Linkuri accesibilitate

Rămânem cu dozele de AstraZeneca nefolosite? | Specialiști: Vaccinurile s-au dovedit a fi sigure


Multe dintre centrele de vaccinare din România au pe stoc doze de vaccin AstraZeneca.
Multe dintre centrele de vaccinare din România au pe stoc doze de vaccin AstraZeneca.

Sute de doze de vaccin de la AstraZeneca stau depozitate în centrele de vaccinare fără să le vrea nimeni. De exemplu, în Brașov, în cinci din centrele de vaccinare cu AstraZeneca sunt mai mult de 500 de doze de vaccin în fiecare. La fel se întâmplă și în județul Gorj, în localități precum Tismana, Bumbești Jiu, Stoina.

În județul Timiș, unde rata de infectare a fost cea mai mare din țară săptămâni la rând, centrele cu vaccinare AstraZeneca stau și ele goale din lipsă de doritori. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică arată că în perioada de creștere accelerată a numărului de cazuri de infectări cu coronavirus au fost suplimentate dozele de vaccin AstraZeneca.

În județul Timiș, mii de doze de vaccin AstraZeneca sunt nefolosite.
În județul Timiș, mii de doze de vaccin AstraZeneca sunt nefolosite.

Având în vedere incidența ridicată de la momentul respectiv, județului Timiș i-au fost alocate fluxuri suplimentare de AstraZeneca, vaccin disponibil la acea dată. Ulterior, pe fondul discuțiilor iscate în jurul acestui tip de vaccin am sesizat o oarecare rezervă din partea populației în ceea ce privește programarea pentru imunizarea cu acest vaccin. Se pot redistribui aceste doze de vaccin”, a spus Cornelia Băbuță de la Direcția de Sănătate Publică Timiș. Județul Timiș nu are o campanie de informare cu privire la vaccinare diferită de cea de la nivel național.

Situația centrelor de vaccinare din județul Brașov
Situația centrelor de vaccinare din județul Brașov

Reprezentanții Comitetului Național pentru Campania de Vaccinare spun că deocamdată nu vor schimba strategia de vaccinare în privința vaccinului de la AstraZeneca.

La momentul acesta nu se impun măsuri diferite, altele decât cele anunțate. În funcție de comunicările experților europeni, vom proceda în consecință pentru ca procesul de vaccinare să se desfășoare într-un mediu favorabil și sigur”, arată colonelul Alina Mosoi, unul dintre coordonatorii campaniei de vaccinare.

În plus, autoritățile care se ocupă de campania de vaccinare în România susțin că temerile populației nu sunt întemeiate, toate vaccinurile sunt sigure, inclusiv AstraZeneca despre care există suspiciunea că ar duce la formarea de cheaguri de sânge la persoanele tinere.

Ceea ce într-adevăr am observat este o scădere a adresabilităţii persoanelor în centrele de vaccinare cu vaccin de la AstraZeneca şi cred că aici este foarte important să continuăm partea de comunicare”, a precizat, vineri, la Giurgiu, Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Colonelul Gheorghiță susține că toate vaccinurile sunt sigure, indiferent de ce firmă sunt produse.

„Important este, în final, ca fiecare om să aibă acces la suficiente informaţii astfel încât să decidă ceea ce doreşte să facă şi tipul de vaccin pe care îşi doreşte să îl folosească. Este important să înţelegem că cel mai bun vaccin pentru fiecare dintre noi este cel pe care îl avem la îndemână. Toate vaccinurile pe care astăzi le avem în România sunt vaccinuri care au fost autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului, vaccinuri care s-au dovedit a fi sigure", a mai spus Gheorghiţă.

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 susține că, în prezent, nu există date științifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze și vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur și de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare.

Gheorghiță: În România nu s-au înregistrat mai multe cazuri de tromboză decât în alți ani

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a declarat joi seară, la Digi24, că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare.

M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021. Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe. Aceasta este populaţia care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar şi în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

EMA analizează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui

În prezent, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial, care au determinat unele ţări să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19. Șefa EMA, Emer Cooke, a spus că acestea includ 44 de cazuri din Spaţiul Economic European dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune.

EMA a aprobat în această săptămână schimbarea numelui vaccinului AstraZeneca în Vaxzevria, într-o încercare de a crește încrederea în vaccin.

Marea Britanie a raportat 30 de cazuri de evenimente rare de formare de cheaguri de sânge după utilizarea vaccinului AstraZeneca

În Marea Britanie, au fost vaccinați cei mai mulți oameni cu acest vaccin. Până acum au fost administrate 18,1 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Cei mai mulți erau în vârstă, pentru că strategia de vaccinare prioritiza persoanele tinere. Joi, autoritățile sanitare din Marea Britanie au anunțat că au identificat 30 de cazuri de evenimente rare de formare de cheaguri de sânge după utilizarea vaccinului AstraZeneca, cu 25 mai mult decât a raportat agenția anterior, informează Reuters.

Pe 18 martie, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunțat că au fost raportate cinci cazuri rare de cheaguri de sânge la creier, în urma administrării a 11 milioane de doze de vaccin. Oficialii din domeniul sănătății au spus că beneficiile vaccinului depășesc cu mult orice risc posibil de formare a cheagurilor de sânge. Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale susține că nu a primit nicio astfel de raportare în urma utilizării vaccinurilor produse de Pfizer/BioNTech.

Germania recomandă vaccinarea cu alt vaccin pentru persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca

Germania a suspendat marți vaccinarea cu AstraZeneca în cazul persoanelor sub 60 de ani, iar ieri Comisia pentru vaccinare a recomandat ca oamenii din această categorie care au primit prima doză din vaccin AstraZeneca să primească alt vaccin la rapel, potrivit Reuters.Până când datele corespunzătoare vor fi disponibile, STIKO recomandă pentru persoanele sub 60 de ani ca, în loc de a doua doză de AstraZeneca, să se administreze o doză de vaccin mRNA la 12 săptămâni de la prima vaccinare”, a transmis Comisia pentru vaccinare din Germania.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG