„Știți cumva Tetraxim unde găsim în Timișoara? Caut de luni bune. Și mai avem puțin până la 6 ani. Medicul de familie nu are”, scrie un părinte.
„Pentru Iași: ați găsit recent Varilix în farmacii? Dacă da, unde? Trebuie să facem doza 2 și unde am întrebat nu îl mai au”, a scris un alt părinte.
Întrebările părinților de mai sus nu sunt singulare. În multe dintre cabinetele medicilor de familie din județe precum Ilfov, Suceava, Cluj, Brașov, Iași, dar și din București lipsesc unele dintre vaccinurile recomandate în schema de vaccinare pentru copiii cu vârsta de până în 14 ani.
Medicii de familie spun că vaccinurile care lipsesc, precum Hexavalent, Prevenar, Tetraxim, nu sunt în cantități suficiente în toate județele.
Din această cauză, aceștia se plâng că, din cauza lipsurilor, sunt nevoiți să adapteze schemele de vaccinare în așa fel încât imunizarea copiilor să nu fie afectată.
„Există un principiu. Orice schemă cunoscută se continuă. Bineînțeles, cu vaccinuri adaptate vârstei”, spune Gindrovel Dumitra, medic de familie din județul Dolj.
În județul Iași, vaccinurile nu se găsesc în toate cabinetele medicale, recunosc oficialii Direcției de Sănătate Publică. „Noi am acoperit 72% din solicitările făcute de medicii de familie. Medicii fac o comandă de o anumită cantitate și noi, în funcție de cât ne-a trimis ministerul, împărțim proporțional”, spune medicul Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
Acesta arată că se întâmplă ca medicii de familie să rămână fără vaccinuri mai ales atunci când toată lumea vine la vaccinare.
„La unii medici de familie nu avem vaccinuri pentru că nu e suficientă cantitatea, iar la alții avem prea mult că nu vine lumea. N-ai cum să identifici un criteriu să zici că iei de la unii și dai acolo unde nu e. Noi am făcut demersuri la minister. Eu nu știu care e problema acolo la minister, am impresia că furnizarea. Contractul e făcut pe cantitățile solicitate, probabil că furnizorii nu reușesc să aducă la timp”, a adăugat Vasile Cepoi.
„Din câte am înțeles eu de la oamenii care se ocupă de vaccinare, până la sfârșitul campaniei de vaccinare primesc suficientă cantitate pentru toată lumea”, conchide Vasile Cepoi.
Raluca Zoițanu, medic de familie din Sectorul 6 al Capitalei, arată că, în cazul în care lipsește un vaccin la vârsta la care e recomandat ca bebelușul să îl facă, acesta poate fi efectuat și mai târziu.
„Vaccinul de la patru luni poți să-l faci oricând până în doi ani. Se întâmplă câteodată să fie vaccin, dar să fie copilul bolnav. La unele vaccinuri sunt niște restricții de timp. În unele județe, colegii spun că nu au vaccinuri de luni de zile. Anul trecut au fost probleme cu achizițiile care nu s-au făcut la timp. Anul ăsta, problemele sunt de la începutul anului, nu sunt de acum”, spune Raluca Zoițanu.
Medicul arată că vaccinurile lipsesc pentru că e o problemă în fluxurile de achiziție de la Ministerul Sănătății. „Noi le-am tot spus că cine se ocupă de achiziții nu coordonează cu INSP să vină vaccinurile la timp”, arată medicul de familie.
Îți mai recomandăm De ce nu are România suficienți medici deși salariile au crescut și plecările din țară s-au înjumătățitMedicul explică și când lipsa vaccinului din schema recomandată de minister poate deveni o problemă: „Devine o problemă dacă copilul a tot fost bolnav și n-ai apucat să-i faci vaccinul până la un an, iar apoi nu există vaccinul și el depăsește vârsta până când poți să-i faci. Dar astea sunt cazuri extreme”.
„Dar e deranjant și pentru părinți, și pentru noi. Pentru că părinții tot sună și noi le spunem că nu avem, și pentru noi, că ne dă peste cap; trebuie să ținem minte cine sunt copiii 'restanțieri'. Nu e normal să nu ai vaccin”, a mai spus Raluca Zoițanu, care spune că în București e o problemă doar cu Tetraximul - vaccinul pentru 6 ani.
