de Reuters.
Diplomații UE au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că blocul celor 27 de națiuni așteaptă undă verde de la G7 pentru a continua interzicerea diamantelor.
Washingtonul a interzis deja diamantele rusești, dar UE nu le-a interzis, încă, din cauza eforturilor Belgiei de a proteja comerțul cu diamante din Anvers.
Belgia a lucrat cu Comisia Europeană și G7 pentru a putea merge mai departe cu o interdicție care abordează inclusiv eludarea sancțiunilor.
Interdicția s-ar aplica din ianuarie 2024, dar va exista o introducere treptată a unei interdicții indirecte a importului de diamante rusești prelucrate în țările din afara UE, deoarece există mai multă muncă tehnică de făcut pentru a stabili mecanismul prin care vor fi impuse aceste interdicții.
Cât privește petrolul rusesc, cele mai multe dintre propuneri privesc cerințe mai stricte care să împiedice cumpărarea lui cu încălcarea sancțiunilor existente, cu chitanțe falsificate.
Un plafon de preț impus de G7+ de 60 de dolari pe baril a intrat în vigoare în decembrie anul trecut, dar țițeiul de la Moscova este acum din ce în ce mai comercializat cu mult peste acest nivel, în mod constant mai aproape de 80 de dolari, înregistrând profituri de miliarde pentru Kremlin.
„Mecanismul de plafonare a prețului se bazează pe un proces de atestare care permite operatorilor din lanțul de aprovizionare cu petrol rusesc maritim să demonstreze că acesta a fost achiziționat sub prețul plafonat”, se arată în textul documentului Comisiei.
Executivul comunitar spune că „este oportun să se introducă cerința ca atestările să includă și costurile detaliate, cum ar fi asigurarea și transportul.”
Conform regulilor actuale, firmele de transport maritim și asigurătorii lor sunt obligați să declare că nu au plătit mai mult de 60 USD pe baril.
Pe lângă importurile de fontă rusească, cupru și aluminiu din Rusia, Comisia propune și restricții noi pentru propanul lichefiat (GPL) din Rusia, care reprezintă o treime din exporturile totale ale Moscovei.
Restricțiile au fost propuse de Polonia și de țările baltice. Varșovia este cel mai mare cumpărător de GPL al UE, pe care îl folosește pentru autoturisme și încălzire.
Politico remarcă lipsa pe lista de sancțiuni a patru companii chinezești în ciuda promisiunile făcute până acum de Comisie.
În al 11-lea pachet, Comisia trebuia să sancționeze șapte companii chineze cu restricții comerciale, dar în final a eliminat patru dintre ele de pe listă: Sinno Electronics, 3HC Semiconductors, Sigma Technology și King-Pai Technology.
Aceste patru companii nu sunt incluse nici în ultimul pachet, restricțiile concentrându-se pe Asia Pacific Links, Tordan Industry și Alpha Trading Investments cu sediul în Hong Kong.
Ambasadorii UE urmează să discute pachetul vineri, au declarat doi diplomați UE pentru Politico.
Nu este clar când vor da undă verde, dar speranța este să o facă înaintea Consiliului European de la jumătatea lunii decembrie sau cel târziu până la sfârșitul anului.