Manifestație pentru legalizarea parteneriatului civil în faţa sediului PSD

Manifestație pentru legalizarea parteneriatului civil organizată de Asociația MozaiQ - o organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ din România - în fața sediului PSD, pe 4 februarie 2024.

Câteva zeci de persoane s-au adunat duminică în faţa sediului PSD din București pentru a-i transmite premierului Marcel Ciolacu că România este pregătită pentru legalizarea parteneriatelor civile. Mesajul a fost inspirat de o declarație a prim-ministrului PSD.

Manifestația a fost organizată după ce premierul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat miercuri, pentru a doua oară în ultima perioadă, că România nu este pregătită pentru legalizarea parteneriatului civil.

„Am venit astăzi la PSD ca să îi transmitem un mesaj domnului Ciolacu că România este pregătită”, a declarat directorul executiv MozaiQ, Vlad Viski, în faţa sediului PSD.

El a menționat că i-a adus prim-ministrului un barometru realizat de Asociaţie care arată că peste 60% dintre români spun că viaţa lor nu s-ar schimba, dacă se legalizează parteneriatele civile.

Organizatorul protestului a mai adus un mic steag al comunităţii LGBT+, pe care Ciolacu să îl pună pe birou, şi o cană cu mesajul „Legea gravitaţiei înainte!” şi „Legea gravitaţiei, după legalizarea parteneriatelor civile!”, care are ca scop să transmită mesajul că „nu se schimbă absolut nimic” dacă este legalizat parteneriatul civil în România.

Vlad Viski i-a adus premierului Marcel Ciolacu câteva lucruri care să-l încurajeze să adopte parteneriatul civil.

„Un deziderat care ar trebui să îl pună pe domnului Ciolacu alături de partenerii lui de la socialiştii europeni”, a mai spus reprezentantul MozaiQ, potrivit News.ro.

Paznicul de la PSD le-a comunicat participanţilor că nu poate accepta punga cu cadouri şi le-a sugerat să meargă să o lase la Palatul Victoria, sediul Guvernului care se află în apropiere.

Asociaţia MozaiQ a lansat la finalul lunii trecute Indexul Egalităţii - Revendicările Politice ale Comunităţii LGBT+ din România, într-o listă de 52 de puncte”.

„Sunt chestiuni ce ţin de familie, de recunoaşterea egalităţii de gen, de acces la servicii publice, sănătate, educaţie şi toate acestea sunt agenda comunităţii LGBT+, mai ales în acest an atât de complicat”, a mai spus Vlad Viski.

Îți mai recomandăm Ce înseamnă pentru România rezoluția privind căsătoriile persoanelor de același sex

România trebuie să prezinte, până pe 25 martie, propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoaşterea şi protecţia legală a cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex.

Premierul Marcel Ciolacu declara în luna noiembrie că societatea românească nu este pregătită pentru acest lucru.

Şeful Guvernului a mai spus că nu este „un om obtuz” şi are prieteni care „au relaţii cu un alt bărbat”, însă vorbeşte din punctul de vedere al unui prim-ministru. Liderul PSD a adăugat că nu ar fi nici prima, nici ultima oară când CEDO condamnă România.

Liderul social-democraţilor a mai precizat că nu este „un om obtuz” şi nu are nicio reţinere, având prieteni care au relaţii cu un alt bărbat, însă el vorbeşte din perspectiva unui premier.

Îți mai recomandăm Premierul Ciolacu: România nu este pregătită să susțină drepturile cuplurilor de același sex