Manele electorale pentru politicienii fără număr în sondaje. Ciucă & Simion, adulați de Dani Mocanu și Tzancă Uraganu

Cântărețul de manele Dani Mocanu îi dedică o melodie generalului Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidentiale

Două clipuri electorale scoase de cântăreți de manele încearcă, pe ultima sută de metri, să mai aducă câteva voturi unor candidați la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie care s-ar bate pentru a ajunge în turul al doilea. E prea târziu, spun analiștii politici, și ar putea să le aducă mai multe deservicii. 

Pe Nicolae Ciucă (Partidul Național Liberal – PNL) și George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor – AUR), unele dintre ultimele sondaje de opinie îi dau umăr la umăr în drumul către turul al doilea, la diferențe mici, care oscilează în funcție de sondaj.

Pentru poziția secundă, bătălia este chiar mai mare.

Independentul Mircea Geoană și candidata Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, ar fi și ei în plutonul care vrea să treacă linia de sosire pe poziția a doua. Ultimele zile de campanie scot din tolba propagandei electorale nu doar dezbateri și confruntări pe bandă rulantă, ci și manele de campanie.

Confruntarea maneliștilor

Pe Nicolae Ciucă îl susține Dani Mocanu, un cântăreț de manele controversat, care are mai multe dosare penale. E trimis în judecată pentru conducerea unui grup infracțional organizat specializat în proxenetism, spălare de bani și trafic de persoane. În 2017, împreună cu alte 11 persoane ar fi trimis femei să se prostitueze în Marea Britanie și Irlanda.

Trei ani mai târziu, Mocanu era trimis în judecată pentru incitare la ură sau discriminare. Consiliul Național de Combaterea Discriminării l-a reclamat după ce a încărcat pe platforma Youtube videoclipul piesei „Curwa”, prin care încuraja la violență împotriva femeilor.

În același an, era acuzat de cruzime asupra animalelor.

În 2022, a fost trimis în judecată într-un dosar penal pentru tentativă de omor după ce a provocat un scandal într-o benzinărie.

Melodia compusă de Dani Mocanu pentru Nicolae Ciucă, aici.

Maneaua prin care își arată sprijinul pentru candidatul Partidului Național Liberal a fost lansată cu șase zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Ea a fost vizualizată, în primele trei zile, de peste un milion de internauți și este, în vinerea de dinaintea alegerilor, pe locul 4 în tendințele de pe Youtube.

„De la mine, Dani Mocanu, dedic această melodie pentru domnul președinte Nicolae Ciucă! Omul care nu s-a gândit la viața lui atunci când a fost nevoie să-și apere țara”, spune manelistul în debutul melodiei.

„Singurul dintre generali/ Decorat de americani/ A apărat România/ Și și-a făcut datoria/ Domn’ președinte are patru stele pe umăr/ Soldați ca voi la o mână pot să-i număr/ Ăsta e un mare hit, pentru generalu’/ De la cetățean Dani Mocanu”, continuă piesa.

Principalul contracandidat al lui Nicolae Ciucă, George Simion, este susținut de cântărețul de manele Tzancă Uraganu. Lansat la două zile după clipul lui Nicolae Ciucă, maneaua pentru George Simion a strâns până vineri (22 noiembrie) la prânz 380 de mii de vizualizări. Era pe poziția a zecea în tendințele de pe YouTube.

Maneaua intitulată „George Simion, un președinte model” e o odă la adresa candidatului AUR. „Rar se naşte câte-un om/ Cu stofă de campion/ Unul la un milion/ Om ca George Simion/ Mare om, jos pălăria/ Merită preşedinţia/ Că iubeşte România/ Haideţi să ieşim la vot/ Să votăm un patriot", începe melodia.

Melodia lui Tzancă Uraganu pentru George Simion, aici.

Nici Tzancă Uraganu nu este ocolit de ziarele de scandal. În pandemie, a intrat în atenția poliției după ce a încălcat restricțiile și a recunoscut că a avut probleme cu consumul de droguri.

Ne lepădăm de manea

Europa Liberă a întrebat atât PNL, cât și AUR care a fost implicarea celor două partide în clipurile de campanie, care au fost costurile de producție și cine le-a plătit.

„În privința clipului la care faceți referire, acesta a fost făcut de autorul său din proprie convingere”, a spus pentru Europa Liberă Ștefan Avramescu, coordonatorul campaniei lui George Simion, fără să precizeze de unde știe partidul convingerile lui Tzancă Uraganul.

„Între PNL, campania președintelui Nicolae Ciucă și respectivul artist nu există nicio relație contractuală sau de altă natură și nu a existat nicio interacțiune”, a transmis Europei Libere și Dana Păcurar, de la biroul de presă al PNL.

Analist: Vor să atragă publicul mai puțin interesat de politică

Manelele au scopul de a aduce în politică tocmai publicul dezinteresat în general de procesele electorale, dar care se mobilizează uneori la cele mai importante alegeri, cele prezidențiale, este de părere analistul politic Radu Magdin.

„Se încearcă folosirea unui instrument non-politic (maneaua) pentru activarea unui public în general cu apetență scăzută pentru politică prin diseminarea unor mesaje politice. Probabil că cei care folosesc aceste activități de campanie se uită la ce este în trend pe YouTube sau Spotify și încearcă să obțină un beneficiu electoral”, precizează Magdin.

Mesajele politice transmise prin acest gen de melodii sunt sunt forța sau patriotismul celor cărora le sunt dedicate. Magdin crede că, pentru cei care au un contact superficial cu campania electorală, astfel de mesaje pot deveni relevante. În privința efectului electoral, acesta este greu de evaluat în lipsa unei testări riguroase.

„Cert este că, având în vedere cât de strânsă este campania și ce dificultăți mari au casele de sondaje să ne ofere o imagine clară, orice mobilizare suplimentară de electorat poate fi relevantă. Totuși, având în vedere cât de multe lucruri se întâmplă în ultimele zile de campanie, nu ar trebui să avem așteptări prea mari. Efectul electoral al evenimentelor de campanie, inclusiv al dezbaterilor, este în general foarte limitat și de scurtă durată”, explică Magdin.

Pariul pe manele poate fi chiar riscant, mai ales atunci când personajele care își asumă mesajele sunt controversate pentru că există riscul să mobilizezi un public și să demobilizezi altul.

„Contează aici și cum răspund candidații la întrebările media legate de astfel de asocieri. E foarte multă emoție la final de campanie, dar e greu să pui o decizie de vot doar în relație cu un singur eveniment de campanie, fie el legat și de maneliști foarte populari, mai mult sau mai puțin controversați”, explică Magdin.

Maneaua, mijloc de promovare cu state vechi

Diana Șoșoacă, candidata descalificată de Curtea Constituțională (CCR), a fost prima care a avut, anul acesta clip de susținere.

Traian Basescu a fost primul președinte care a adus în competiția electorală o manea.

Scos de LouLou, iubita colegului din Parlamentul European, Luis Lazarus, clipul a avut performanțe slabe în comparație cu ultimele manele.

Fostul președinte Traian Băsescu (mandate 2004-2014) a fost însă primul care a avut în manele în campania electorală. Florin Salam și Roxana Prințesa Ardealului au scos un clip intitulat „Băsescu la putere”. Și Nicolae Guță cânta, în campania din 2019, „îl vom pune președinte, că Băsescu nu ne minte”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI