Macron vizitează Serbia. Consolidarea legăturilor cu UE și vânzarea de avioane de luptă Rafale, pe agendă

Președintele francez Emmanuel Macron (dreapta) și președintele sârb Aleksandar Vucic, la Paris. 8 aprilie 2024

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vizitează pentru două zile Serbia, cu scopul declarat de a consolida legăturile cu țara balcanică și a o aduce mai aproape de Uniunea Europeană. Autoritățile de la Belgrad afirmă că își doresc aderarea țării la UE, dar mențin legături strânse cu Rusia și China.

În timpul vizitei, Emmanuel Macron și omologul său Aleksandar Vucic intenționează să discute un acord de cumpărare a avioanelor de luptă Rafale, produse în Franța, dar și teme precum energia sau inteligența artificială, transmit RFE/RL și Reuters.

E a doua întâlnire a lui Macron cu Vucic în acest an și urmează vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Belgrad, în luna mai.

Într-un articol publicat joi în cotidianul pro-guvernamental sârb Politika, Macron a scris că Belgradul își poate menține poziția independentă „doar sub auspiciile UE”.

„Când războiul a izbucnit din nou pe continentul nostru, inițiat de Rusia, ideea că Serbia ar putea să-și caute propria cale în eternul joc al echilibrului între puteri este doar o iluzie”, a scris Macron, potrivit Reuters.

UE rămâne cel mai mare investitor al Serbiei și sute de mii de sârbi lucrează în companii deținute de investitori occidentali.

Miercuri seara, Aleksandar Vucic a declarat că există probleme nerezolvate legate de cumpărarea avioanelor Rafale, estimate la aproximativ 3 miliarde de euro (3,34 miliarde de dolari).

„Nu este o chestiune de preț, este o chestiune de anumite garanții. Ne luptăm cu asta de patru zile”, a declarat el, potrivit Reuters, care citează presa din Serbia.

Aleksandar Zivotic, profesor de istorie la Universitatea din Belgrad, spune că un acord de vânzare a avioanelor franceze ar însemna o ieșire de sub influența rusă.

„O astfel de tehnologie militară nu este cumpărată doar cu bani, ci și cu promisiuni de politică externă”, a spus expertul.

Belgradul a redus cooperarea militară cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina și a condamnat invazia.

Însă, spre deosebire de UE și alte țări occidentale, nu a impus sancțiuni Moscovei.

Armata și forțele aeriene ale Serbiei au în dotare arme provenite atât din Rusia erei sovietice, cât și din occident: elicoptere și avioane de transport Airbus, radare de la Thales și rachete sol-aer Mistral produse de Franța.

Îți mai recomandăm Președintele sârb s-a întâlnit cu adjunctul diplomației ruse. Vučić: Relații „foarte bune”

Serbia - relație complicată cu UE

Palatul Elysee a anunțat anterior că Macron își va confirma sprijinul pentru integrarea europeană a Serbiei.

Serbia, care are din 2012 statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană din 2012, a iritat Bruxellesul prin menținerea legăturilor cu Rusia în timpul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei și prin refuzul de a impune sancțiuni Moscovei.

Uniunea Europeană a transmis Serbiei pe 15 august că acest comportament nu este compatibil cu valorile UE și cu procesul de aderare.

Reacția UE a urmat întâlnirilor dintre vicepremierul sârb Aleksandar Vulin și oficiali de la Kremlin la Moscova.

Vulin a spus atunci că este mândru că Serbia „nu face parte din isteria anti-rusă” și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Șeful Delegației Uniunii Europene, Emanuele Giaufret, la Belgrad, pe 28 august, a spus despre vizita președintelui Franței la Belgrad că e un pas important în drumul Serbiei către Uniunea Europeană.

Îți mai recomandăm Căutarea energiei nucleare de către Serbia ajunge într-un punct geopolitic critic – China, Rusia sau Occidentul?

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.