Furturile au crescut în magazinele care au introdus casele automate. Unele au reangajat oameni

Mai multe magazine care au introdus case de marcat automate s-au confruntat cu creșterea numărului de furturi.

Tot mai multe magazine din România introduc sisteme automate care să îmbunătățească experiența cumpărăturilor și să facă activitatea mai eficientă: de la produse care se adaugă automat în coș, până la aplicații inteligente care înlocuiesc angajații. Însă, această tendință a dus la creșterea numărului de furturi din magazine, relatează Știrile ProTV.

Un efect al automatizărilor și digitalizării este reducerea numărului de angajați din magazine. Reporterii Știrilor ProTV au mers într-un magazin complet automatizat, unde nu există angajați, ci numai echipamente și aplicații de încasare și supraveghere.

„Avem 523 de camere de luat vederi care analizează traseul omului în interiorul magazinului. Avem 1.000 de senzori pe rafturile noastre care ajută la detectarea produselor. Fiecare produs are un loc bine definit în magazin”, spune Mircea Bucur, directorul IT al magazinului.

Astfel, odată ce un cumpărător alege produsul, acesta este adăugat automat și pe lista de cumpărături care va fi plătită la casa self-service.

Deși aceste sisteme au fost gândite să scurteze timpul la cumpărături, în realitate, cel mai mult ar avea de câștigat comercianții, spune Dragoș Frumosu, liderul sindicatelor din industria alimentară Sindalimenta.

„Dacă s-ar reduce numărul de locuri de muncă și acest procent s-ar regăsi în prețuri, în reducerea prețurilor, atunci ar fi, poate, un lucru benefic și pentru populație. Dar eu sunt convins că în comerț nu vom întâlni această situație, în condițiile în care reducem locurile de muncă și ele devin automatizate, și mă refer la case”, afirmă Dragoș Frumosu.

Pe de altă parte, odată cu aceste automatizări, și în lipsa personalului, au crescut și cazurile de furt. La firmele de pază sună frecvent alarmele, iar furturile din magazine au ajuns să le depășească pe cele din locuințe, spun agenții de securitate.

„Pleacă de la tiparul omului care încearcă să ascundă sub coș anumite produse mai scumpe. Sau sunt tiparele mai complexe în care (unii clienți, n.red.) le ascund în bagaje care sunt înfoliate cu folie de aluminiu”, descrie Flavian Crizboi, reprezentantul unei firme de securitate, metodele de furt din magazine.

Din această cauză, mari lanțuri de magazine din Marea Britanie și Franța, de pildă, au decis să scoată din uz sistemele automate și să revină la metodele clasice, cu angajați.

Îți mai recomandăm Cu sau fără casieri la supermarket? Cum s-a mutat controversa „self-checkout” de pe Facebook în Parlament

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.