Fiecare medic de familie are o listă de pacienți pentru care primește o sumă de bani și e normal ca medicii de familie să aibă și ei, la rândul lor, o responsabilitate cu privire la distribuirea pastilelor, spune ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila vorbește și despre refuzul medicilor de familie de a elibera pastilele de iod direct prin cabinete: „Eliberarea unei rețete mi se pare, pentru pacienții de pe lista ta, o chestiune de responsabilitate profesională”.
În privința pandemiei de Covid, el își exprimă speranța că numărul cazurilor zilnice nu va trece de 10.000, iar la procentul pacienților de la terapie intensivă să nu fie mai mare de „14-15 la sută”.
Ministrul PSD explică și discuțiile cu privire la posibila remaniere guvernamentală, iar în ceea ce privește acuzația de plagiat la adresa premierului Ciucă afirmă că este nevoie de „o abordare tranșantă”.
Principalele declarații, pe scurt:
- Despre responsabilitatea medicilor de familie: Ce se întâmplă la centrala Zaporojie ridică anumite îngrijorări. Și, tocmai din acest motiv, este bine să fim pregătiți. Prevenția este mai bună. Nu putem să așteptăm la infinit ca lucrurile să nu se întâmple. Trebuie să fim echilibrați când vine vorba de protejarea populației în caz de incident nuclear. Medicii de familie au o listă de pacienți pentru care primesc bani, iar acei pacienți au dreptul, la rândul lor, să primească serviciile medicale de care au nevoie;
- Despre evoluția pandemiei: Probabil că valul 7, din toamnă, va fi similar cu actualul val. Un val pandemic în care ajungi la aproape 10.000 de cazuri pe zi și în care gradul de ocupare a paturilor de spital alocate acestei patologii este în proporție de 17 la sută, iar la terapie intensivă 14-15 la sută. Reprezintă o chestiune care este acceptabilă pentru sistemul de sănătate. Eu văd o creștere a utilizării măștii, este o recomandare care este luată în considerare de oameni;
- Despre acuzația de plagiat la adresa premierului: Lucrurile trebuie clarificate de domnul prim-ministru, Nicolae Ciucă. Ministerul Educației și comisia de acordare a titlurilor academice ar putea să aibă o poziție foarte clară. Într-o situație neclară, o abordare tranșantă este mult mai utilă, pe termen mediu cel puțin, decât o abordare ezitantă, care poate să inducă anumite rețineri. Sper că adevărul va apărea;
- Despre rotativa guvernamentală: Mi s-a părut nepotrivită declarația domnului Alexandru Muraru, pentru că, în afară de calitatea de parlamentar, este și consilier personal al prim-ministrului. Cred că o astfel de declarație îl pune în dificultate pe prim-ministru. Faptul că reprezentanții PNL au clarificat situația cred că este un lucru pozitiv și este normal ca anul viitor Marcel Ciolacu să preia, conform înțelegerii, funcția de prim-ministru al României;
- Despre o candidatură la prezidențiale: Este o onoare să pot să candidez din partea unui partid politic la alegerile prezidențiale. Partidul Social Democrat, după cum știți, are un proces intern de selecție a candidaților candidaților. Evident, nu poți niciodată să nu iei în considerare o circumstanță, o conjunctură, în care eventuala încredere de care beneficiezi la nivel public poate fi fructificată. Dar, n-am avut niciun fel de discuție pe această temă și n-are niciun fel de rost să facem speculații care nu duc nicăieri;
Europa Liberă: Domnule ministru, medicii de familie spun că o să crească timpul de așteptare pentru pacienții lor care au probleme de sănătate curente și asta după declarația dumneavoastră în care îndemnați românii de până în 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie pentru a lua rețeta pentru pastilele de iodură de potasiu. Ce s-a întâmplat?
Alexandru Rafila: Nu cred că s-a întâmplat nimic special. E o chestiune care se desfășoară începând din data de 23 iunie, atunci am semnat un ordin de ministru care reglementează eliberarea acestor comprimate de iodură de potasiu, pe baza unei prescripții medicale, deci e o activitate care a început.
