Deficitul bugetar al României a depășit 2% din PIB în primele trei luni din 2024. Pragul anual estimat este de 5%

Marcel Boloș a declarat că deficitul bugetar va fi ținut în frâu în 2024, deși sunt patru rânduri de alegeri.

În primele trei luni ale anului, România are deja un deficit bugetar de aproape 36 de miliarde de lei, adică 2,07% din PIB, a declarat ministrul Finanțelor Marcel Boloș la un eveniment organizat de Profit.ro. Ținta anuală a deficitului este de 5% pentru întreg anul, potrivit estimărilor oficiale.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că deficitul a crescut pentru că au crescut cheltuielile cu investițiile.

Un alt motiv oferit de ministru pentru creșterea deficitului a fost că, în primele luni ale anului, au fost făcute plăţi de 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înarmare, în timp ce cheltuielile sunt în creştere de aproape două ori faţă de perioada similară a anului trecut.

Marcel Boloș a spus că, în pofida rundelor de alegeri programate pentru acest an, Ministerul Finanţelor va ţine cheltuielile sub control.

„Vestea privitoare la contul de execuţie bugetară preliminar este de 2,07% din PIB. Aici s-a creat o întreagă dezbatere asupra valorii deficitului bugetar la sfârşitul lunii martie - 35 miliarde lei. Mai optimist... merge spre 36 miliarde lei”, a spus Boloș.

„Mă uitam în contul de execuţie bugetară şi numai din fonduri naţionale aveam cheltuieli de capital de 14,7 miliarde lei, la care se adaugă PNRR cu 2,7 miliarde lei şi Cadrul Financiar Multianual pentru Politica de Coeziune, unde avem, de asemenea, în jur de 12 miliarde lei”, a mai declarat ministrul.

Boloș a mai spus că fondurile cheltuite cu investiţiile au crescut de două ori față de perioada precedentă a anului trecut.

Aflat de asemenea la dezbaterea organizată de Profit.ro, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat că el estimează că deficitul va ajunge la 6% din cauza impactului bugetar major pe care o va avea noua lege a pensiilor.

În 2024, deficitul bugetar este estimat la 86,6 miliarde de lei (5% din PIB în termeni cash). În 2023, deficitul bugetar a fost de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB).

Îți mai recomandăm Ce s-a ales de „cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție”? Guvernul renunță la propriile măsuri

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.