Peste 380.000 de români s-au vaccinat până acum cu prima doză de vaccin de la AstraZeneca. De câteva zile a început și administrarea rapelului.
Spre deosebire de celelalte vaccinuri, în cazul AstraZeneca doza a doua se administrează după 56 de zile de la prima inoculare. După apariția problemelor de coagulare a sângelui la unii pacienți europeni care au primit AstraZeneca, mulți dintre români se întreabă dacă să mai facă și rapelul.
Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe pagina oficială de Facebook, reprezentanții Comitetului pentru Campania Națională de Vaccinare spun că în România nu se poate recomanda modificarea produsului. „Vaccinul AstraZeneca este sigur si eficient, iar Agentia Europeana a Medicamentului recomandă continuarea campaniilor de vaccinare cu acest vaccine”, susțin specialiștii de la RoVaccinare
Pentru tinerii care au fost vaccinați cu prima doză din AstraZeneca se va lua în calcul ca rapelul să se facă cu un vaccin pe bază ARNmesager, conform cu recomandărilor făcute recent de Comisia de Vaccinare din Germania?
#RoVaccinare: Unele state europene au anunțat sistarea temporară a administrării vaccinului AstraZeneca la toate categoriile de persoane sau doar la persoanele sub 60 de ani. Germania, în mod special, a anunțat că persoanele sub 60 de ani ce au fost vaccinate cu o prima doză de vaccin împotriva COVID-19 AstraZeneca vor primi la rapel o doză dintr-un alt vaccin până când situația în legătură cu reacțiile adverse foarte rare raportate nu va fi clarificată de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
Agenția Europeană a Medicamentului evaluează în continuare toate raportările reacțiilor adverse, cum o face în mod normal, și investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare. Din datele prezentate de către EMA, vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice).
Totuși, nu a putut fi exclusă până acum legătura dintre vaccinare și apariția a două afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculară diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.
Cu toate acestea, dată fiind frecvența foarte scăzută a evenimentelor suspecte încă neelucidate, EMA consideră ca raportul risc / beneficiu al vaccinului AstraZeneca rămâne nemodificat si recomanda in continuare administrarea acestuia fara a impune restricții pentru anumite categorii de persoane.
România, alături de marea majoritate a statelor europene continuă vaccinarea cu vaccinul Oxford - AstraZeneca la toate categoriile de persoane, conform recomandărilor agenției de reglementare (EMA).
Până la disponibilitatea unor date noi legate de siguranța și eficacitatea schemelor combinate de vaccinare nu se poate lua o decizie care să permita populației să opteze, la cerere, pentru o schemă de imunizare ce nu a fost autorizată de către agențiile de reglementare.
Ce alternativă propuneți celor ce și-au făcut prima doză de AstraZeneca, fiind în grupele de risc - femei sub 55 de ani, dar care nu au încredere să facă și rapelul?
#RoVaccinare: Pentru cei care au făcut prima doză de vaccin cu vaccinul AstraZeneca nu există opțiunea ca rapelul să fie făcut cu alt tip de ser. La acest moment nu există date care să susțină utilizarea combinată a două tipuri de vaccinuri și care să stabilească siguranța și protecția oferite de o asemenea schemă. Din acest motiv nu se poate recomanda modificarea produsului. Vaccinul AstraZeneca este sigur si eficient, iar Agentia Europeana a Medicamentului recomandă continuarea campaniilor de vaccinare cu acest vaccin.
Vă mai recomandăm:
Rămânem cu dozele de AstraZeneca nefolosite? | Specialiști: Vaccinurile s-au dovedit a fi sigure