UPDATE Echipă de control la DSP București
Ministrul Sănătății a trimis o echipă de control la DSP București după apariția unui caz de COVID-19 printre angajații instituției și pentru a afla cum a fost gestionată situația de la căminul de bătrâni din Sectorul 1.
Până la această oră, Nelu Tătaru nu știe dacă testarea în cazul căminului de bătrâni din nordul Capitalei s-a făcut conform procedurilor indicate de Institutul Național de Sănătate Publică. Potrivit acestora, personalul din căminele de bătrâni trebuie testat la fiecare două săptămâni.
„Ministrul sănătății nu face anchete epidemiologice, DSP-urile fac. Dacă am trimis un control la DSP București, voi afla și când s-au făcut aceste testări”, a fost răspunsul oferit de ministrul Sănătății la întrebarea Europa Liberă dacă știe când s-a testat personalul medical înainte de apariția focarului de COVID-19.
În privința retestării întregului cămin din Sectorului 1, ministrul Sănătății a precizat că acest lucru se va realiza doar în anumite condiții.
„Căminul din Sectorul 1 va fi retestat în măsura în care avem simptomatologie, în măsura în care nu avem simptomatologie, testarea se face la șase-șapte zile. Astăzi am fost la DSP, evaluarea îmi va spune și când a fost făcută testarea. Eu mă iau după echipa mea de control”, a fost poziția ministrului Sănătății.
Nelu Tătaru a refuzat să răspundă dacă este mulțumit de activitatea șefei DSP, Oana Nicolescu, menționând că dacă a trimis echipa de evaluare va exista și un răspuns la această întrebare.
PSD cere demiterea șefei DSP București
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut ministrului Sănătății să o demită pe șefa Direcției de Sănătate Publică București.
„Tătaru trebuie să o demită acum pe șefa DSP București și să ia măsuri urgent la căminul de bătrâni pentru a nu avea și mai mulți morți! Trebuie să testeze toți bătrânii, dar și personalul! Are toate pârghiile legale la dispoziție! Să tacă și să nu facă nimic este o crimă!", a fost mesajul liderului social-democrat postat pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat.
Marcel Ciolacu îl acuză pe Nelu Tătaru că a înlocuit un specialist care se afla în fruntea DSP cu „o rudă a unui ministru liberal".
știrea inițială
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vizitat astăzi fără să anunțe căminul de bătrâni din Sectorul 1, care s-a transformat în ultima săptămână în focar de COVID-19, și urmează să aibă o discuție la sediul Direcției de Sănătate Publică cu șefa instituției, Oana Nicolescu. Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că activitatea șefei DSP a generat nervozitate la nivelul Executivului, deoarece aceasta nu a rezolvat problemele apărute. Un caz de infectare cu COVID-19 a apărut și în rândul personalului DSP, dar și aici s-a întârziat cu testarea persoanelor care au intrat în contact cu angajatul DSP.
Europa Liberă a scris marți, în exclusivitate, despre căminul de bătrâni din Sectorul 1, unde există un focar de COVID-19, după ce Direcția de Sănătate Publică a refuzat să testeze imediat rezidenții internați. În prezent, de la căminul din Sectorul 1, există aproape 30 de pacienți confirmați cu COVID-19, iar o persoană a decedat săptămâna trecută. Directoarea Căminului susține că DSP nu a acționat rapid, ceea ce e „o crimă".
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu a răspuns întrebărilor Europa Liberă despre situația de la cămin, deși a fost informat despre acest caz în urmă cu șase zile.
Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că acest caz a fost discutat însă în Guvern, premierul Orban solicitând șefei DSP, să rezolve problema încă de marți și să retesteze întreg căminul. Cu toate acestea, retestarea nu s-a produs până astăzi. Testarea în cămin s-a făcut în tranșe, dar nu a fost efectuată de DSP. Un etaj a fost testat săptămâna trecută de personal căminului, iar ambulanța a realizat testarea etajului al doilea și al parterului în cursul zilei de sâmbătă, 18 iulie.
„Orban i-a cerut personal lui Tătaru să rezolve situația de la cămin și să vorbească cu șefa DSP. Nu se poate să vorbim în fiecare zi și să nu se acționeze Șefei DSP i s-a cerut să explice public cum a acționat în cazul căminului din Sectorul 1, dar nu a făcut nimic”, au declarat surse guvernamentale pentru Europa Liberă.
Oana Nicolescu, cea care conduce Direcția de Sănătate Publică București, a fost numită în această funcție de ministrul Sănătății Nelu Tătaru pe 6 mai, ea fiind membră PNL în Sectorul 2.
