În condițiile în care grupul Renault se pregătește să facă 15.000 de concedieri la nivel global pentru a limita cheltuielile, premierul Ludovic Orban a afirmat vineri că, din discuțiile avute cu managementul companiei, nu a fost informat despre posibile concedieri care să aibă loc în rândul angajaților din România.
„Asta este o decizie a managementului companiei, în ceea ce ne priveşte pe noi, ca şi Guvern, avem o colaborare foarte apropiată cu managementul din România al Grupului Dacia-Renault. Practic, Grupul Renault în România are peste 2.000 de ingineri care lucrează în proiectare, are partea de testare, de verificare, care este unică şi care funcţionează în România la Titu, de asemenea, avem partea de producţie care funcţionează la Mioveni. Din toate discuţiile pe care le-am avut cu managementul companiei din România nu am tras nicio concluzie prin care să existe vreo decizie la nivelul managementului companiei din România privitor la restrângerea vreunor activităţi sau la intenţia de a face concedieri", a declarat Ludovic Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, citat de Agerpres.
Orban a adăugat că în România producătorul auto are „o activitate extrem de profitabilă, o activitate benefică".
„Este o activitate care, din punctul nostru de vedere, trebuie să continue. Se ştie că deciziile care au fost luate sau, mă rog, ce se hotărăşte la nivelul Grupului e la nivelul Grupului Renault ca urmare a unei perioade în care au existat anumite probleme, dar convingerea mea e că problemele care au existat, ale Grupului Renault, nu sunt provocate de activitatea din România, pentru că activitatea din România este o activitate extrem de profitabilă, o activitate bine organizată şi o activitate care avantajează Grupul Renault în ansamblul său", a declarat Orban.
Constructorul auto francez Renault a anunțat vineri concedierea a 15.000 de angajați la nivel global în timpul prezentării unui plan pentru creșterea profitabilității în contextul scăderii cererii și a costurilor ridicate
Aproximativ 4.500 de locuri de muncă vor fi desființate în Franța, majoritatea printr-un plan de plecare voluntară sau a unei scheme de pensionare. Concedierilor vor afecta doar 10% din totalul angajaților constructorului auto care are circa 180.000 de angajați la nivel global.
Grupul francez, care este 15% deținut de statul francez, a stabilit la începutul anului să reducă cu 2 miliarde costurile după ce a înregistrat primul an pe pierdere din ultimul deceniu în 2019.
Criza coronavirusului a înrăutățit problemele companiei, accentuând o încetinire a cererii care deja dăuna vânzărilor.
Proiectul de redresare financiară a constructorului cuprinde și suspendarea proiectelor de creștere capacitară planificate în Maroc și România, studiu pentru adaptarea capacităților de producție ale Grupului în Rusia, studiu pentru raționalizarea activităților de fabricație a cutiilor de viteze în lume.