Numărul doi din PNL, secretar general al formațiunii, Lucian Bode a reluat tema și în Parlament, cu ocazia dezbaterii moțiunii simple depuse de USR.
Dincolo de răspunsul aprins pe care l-a dat autorilor moțiunii - politicieni care se aflau în sală - și care era așteptat atât de aceștia, cât și de public, dată fiind tradiția de la astfel de ocazii, Lucian Bode a atacat jurnaliști.
Deputatul Lucian Bode, ministru de Interne, a sugerat de mai multe ori că Emilia Șercan, ziarista care a verificat lucrarea sa de doctorat și a dezvăluit pasajele plagiate, „face jocurile USR”.
Argumentul menționării repetate a numelui jurnalistei în textul moțiunii
„Ați compus trei pagini în care ați reușit să menționați Ministerul Afacerilor Interne o singură dată și atunci greșit. Dar, numele unui jurnalist (n.r. Emilia Șercan) și pe cel al USR l-ați menționat de 12 ori”, și-a început Lucian Bode discursul în Parlament.
Your browser doesn’t support HTML5
Principalul obiectiv al ministrului a fost să decredibilizeze demersul USR, poziționându-l drept unul făcut cu mâna jurnaliștilor, consideră analistul politic Adrian Zăbavă: „A fost mai mult o strategie de discurs și de comunicare pe care Lucian Bode a folosit-o cu privire la multiple acuzații la adresa lui. A identificat o portiță prin care s-a poziționat drept o victimă”.
Politicianul a continuat ideea.
„Este nefirească și curioasă intensa promovare făcută de către USR imaginii unui jurnalist (n.r. Emilia Șercan) în această moțiune. Este cu atât mai interesant că jurnalistul în cauză nu se delimitează de acest demers disperat al USR de a ascunde dimensiunea propriului dezastru.”
Your browser doesn’t support HTML5
Adrian Zăbavă crede că motivul pentru care ministrul de Interne a aplicat strategia invocării cu insistență a demersului jurnalistic are de-a face și cu decredibilizarea presei din România, din vina ei: „Dependența presei de puterea politică și de fondurile politice, prin modificarea legii finanțării partidelor, a dus la pierderea încrederii. Când presa încasează bani, la vedere sau nu, de la partide, e natural ca opinia publică să creadă că presa nu mai e demnă de a fi credibilă.”
Îți mai recomandăm Proiectul „bani pentru presă de la partide” a ajuns la Guvern: Cheltuielile cu propaganda, reduse la 30%Lucian Bode: Am tot respectul pentru meseria de jurnalist
„Dragi colegi, am tot respectul pentru meseria de jurnalist, dar este legitimă întrebarea: jurnalistul face politica USR sau USR se agață murdar de numele unui om?”, a întrebat Lucian Bode în fața deputaților care dezbăteau moțiunea simplă.
Jurnalista vizată, Emilia Șercan, este autoarea articolului din PressOne în care a dezvăluit că 18,5% din teza ministrului are elemente de plagiat, fapt confirmat de Comisia de Etică a UBB. A reacționat pe Facebook, după discursul ministrului Bode.
„V-am verificat teza pentru că mi-era clar că e plagiată mult mai mult de 2,95%, după ce am văzut raportul de similitudine din 2018 al tezei, care indica 18% similitudine, raport obținut de la UBB în baza Legii 544/2001. (...)Se întâmplă mereu ca politicienii să se cațere pe subiecte de presă și să le capitalizeze politic. E un lucru pe care nu îl putem controla.”, a scris Șercan.
„USR a politizat destul de mult speța plagiatului domnului Bode și le-a dat posibilitatea adversarilor să arate cu degetul către o politizare”, crede Zăbavă.
Lucian Bode, despre jurnaliștii de la B1TV amendați pentru că au vorbit prea des despre el
În discursul lui Lucian Bode s-a regăsit și speța mediatizată intens în aceste zile a realizatorilor B1TV amendați de CNA pentru că au abordat prea des subiecte critice la adresa secretarului general al PNL.
„Vă plângeți de activitatea CNA, care a sancționat lipsa de imparțialitate și vocabularul folosit de unii 'jurnaliști' care 3 luni de zile, zi de zi, n-au avut alt subiect decât pe mine?!”, s-a plâns la rândul lui secretarul general al PNL.
Your browser doesn’t support HTML5
Ministrul se referea la moderatorii „Buna, România”, de la B1 TV, Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir. Deși emisiunea este în categoria pamflet, CNA le-a reproșat că au vorbit prea „des” despre Lucian Bode și nu i-au prezentat punctul de vedere. Amenda a fost de 10.000 de lei.
Cei doi jurnaliști au explicat că i-au cerut ministrului punctul de vedere în repetate rânduri și că au tratat atât de des subiectul pentru că scandalurile la adresa politicianului s-au ținut lanț. Vedeți dialogul purtat de cei doi cu membrii CNA aici.
„Problema cu domnul Bode şi de ce e domnul Bode atât de prezent e că numele domniei sale a fost asociat mai multor subiecte mari în aceeaşi perioadă: Schengen, plagiat, achiziţia de BMW-uri”, a declarat Răzvan Zamfir.
Unde e societatea civilă când presa e atacată
Populația e preocupată de alte aspecte ale vieții acum, crede analistul politic Adrian Zăbavă.
„Nu vedem voci care să ia atitudine din cauza situației atipice în care se află societatea românească. Pe agendă sunt alte probleme, care fac ca astfel de subiecte să fie trecute în planul secund. Cred că Lucian Bode este astăzi în funcție și pentru că subiectele pe seama cărora el a fost atacat nu mai sunt de actualitate”, susține Zăbavă.
Concluzia ministrului Bode, care se declară victimă a presei și a Opoziției a fost că detractorii lui sunt toți „analfabeți funcțional”.
„Astăzi, însă, niște analfabeți funcțional încearcă să mă denigreze, mă răstignesc în piața publică cu privire la parcursul meu academic și profesional. Unii care nu știu să întocmească un CV, care au absolvit o facultate în 2 ani sau care se bâlbâie când au de dat explicații despre cum și-au dobândit diplomele de studii.”, s-a plâns Lucian Bode.
Your browser doesn’t support HTML5
Votul pentru moțiunea simplă, discutată luni, va fi dat miercuri. Nu există surprize în privința susținerii ministrului de către partidele din Coaliție. PSD ar fi avut câteva lucruri să îi reproșeze, dar s-a arătat nemulțumit de cum a fost redactată moțiunea simplă.
Îți mai recomandăm Iohannis, de la „toleranță zero” față de plagiat la toleranță maximă față de Bode și Ciucă