Premierul Marcel Ciolacu: Miniștrii trebuie să facă propuneri de restructurări în instituții

Premierul Marcel Ciolacu a început al doilea mandat la finalul lunii decembrie 2024.

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor, la ședința de guvern din 10 ianuarie, să vină cu propuneri de restructurare atât a posturilor din administrația centrală, cât și a posturilor din companiile de stat. Propunerile vor face parte din calculele bugetului din 2025.

„Guvernul trebuie să aprobe bugetul până cel târziu pe 31 ianuarie. (...) Le solicit miniştrilor să îşi facă toate calculele, dar să includă neapărat şi propuneri de restructurare a tuturor posturilor nejustificate, atât în administraţia centrală, cât şi la nivelul companiilor de stat din subordine”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Anunțul său vine în condițiile în care surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că luni, 13 ianuarie, va avea loc o întâlnire la nivel guvernamental în care se vor discuta inclusiv comasări și reorganizări în ministere.

La discuții ar urma să participe premierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, vicepremierul Marian Neacșu și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

De asemenea, discuții despre comasări și restructurări de agenții ar urma să aibă loc miercuri, la Ministerul Finanțelor, și vineri, la Ministerul Agriculturii.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat deja că la ministerul pe care îl conduce va avea loc o reorganizare și că estimează o reducere cu până la 20% a posturilor instituției.

„Toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită să rămână”, a spus ministrul Burduja.

Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a anunțat și el că vor avea loc comasări ale unor instituții publice. Barna e de părere că mulți dintre angajați de la stat nu vor fi concediați, ci vor fi foarte multe „plecări naturale”.

Îți mai recomandăm Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvernul Ciolacu 2 riscă să blocheze marile investiții. Inclusiv pe cele în care este implicat statul român

„În fostul minister în care am lucrat, Ministerul Mediului, au fost începute deja demersurile pentru comasarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului cu agenţia responsabilă pentru ariile protejate. (...) În fiecare minister vom găsi instituţii similare”, a spus ministrul Finanțelor la Antena 3 CNN.

De asemenea, Tanczos Barna a mai spus că şi companiile naţionale pot reduce cheltuielile, la fel și instituţiile care nu vor fi supuse comasărilor.

„Orice instituţie, orice manager, poate să reducă cu 5-10% costurile de personal doar prin management mai eficient. (...) Anul 2025 să fie anul în care nu ne mai uităm tot timpul la unde putem să mai angajăm şi de unde mai putem să cerem nişte bani, ci să ne descurcăm cu banii pe care îi avem”, a spus Tanczos Barna.

Anunțurile legate de reorganizări ale instituțiilor publice centrale și ale companiilor de stat vin în condițiile în care guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar și, inclusiv, cheltuielile publice.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că România a avut un deficit de 8,6% din PIB în 2024. Bugetul de stat pentru 2024 a fost construit iniţial pe un deficit bugetar previzionat de 5% din PIB.

În 2023, deficitul bugetar al Guvernului a fost de 5,68% din PIB, adică aproximativ 90 miliarde de lei (aproximativ 18 miliarde de euro).

Îți mai recomandăm Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna: Deficitul bugetar în 2024 a fost de 8,6%

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.