Chiar sunt curios dacă în această lună și jumătate care a trecut, din momentul în care ordinul respectiv a fost aprobat, pacienții cu vârsta până în 40 de ani care s-au prezentat pentru alte motive la medicii de familie au primit și o rețetă sau medicii de familie le-au eliberat sau le-au recomandat să ia o rețetă pentru eliberarea acestor pastile de iod.
Cred că adresabilitatea a fost foarte mică și într-o situație complicată, cum este cea generată de războiul din Ucraina, eu mă uit la televizor, nu am știri suplimentare, cum se speculează în presă câteodată, văzând că situația în zona unor centrale nucleare este foarte ciudată și periculoasă, e normal ca un om responsabil pentru sănătatea acestei țări, din punctul de vedere al Ministerului Sănătății, bineînțeles, să îndemne persoanele să își exercite acest drept, de a se adresa medicului de familie pe lista căruia sunt înscriși.
Planificarea se poate face, nu e o chestiune care trebuie rezolvată în 24 de ore. Deja au trecut 45 de zile și am făcut o campanie de informare repetată care a rulat pe toate posturile de televiziune și la radio, privind administrarea acestor pastile care nu trebuie făcută în niciun caz intempestiv.
Eliberarea lor nu coincide cu administrarea lor și se păstrează în condiții de siguranță acasă. Iar dacă va exista, sperăm să nu existe, dar dacă va exista o situație de criză, e bine să ai deja aceste pastile la domiciliu.
Procesul de distribuție necesită timp. Suntem conștienți, din cauza aceasta am preferat această variantă care nu era condiționată de un interval de câteva ore, pentru că aceste pastile trebuie administrate într-un interval de maxim 6 ore de la expunerea radioactivă, ci am preferat un timp mai lung.
Și fiecare medic de familie are o listă de pacienți pentru care primește o sumă care reprezintă capitația pentru acești pacienți, circa 50 la sută din veniturile unui medic de familie.
Și e normal ca medicii de familie să aibă și ei, la rândul lor, o responsabilitate și să-i informeze, să le comunice, să-i planifice, astfel încât să le poate elibera aceste rețete care fac posibilă dobândirea pastilelor de iodură de potasiu.
Mai mult, sunt doar până la vârsta de 40 de ani, deci nu la toți pacienții de pe listă. Deci, dacă un medic de familie, să spunem, are două mii de persoane pe listă, doar pentru jumătate din ei trebuie să elibereze astfel de rețete.
Europa Liberă: Poate s-au gândit că induceți panică, panică inutilă, care va duce la aglomerarea cabinetelor spunându-le pacienților să se prezinte cât mai repede la medicul de familie.
Alexandru Rafila: Cât mai repede, într-un interval de timp rezonabil. Faptul că a trecut deja o lună și jumătate și s-au prezentat foarte puține persoane și ați văzut că, în ciuda campaniei de informare, de comunicare la nivel național, au fost relativ puține persoane care s-au prezentat. Cât mai repede nu înseamnă astăzi, ci înseamnă într-un interval de timp rezonabil.
Dar, lucrul acesta trebuie făcut împreună cu medicul de familie care îți monitorizează și îți oferă consultație și tratament în funcție de starea de sănătate.
Nu putem să așteptăm. Eu sunt un om rezonabil, sunt un om responsabil, dar nu putem să așteptăm la infinit ca lucrurile să nu se întâmple.
Trebuie să facem cumva astfel încât ele să se întâmple. Eu am fost tot timpul echilibrat în ceea ce privește pandemia, și în declarații, și în decizii, și în atitudine și cred că același tip de comportament trebuie să-l avem și în alte circumstanțe, cum este cea legată de protejarea populației în caz de incident nuclear.
