Fostul președinte al PSD, acum în închisoare, este acuzat de procurorii anticorupție de două fapte de trafic de influență și de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Alături de Dragnea a fost trimis în judecată și Gheorghe Dimitrescu, fost consul al României la Bonn ( rechemat în țară în ianuarie 2021), consilier la acea vreme al fostului deputat PSD, Florin Iordache, artizanul modificării legilor justiției.
Procurorii anticorupție spun că Liviu Dragnea, la acel moment președinte al PSD, partid aflat la guvernare, și președinte al Camerei Deputaților, ar fi primit în perioada ianuarie 2017 - mai 2017 de la un om de afaceri, foloase necuvenite pentru el și pentru PSD ca să poată participa la învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA.
E vorba de:
- accesul la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington, în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare;
- asigurarea, cu ajutorul a doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea PSD.
Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri.
Procurorii spun că Dragnea a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri, în final neconcretizate, cu înalți oficiali ai SUA.
Acesta e contextul în care - spun procurorii - Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea omului de afaceri român influența reală pe care o avea față de prim-ministrul României și alți membri ai guvernului, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.
Și omul de afaceri a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de cumpărare de influență, alături de alte două persoane fizice, oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la cumpărare de influență.
Deși DNA nu le dă numele, este vorba de oamenii de afaceri Cristi și Carlo Burci, tată și fiu, și de omul de afaceri Dan Valentin Belcea, potrivit surselor G4Media.
De asemenea, în perioada mai - octombrie 2017, Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența, deduse din calitatea sa de președinte al PSD, ca să obțină foloase necuvenite pentru el și pentru partid de la Gheorghe Dimitrescu.
E vorba de servicii de lobby în valoare de 100.000 USD, din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de Dimitrescu Gheorghe, plătite unei firme americane care să-i aranjeze vizita lui Dragnea în SUA, participarea la ceremonia de învestire a lui Donald Trump și întâlniri cu înalți oficiali americani. Numai că prin modul în care a administrat întreaga afacere, Dragnea, spun procurorii, a încălcat legea românească de finanțare a partidelor.
În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu, în perioada iunie - iulie 2017, Dragnea ar fi intervenit pe lângă ministrul de Externe de la acea vreme, Teodor Meleșcanu, ca să-l numească pe Dimitrescu consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Liviu Dragnea este în închisoare unde execută o pedeapsă de trei ani și jumătate primită pe 27 mai 2019 în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman în care, ca președinte al consiliului județean Teleorman, a dispus angajarea a două secretare la PSD pe banii destinați copiilor orfani, aflați în grija Direcției de Protecție a Copilului Teleorman.
Miercuri, pe 19 mai, fostul președinte al PSD va încerca să îi convingă pe magistrații Tribunalului București să îl elibereze condiționat, după ce pe 27 aprilie Judecătoria Sectorului 5 i-a respins cererea. El primise aviz pozitiv de la penitenciar pentru eliberare.
Îți mai recomandăm Liviu Dragnea cere să fie eliberat condiționatPremierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu, care l-a și însoțit pe Liviu Dragnea în SUA, spune că nu are idee cine a plătit deplasarea în SUA și că el a primit doar o invitație de la fostul președinte al PSD pentru vizita „semiprivată”.
Întrebat de Europa Liberă cum comentează informațiile date publicității de DNA, potrivit cărora Dragnea și-ar fi traficat influența pe lângă premier și membrii guvernului, Grindeanu a refuzat să comenteze.
Your browser doesn’t support HTML5
Grindeanu n-a putut să spună nici care a fost scopul vizitei în sine și a răspuns ironic cu o întrebare retorică: „care a fost scopul președintelui Iohannis, să-și pună o șapcă pe cap?”, omițând că președintele Klaus Iohannis a făcut o vizită oficială în SUA, în calitate de președinte al României, invitat de omologul său american.