O femeie și-a dat foc în Poiana Brașov, de Ziua Eroilor, dar informațiile despre caz au fost comunicate abia vineri de organele de anchetă și doar la solicitarea presei.
Copilul femeii avea 12 ani când a fost ucis la Revoluția din 1989.
IPJ Braşov a transmis abia la două săptămâni de la eveniment că femeia și-a dat foc pe 25 mai, în Poiana Braşov.
„Fiind ancheta la început, este esenţial ca mai întâi să strângem probele necesare pentru a lămuri situaţia de fapt. Raportat la fiecare speţă în parte, organul de urmărire penală stabileşte când este oportun să ofere informaţii, urmărirea penală fiind nepublică”, a justificat prim-procurorul brașovean Anca Gheorghiu faptul că informația nu a fost făcută publică până acum.
Femeia a murit în ambulanță, înainte să fie preluată de un elicopter al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), iar
„La data de 25 mai, în jurul orei 18.00, Poliţia Staţiunii Poiana Braşov a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex feminin şi-ar fi dat foc în zona Poiana Mică a staţiunii Poiana Braşov.
Poliţiştii s-au deplasat cu operativitate la faţa locului, din cercetări rezultând că o femeie, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Braşov, şi-ar fi dat foc pe drumul forestier "Drumul Vechi", ce face legătura între zona Poiana Mică şi strada Poiana Ruia, din Staţiunea Poiana Braşov.
Echipajul S.M.U.R.D. sosit la faţa locului a acordat primele îngrijiri medicale, ulterior transportând persoana vătămată în zona unde a aterizat un elicopter S.M.U.R.D. pentru a o prelua.
Aflându-se în echipajul auto S.M.U.R.D., persoana vătămată a intrat în stop cardio-respirator, nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi s-a constatat decesul acesteia.
În urma cercetării la faţa locului, poliţiştii au identificat un recipient din plastic transparent, care prezenta urme de combustibil lichid, o brichetă şi o bucată de carton care conţinea un mesaj", a transmis vineri IPJ Braşov.
Parchetul Braşov, care face ancheta, a anunțat că a fost dispusă o expertiză medico-legală pentru a se stabili cauza morţii.
Parchetul face cercetări in rem pentru ucidere din culpă și a fost dispusă o expertiză medico-legală (autopsie) pentru a se lămuri cauza morţii.
Fiul de 12 ani al femeii a fost omorât la Revoluție.
Femeia ar fi lăsat la locul autoincendierii o pancartă pe care ar fi scris că este nemulțumită de evoluția lucrurilor din România după 1989.
„Fac precizarea că nu putem reda conţinutul acestuia, dar pot menţiona că doamna era nemulţumită de evoluţia lucrurilor în România după Revoluţia din 1989, data de 25 mai fiind şi ziua în care se comemorează eroii Revoluţiei", a precizat reprezentanta Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.
Dan Prioteasa, consultant în domeniul HoReCa, confirmă natura nemulțumirilor femeii.
Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook acesta relatează cum s-a întâlnit recent cu femeia, care i-a povestit „cum a fost umilită la toate instituțiile statului român, mai puțin la SSRML, unde a găsit înțelegere la noul Secretar de Stat pentru a tipări un nou certificat, deoarece dânsa divorțase, și nu mai corespundea numele.”
„Ne-am întâlnit pentru puțin timp la Biserica Cașin, pentru a-mi lăsa decizia dânsei de pensie unde se vedea clar cum o mamă de Erou Martir are indemnizația de 918 lei (...) Pe 25 mai, s-a dus la mormântul lui Florin, băiatul ei de 12 ani împușcat la Revoluție, după aceea s-a dus în Poiana Brașov, și-a turnat benzină, și și-a dat foc”, relatează acesta.
Prioteasca susține că atunci când a fost resuscitată, înainte să moară, ar fi spus că a făcut acest gest în numele eroilor martiri.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a reacționat vineri și a spus că femeia „și-a dat foc pentru că nu a mai putut îndura umilința la care a fost supusă de Statul Român.”
„Femeia a recurs la acest gest deoarece era dezgustată de faptul că autoritățile române nu au găsit vinovații nici acum, la peste 30 de ani de la Revoluție, pentru moartea fiului ei.”
Potrivit IICCMER, pentru că era stabilită în Spania, reprezentanții Casei de pensii, din județul de care aparținea, i-ar fi comunicat că „nu are nevoie de banii statului român, atâta timp cât aceasta locuiește în altă țară”.
Gestul femeii amintește de cel al muncitorului Liviu Babeș, pictor amator, care s-a autoincendiat cu doar câteva luni înainte de Revoluția din 1989, pe 2 martie, pe pârtia de schi din Poiana Brașov în semn de protest față de regimul comunist din România.
Îți mai recomandăm Numărul „luptătorilor” s-ar putea umfla. Găselnița: Revoluția din '89 se prelungește cu trei zile