Oamenii trebuie să fie informați în primul rând și să aibă la îndemână aceste comprimate care se administrează o singură dată. Cantitatea este în funcție de vârstă. La copii, ceva mai puțin, fracțiuni de comprimat, la persoane adulte, în general, două comprimate. Este extrem de simplu.
Am încercat să-l eliberăm direct din cabinetele medicilor de familie. Dânșii s-au opus atunci, au spus că nu este treaba lor. Acum, eliberarea unei rețete mi se pare, pentru pacienții de pe lista ta, nu pentru altcineva, mi se pare o chestiune de responsabilitate profesională, iar o organizare a acestui proces pentru o perioadă de câteva săptămâni sigur că revine fiecărui medic de familie.
Dar, până la urmă, acest lucru trebuie realizat ca să putem să protejăm populația acestei țări și cred că Ministerului Sănătății îi revine o responsabilitate clară în acest sens.
Există multe discuții legate de lupte, de incidente, în apropierea unei mari centrale nucleare, cea de la Zaporojie, care, sigur, e ceva mai departe de România. Lucrul acesta, însă, ridică totdeauna anumite îngrijorări. Și, tocmai din acest motiv, este bine să fim pregătiți.
Europa Liberă: E limpede că există tensiune pentru că medicii de familie le cer scuze pacienților, în comunicatul de presă, pentru că au fost puși din nou în această situație de către ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila: În care situație? Însemnând ce? Eu nu cred că noi suntem puși din nou în situația de a ne face datoria ca medici.
Nu vreau să intru în polemică cu nimeni, dar, dacă avem o listă de pacienți pentru care, vă spuneam, primim și niște bani ca și capitație pentru acei pacienți și acei pacienți au dreptul, la rândul lor, într-un mod planificat, categoric, să primească serviciile medicale de care au nevoie.
Iar eliberarea unei prescripții nu este altceva decât acest serviciu medical de care trebuie să beneficieze ca să își poată ridica pastile de iod în mod gratuit din rețeaua de farmacii care există în acest moment.
Europa Liberă: Aveți informații, domnule ministru, despre ce se întâmplă în Ucraina? Știți mai multe decât știm noi? Există riscul unui incident nuclear?
Alexandru Rafila: Nu, nu am. Nu am mai multe informații decât cele pe care le aveți și dumneavoastră, de pe sursele de știri. Deci, nu avem așa, un canal privat, de informații suplimentare.
Dar, uitându-mă la știrile care sunt la posturile românești și la alte televiziuni internaționale, remarc faptul că există multe discuții legate de lupte, de incidente, în apropierea unei mari centrale nucleare, cea de la Zaporojie, care, sigur, e ceva mai departe de România.
Lucrul acesta, însă, ridică totdeauna anumite îngrijorări. Și, tocmai din acest motiv, este bine să fim pregătiți. Acesta e principiul, dacă vreți, în sănătatea publică, cel preventiv. Deci, prevenția este mai bună.
Gândiți-vă la o situație, eu nu vreau să fac niciun fel de speculație și vreau să fie foarte clar acest lucru, dacă se întâmplă un astfel de incident și avem o zi, două sau trei la dispoziție să facem această distribuție, eu cred că e mai bine să avem la dispoziție câteva săptămâni sau luni. O lună și jumătate deja a trecut.
Oamenii, în cunoștință de cauză, să poată să aibă la dispoziție aceste comprimate și să le păstreze în condiții de siguranță, iar administrarea lor se face doar dacă există un astfel de anunț din partea autorităților.
Europa Liberă: Vreau să vorbim și despre evoluția Covid-19. Vedem că în mijloacele de transport aglomerate, în supermarketurile aglomerate, aproape nimeni nu mai poartă mască. Avem vreo garanție că valul acesta care ne va lovi în toamnă va fi mult mai ușor decât celelalte?
Alexandru Rafila: Nu cred că va fi mult mai ușor. N-am spus niciodată acest lucru. Probabil că va fi similar cu actualul val, cel de-al șaselea, prin care trecem în această perioadă.