„Acum, de la 1 iulie, au registrul electronic cu stocurile de vaccinuri și pot să vadă în timp real câte stocuri sunt. Dar nu știu dacă cineva se uită să vadă unde e lipsă. Și producătorii de vaccin nu pot să le livreze de pe o zi pe alta, ci doar când au comenzi ferme”, a spus medicul de familie.
Ce spune Ministerul Săntătății despre lipsa vaccinurilor și despre situația stocurilor
La solicitarea Europei Libere, Ministerul Sănătății răspunde că „asigură și suplimentează cantitățile de vaccinuri de la direcțiile de sănătate publică județene”.
„În situația în care unele județe informează Ministerul Sănătății că dețin stocuri insuficiente de vaccinuri, se fac solicitări altor județe pentru redistribuirea unei cantități de vaccin, astfel încât să nu fie afectat procesul de vaccinare al copiilor”, arată reprezentanții Ministerului Sănătății în răspunsul către Europa Liberă.
Îți mai recomandăm One-to-One | Alexandru Rafila și scandalul pastilelor cu iod. Ce spune ministrul PSD despre plagiatul de care e acuzat premierulMinisterul Sănătății dă exemple de redistribuire a vaccinurilor din locurile unde sunt nefolosite, către locurile unde e nevoie. În același timp, recunoaște că lipsesc vaccinuri în 13 județe, ceea ce a necesitat redistribuirea, însă nu spune când au fost redistribuite și dacă a fost acoperită cererea :
- DSP Timiș – solicitare de suplimentare de vaccin tetravalent, Tetraxim – redistribuit de la DSP Caraș.
- DSP Maramureș – solicitare de suplimentare de vaccin tetravalent – redistribuit de la DSP Iași.
- DSP Brăila – solicitare de suplimentare de vaccin tetravalent, Tetraxim – redistribuit de la DSP București
- DSP Bistrița – solicitare de suplimentare de vaccin tetravalent – redistribuit de la DSP Arad
- DSP Gorj – solicitare de suplimentare de vaccin pneumococic, Prevenar – redistribuit de la DSP Vâlcea
- DSP Vaslui – solicitare de suplimentare de vaccin pneumococic, Prevenar 13 – redistribuit de la DSP Bacău
- DSP Teleorman - solicitare de suplimentare vaccin pneumococic, Prevenar 13 – redistribuit de la DSP Argeș
- DSP Tulcea - solicitare de suplimentare vaccin pneumococic, Prevenar 13 – redistribuit de la DSP Giurgiu
- DSP Dolj - solicitare de suplimentare vaccin pneumococic, Prevenar 13 – redistribuit de la DSP Caraș.
- DSP Constanța - solicitare de suplimentare vaccin pneumococic, Prevenar 13 – redistribuit de la DSP Giurgiu
- DSP Arad - solicitare de suplimentare vaccin pneumococic, Prevenar 13 – redistribuit de la DSP Alba
- DSP Călărași - solicitare de suplimentare vaccin pneumococic, Prevenar 13 – redistribuit de la DSP Ialomița
- DSP Constanța - solicitare de suplimentare vaccin pneumococic, Prevenar 13 – redistribuit de la DSP Dâmbovița.
Ministerul Sănătății susține că în perioada următoare va finaliza procedurile de achiziție în vederea achiziționării și a altor vaccinuri din cadrul Programului Național de Vaccinare.
Care erau stocurile de vaccinuri existente la 30 iunie 2022:
Vaccinul hexavalent: 85.412 doze atât la direcțiile de sănătate publică județene cât și la medicii de familie. Ministerul Sănătății susține că până la sfârșitul lunii august 2022 va fi livrată încă o tranșă de 79.000 de doze vaccine.
Vaccinul pneumococic: 62.239 doze atât la direcțiile de sănătate publică județene cât și la medicii de familie. Ministerul Sănătății a repartizat o cantitate suplimentară de 144.420 doze vaccin pneumococic la DSPJ în perioada 12.07.2022 – 14.07.2022.
Vaccinul tetravalent: 97.439 doze atât la direcțiile de sănătate publică județene cât și la medicii de familie. Ministerul Sănătății a repartizat o cantitate suplimentară de 65.000 de doze vaccin tetravalent în perioada 24.06 – 27.06.2022.