Aflat la Timișoara cu ocazia semnării unor contracte destinate creșterii capacității de combatere a pandemiei în spitale și centre sociale, precum și pentru susținerea candidaților PNL la alegerile locale, premierul Ludovic Orban a fost supus cu insistență întrebărilor despre traseismul politic. Fapt explicabil, fiindcă în județul Timiș au fost racolați mai mulți primari PSD, unii chiar cu condamnări penale definitive, generând tensiuni interne printre liberali. Claudiu Coman, primar la Sânandrei, Ioan Cesea, viceprimar Criciova, Vasile Boșoschi, viceprimar Remetea Mare, Iosif Minnich, viceprimar Sânandrei, Ioan Lihoni, care candidează la primăria Bethausen sau Gabriel Koller, primar la Sacoșu Turcesc, traseist și condamnat definitiv, figurează azi pe listele de candidați PNL.
„Nu sunt de acord cu traseismul politic”, a răspuns tranșant Ludovic Orban, la întrebarea Europei libere și a revenit cu exemple:„Primarul de la Piatra Neamț, care a fost primar PNL, în momentul în care a fost condamnat de prima instanță la trei ani cu suspendare, el s-a suspendat din calitatea de membru al PNL și noi am luat decizia că nu îi mai susținem candidatura la primărie. Sigur că el a decis să candideze din partea altui partid, pentru că alte partide sunt mai relaxate. Tot la Neamț, primarul de la Roman a fost declarat incompatibil prin hotărâre judecătorească definitivă, prefectul l-a demis din funcție, nu am mai acceptat să candideze din partea noastră, s-a dus să candideze din partea PSD și până la urmă i s-a respins candidatura”.
Presa locală a insistat însă pe cazurile concrete din județul Timiș și pe măsurile luate:„Avem o decizie a BPN privitor la cooptarea de primari. Sunt decizii care au fost luate. Însă acum nu mai poți întoarce lucrurile. Dar chiar mă deranjează când se arată cu degetul doar către PNL. O să vedeți că toate formațiunile politice au luat candidați de la PNL. Nu numai PSD, ci și alte formațiuni politice au luat membri cu sutele de la PNL”, a replicat premierul, vizibil iritat.
Îți mai recomandăm Racolarea primarilor, de la critica lui Iohannis la realitatea din județe. Robu: „Folosim migrația politică, dar nu o încurajăm"
Cu câteva ore înainte, primarul Nicolae Robu a răspuns jurnaliștilor la aceeași întrebare explicând că dacă omul trece în alt partid „din inimă”, e acceptabil. Dacă pleacă din oportunism, „unde simte că e mai calduț”, atunci e condamnabil. Oricum, e prea mult să ceri „un legământ politic pe viață”, în discordanță cu poziția premierului Orban care spunea că e membru în același partid din septembrie 1990. Declarându-se preocupat de criterii etice, primarul Robu a concluzionat că „noi i-am primit numai pe cei care n-au împroșcat PNL”.
PSD a cerut prefectului de Timiș să ia în considerare încetarea mandatului primarilor și viceprimarilor traseiști conform legii, fiindcă înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior conform art.8 (2) din Legea 14/2003 actualizată și implicit pierderea mandatului de primar (OUG 57/2019 art 160/h).
Vizita premierului Orban la Timișoara a avut pe agendă și un tur pe șantierul centurii ocolitoare Timișoara-Sud. La întâlnirea de seară cu activul liberal, premierul și totodată președintele PNL le-a cerut candidaților să facă un singur lucru, să se întâlnească și să vorbească cu oamenii. Sâmbătă delegația guvernamentală se va afla la Arad.