Totuși, un val pandemic în care ajungi la aproape 10.000 de cazuri pe zi și în care gradul de ocupare a paturilor de spital alocate acestei patologii este în proporție de 17 la sută, iar la terapie intensivă 14-15 la sută, reprezintă o chestiune care este acceptabilă pentru sistemul de sănătate, pentru că oferă asistență medicală celor care într-adevăr au nevoie, oferă asistență medicală pacienților care au alte patologii și ne permite și nouă să apreciem și să dezvoltăm în continuare asistența medicală ambulatorie.
Revin la medicii de familie. Totdeauna sper să fie partenerii noștri și partenerii populației, nu ai Ministerului Sănătății neapărat, în gestionarea problemelor de sănătate publică, fie că discutăm de această pandemie, de testare, de vaccinare, de monitorizarea pacienților, activități pentru care medicii de familie sunt în contract fie cu Casa de Asigurări de Sănătate, fie cu direcțiile de sănătate publică.
Pe de o parte, avem, așadar, medicii de familie, iar pe de altă parte, serviciile ambulatorii organizate în ambulatoriile de evaluare a pacienților, care reduc presiunea pe spitale și ne-au arătat că aceasta este calea pentru evitarea unor situații care duc la blocarea activității sociale și a activității economice.
Suntem într-o situație prea gravă din punct de vedere economic, nu numai noi, toată lumea, ca să mai venim și cu alte tipuri de restricții care împietează asupra dezvoltării normale a activităților economice și sociale.
Europa Liberă: Le recomandați oamenilor în continuare masca? Nu știu dacă mai puteți convinge pe cineva.
Alexandru Rafila: Recomandarea există, o facem săptămânal, o facem de câte ori avem ocazia, inclusiv prin exemplul personal, pentru că asta e cel mai important, să folosim exemplul personal în utilizarea măștii, atunci când suntem în spații închise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în magazine.
Câteodată depinde, dacă te duci într-un supermarket foarte mare la ora dimineții, când sunt foarte puțini cumpărători, poate acolo nu e nevoie să utilizezi masca, dar în momentul în care stai la coadă, la casă, automat este bine să folosești masca.
Eu, să știți, că văd, totuși, o creștere a utilizării măștii, este o recomandare care este luată în considerare, pentru că oamenii își dau seama că e o barieră în calea transmiterii virusului, este eficientă și, până la urmă, este singura noastră posibilitate în acest moment să reducem transmiterea virusului.
Europa Liberă: Cum vă înțelegeți în coaliție, domnule ministru? Există această posibilitate ca PNL să nu cedeze funcția de premier către PSD, așa cum spune liberalul Alexandru Muraru?
Alexandru Rafila: Domnul Muraru probabil că are o opinie personală, am văzut și punctul de vedere oficial al Partidului Național Liberal, care nu pune în modul acesta problema.
Mie mi s-a părut puțin nepotrivită sau chiar puțin mai mult nepotrivită această declarație, pentru că domnul Muraru, în afară de calitatea de parlamentar, este și consilier personal al prim-ministrului.
Or, prim-ministrul e o persoană foarte serioasă, foarte riguroasă, care are obișnuința de a respecta angajamentele, sunt convins că și pe cele politice, nu numai cele pe care le-a respectat de-a lungul vieții lui profesionale și cred că o astfel de declarație îl pune în dificultate pe prim-ministru, dacă discutăm că vine această informație din partea unui consilier personal, chiar dacă este onorific.
Europa Liberă: Și nu credeți în această variantă?
Alexandru Rafila: Nu mi se pare o variantă potrivită, pentru că un guvern, într-o situație de criză, trebuie să fie stabil și să aibă autoritate suficientă în a lua măsuri care uneori pot să fie mai puțin populare, dar care trebuie luate în situații de criză economică.
Or, stabilitatea unui guvern, influența, puterea unui guvern este dată de o coaliție mare în care conducătorii acelor partide, dar și membrii și cei care se află în structurile executive, conlucrează pentru atingerea obiectivelor înscrise în programul de guvernare, nu generează tensiuni și nu aruncă afirmații în spațiul public care nu cred că au vreo acoperire sau care nu fac bine nici guvernării, nici țării.