„Nelu Tătaru s-a dus la cămin astăzi înainte să aibă o discuție cu șefa DSP pentru a se interesa personal de caz. A intrat în cămin, a stat câteva minute, a vorbit cu o asistentă, nu cu conducerea căminului, s-a interesat când a fost realizată testarea și de către cine”, au declarat surse din apropierea anchetei epidemiologice.
Schimbarea șefei DSP din funcție depinde de ancheta efectuată de Nelu Tătaru. În cursul zilei de luni, un angajat DSP a fost depistat de coronavirus, dar ministrul nu a fost informat despre acest caz. Nici angajații DSP București nu au fost testați.
„DSP București a testat conform metodologiei care se află la vigoare. Sunt într-o ședință. Dați-mi voie să urmăresc ancheta epidemiologică și voi reveni cu informații. Sunt într-o ședință, voi reveni cu un telefon”, a declarat Oana Nicolescu, șefa DSP. După această comunicare, Nicolescu nu a mai răspuns la telefon și nici la solicitarea trimisă luni de Europa Liberă.
Testarea de miercuri, 15 iulie a fost făcută de asistenta șefă a căminului din nordul Capitalei, fără ca vreo echipă DSP să se deplaseze la fața locului. Și testarea de sâmbătă seara, 18 iulie, a fost realizată de personalului ambulanței împreună cu personalul căminului.
Marți, 21 iulie, după ce Europa Liberă a scris despre cazul de la căminul de bătrâni, Direcția de Sănătate Publică a trimis două echipe la cămin. Personalul DSP nu a avut misiunea de a testa rezidenții din cămin, ci de a controla căminul dacă are stocul necesar de dezinfectant. În urma controlului, căminul a primit o amendă pentru că nu avea un stoc suficient de dezinfectant.
Îți mai recomandăm Directoarea unui cămin din Capitală, focar de COVID-19: „E o crimă ce se întâmplă, ne rugăm de DSP să ne testeze”Cronologia sumbră a lipsei de acțiune a DSP într-un focar de COVID-19
11 iulie – primul pacient pleacă din căminul din sectorul 1 către spitalul Elias
12 iulie – pacientul este confirmat cu COVID-19
13 iulie – persoana infectată a decedat, DSP a fost informată despre situația din cămin
15 iulie – asistenta șefă din cămin ia teste de la DSP și realizează testarea etajul 1, de unde provenea persoana decedată. Tot ea a dus probele recoltate la laborator. Nu s-a testat parterul și etajul al doilea
17 iulie – testele de miercuri arată că 2 infirmiere și 7 rezidenți sunt infectați cu COVID-19
18 iulie – Ambulanța București vine și testează etajul al doilea și parterul după solicitarea făcută la DSP.
20 iulie – o rezidentă este trimisă la Elias cu febră. Este confirmată cu COVID-19 a doua zi
21 iulie – 20 de persoane din căminul de bătrâni din Sectorul 1 sunt confirmate cu COVID-19
21 iulie – cazul prezentat de Europa Liberă este discutat la ședința premierului Orban cu șefii Direcțiilor de Sănătate Publică
22 iulie – la patru dimineață, după intervenția premierului Orban, ambulanțele iau toți pacienții infectați din cămin. DSP anunțase căminul că va lua doar 5 rezidenți, nu pe toți 19.
22 iulie – alți 4 rezidenți sunt trimiși la spitalul Elias. Sunt testați, dar până la primirea rezultatelor, sunt trimiși înapoi în cămin.
23 iulie - ministrul Tătaru vizitează fără să anunțe căminul de bătrâni din Sectorul 1
23 iulie - ministrul Tătaru se întâlnește cu șefa DSP pentru a prezenta modul în care s-a acționat în cazul căminului din Sectorul 1. Tătaru e cel care decide dacă o demite pe șefa DSP.
Îți mai recomandăm De ce durează chiar și 72 de ore primirea rezultatului pentru testul Covid-19Șefa DSP nu a raportat infectarea unui angajat cu COVID-19
Surse medicale au confirmat pentru Europa Liberă că un angajat DSP a fost confirmat cu COVID-19 în cursul zilei de luni. Ministrul Sănătății nu a fost informat despre această situație, iar angajații DSP nu au fost testați pentru a vedea dacă sunt probleme.
Ministrul Sănătății a decis să aibă astăzi o discuție cu șefa DSP, surse guvernamentale declarând pentru Europa Liberă că este posibil ca aceasta să fie schimbată din funcție.