Europa Liberă: A creat tensiune în coaliție această declarație?
Alexandru Rafila: Eu nu am sesizat acest lucru. Faptul că reprezentanții Partidului Național Liberal au clarificat situația cred că este un lucru pozitiv și este normal ca anul viitor domnul președinte al Partidului Social Democrat, domnul Marcel Ciolacu, să preia, conform înțelegerii, funcția de prim-ministru al României.
Europa Liberă: Sunteți profesor și cunoașteți munca de care e nevoie pentru recunoașterea academică. Cum vedeți dumneavoastră acuzațiile de plagiat la adresa premierului Nicoale Ciucă?
Alexandru Rafila: Cred că lucrurile astea trebuie clarificate, bineînțeles, de domnul prim-ministru, Nicolae Ciucă. Eu nu am calitatea să pot să comentez acest lucru.
Există instituții abilitate și, atât Ministerul Educației, cât și CNATDCU, comisia de acordare a titlurilor academice, ar putea să aibă o poziție foarte clară.
Bănuiesc că, într-o situație neclară, o abordare tranșantă este mult mai utilă pe termen mediu, cel puțin decât o abordare ezitantă, care poate să inducă anumite rețineri din partea celor care observă toate aceste lucruri.
Europa Liberă: E limpede că avem nevoie să aflăm adevărul.
Alexandru Rafila: Absolut, întotdeauna. Eu sunt optimist și sper că, indiferent de subiect, chiar dacă este un subiect delicat, adevărul trebuie să fie cel care să apară și să ne ghideze în deciziile pe care le luăm în viață.
Europa Liberă: Vă gândiți să candidați la prezidențiale, domnule Rafila?
Alexandru Rafila: Este o onoare să pot să candidez din partea unui partid politic la alegerile prezidențiale. Partidul Social Democrat, după cum știți, are un proces intern de selecție a candidaților candidaților.
Pentru prima dată, va fi un proces democratic în care membrii, organizațiile partidului, vor desemna un candidat. Există în momentul de față persoane cu o experiență politică mult mai mare decât a mea, mă refer la domnul președinte Ciolacu, în primul rând.
Există și alți colegi care au experiență politică mult mai mare decât am eu, dar, evident, nu poți niciodată să nu iei în considerare o circumstanță, o conjunctură, în care eventuala încredere de care beneficiezi la nivel public poate fi fructificată nu în interesul meu personal, pentru că eu nu am astfel de ambiție și aici pot să vă spun foarte clar că nu am astfel de ambiții.
Unii m-au întrebat dacă vreau să candidez la Primăria Capitalei. Răspunsul a fost categoric nu, pentru că mă pricep puțin la administrația locală, nu am în planul meu, în momentul de față, elaborarea unei platforme. Sunt alții care își fac platforme, se antrenează, se încălzesc probabil, apropo de alegerile prezidențiale. Eu nu am așa ceva în intenție.
Europa Liberă: Au avut loc discuții în partid pe această temă?
Alexandru Rafila: N-am avut niciun fel de discuție pe această temă și n-are niciun fel de rost să facem speculații care nu duc nicăieri. Oricum, mai sunt mai bine de doi ani până la alegerile prezidențiale din România. E timp mult.
Important este ca eu să pot să gestionez în mod responsabil și să și rezolv problemele din sănătate. Vedeți că sunt multe, plecând de la pandemie, apoi probleme de sănătate publică potențiale din cauza situației din Ucraina, apoi Planul Național de Redresare și Reziliență și multe alte activități care fac obiectul de activitate în mod curent al Ministerului Sănătății.
Eu voi fi foarte mulțumit dacă voi putea să am un mandat pe care să îl închei cu câteva realizări care să fie utile pentru cetățenii din România și nu am altfel de ambiții în momentul de față.