„Sistemul acesta al poliției, încă din școală, te spală pe creier, dacă aș putea s-o spun așa. Ți se întipărește în cap că polițist trebuie să rămâi pe viață, că, dacă îți pierzi jobul, vai, se sfârșește viața. Eu nu mai gândesc așa și am exemple clare de colegi care au renunțat și sunt mult mai bine acum. Ajungi să nu mai ai chef să faci ceea ce altădată ai fi făcut cu drag, când vezi că tragi degeaba”, susține Marian Godină.
Polițistul îl critică pe ministrul de Interne, Lucian Bode, despre care spune că face polițiștii de râs și ar trebui să plece: „Probabil va face nani pe bancheta din spate și în BMW-urile acelea pe care le-au cumpărat”.
Acesta vorbește și despre lipsa de personal, mai ales la poliția rurală, cea mai gravă problemă în prezent, întrucât un om a ajuns să facă munca a doi, trei oameni pe un singur salariu.
„Toți pe care îi cunosc, în special la posturile de poliție, caută să plece de acolo”, spune Marian Godină.
Principalele declarații, pe scurt:
- Despre Klaus Iohannis: „Președintele a vorbit despre toleranță zero când vine vorba de plagiat, în timp ce, printre cei care ne conduc, sunt oameni care au plagiat. Cum să mai ai încredere? Mie mi-a plăcut foarte mult de domnul Iohannis. Am stat și la coadă să-mi dea autograf, am dat mâna cu dumnealui, eram tot o mândrie. Și acum realizez cât de naiv am fost, m-am lăsat păcălit. Ar fi avut șansa să plece de la Cotroceni, lăsând impresia pe care mi-a lăsat-o mie în acea zi, că a fost un președinte adevărat";
- Despre Lucian Bode: „E absurd ca pagina de Facebook a Poliției Române să distribuie postările ministrului Bode, pe persoană fizică. Practic, îi face imaginea ministrului. Nu e deloc în regulă. Bode, despre care știm cu toții, probabil va face nani pe bancheta din spate și în BMW-urile acelea pe care le-au cumpărat. Domnului Bode i-aș spune să se retragă. Eu consider că el ne face de râs, mai mult. N-are cum să ne facă vreun bine”;
- Despre renunțarea la meserie: „Acum sunt în concediul de creștere a copilului. Nu știu dacă va fi de doi ani sau mai puțin. E posibil să revin și mai repede. E posibil să nu mai revin deloc. Nu știu cât de mult mai merită. Nu știu dacă nu cumva voi regreta în viitor că am rămas și m-am complăcut în situația asta, stând pe un salariu de nici 5.000 de lei pe lună. Eu cred că merit mult mai mult. Ajungi să nu mai ai chef să faci ceea ce altădată ai fi făcut cu drag, când vezi că tragi degeaba”;
- Despre acuzații de plagiat în lipsa unui verdict oficial: „Dacă vedeți pe cineva pe stradă că săvârșește o faptă de tâlhărie, omul acela e nevinovat din punct de vedere juridic, până la un verdict definitiv, dar tu știi că el e vinovat, adică moral, omul acela, în fața ta, e vinovat. Exact la fel și cu plagiatul. Adică, Emilia Șercan a demonstrat clar. E ca și cum ai spune că ai un bec ars, ba mai mult un bec spart, și calci și în cioburile lui și spui că ai nevoie de un electrician să-ți spună că becul acela nu mai funcționează”;
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ați vorbit foarte mult în social media despre fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu. Povesteați, la un moment dat, că tatăl dumneavoastră vă spunea să o lăsați mai ușor. De ce n-ați lăsat-o mai ușor?
Marian Godină: Da. Din păcate, tata e crescut în cadrul acelei generații în care era învățat să-și vadă de treaba lui, să-și înceapă dimineața plecând la serviciu, apoi venind acasă, și cam atât. Era bine atât timp cât își vedea de treaba lui.
Probabil că și mie mi-ar fi bine dacă mi-aș vedea de treaba mea. Dar așa sunt construit. Nu pot să-mi văd de treaba mea și am fost foarte revoltat.
Îți mai recomandăm Croitorul din Gara Nord care îmbracă Poliția Română. Culisele unor licitații de 36 de milioane de euroEuropa Liberă: V-a luat prin surprindere decizia lui Sorin Cîmpeanu de a-și da demisia? Sperați că va face asta?
Marian Godină: Nu speram. Nu mă așteptam. Chiar m-a luat prin surprindere.
Europa Liberă: De ce credeți că a făcut-o? A fost prea mare, poate, presiunea publică sau presiunea unei părți a presei, presiunea societății civile?
Marian Godină: Cred că a făcut-o din demnitate și din onoare... Glumesc. Normal că din presiunea socială, ceea ce trebuie să îi facă pe oameni să conștientizeze cât de puternici sunt.
Europa Liberă: E puternică societatea civilă? E puternică și o parte a presei? Cine are forță?
Marian Godină: Din păcate, putem observa că presa... mai puțin. Adică, presa are putere, dar o putere care, de multe ori, reușește să fie cumpărată de o parte din politic și atunci rămâne puterea societății civile.
Europa Liberă: Ce anume credeți că schimbă decizia lui Sorin Câmpeanu de a-și da demisia? Schimbă ceva cu adevărat, poate în structura politică, în mesajul politic?
Marian Godină: În primul rând, schimbă percepția oamenilor care au avut șansa să vadă că sunt puternici și că părerea lor contează, atunci când e cazul și atunci când se mobilizează.
Și, în mod sigur, schimbă ceva și din punct de vedere politic, pentru că următorul ministru va avea o presiune în spate și va ști că, atunci când va greși, va avea parte de aceeași reacție din partea societății.
Îți mai recomandăm Afacerea „Uniforma”. Cum a alocat Poliția Română jumătate de miliard de lei prin licitații cu un singur ofertantEuropa Liberă: Cum alegeți cauzele în care vă implicați? Ce contează atunci când decideți să vorbiți sau nu?
Marian Godină: Cred că le aleg din punctul de vedere al gravității. De multe ori, poate fi subiectiv, în cazul meu. Dar, asta mi s-a părut chiar grav, ca un ministru al Educației să fie un plagiator, până la urmă, deși nu e dovedit.
Mi s-a pus și mie întrebarea asta, ‘de ce-l acuzi de plagiat atât timp cât nu există un verdict oficial?’. Pentru că lumea nu poate face diferența între prezumția de nevinovăție, din punct de vedere juridic și din punct de vedere moral.
De exemplu, dacă vedeți pe cineva pe stradă că săvârșește o faptă de tâlhărie, omul acela e nevinovat din punct de vedere juridic, până la un verdict definitiv, dar tu știi că el e vinovat, adică moral, omul acela, în fața ta, e vinovat.
Exact la fel și cu plagiatul. Adică, Emilia Șercan a demonstrat clar, nu e dificil să-ți dai seama că omul acela a copiat. De fapt, și-a pus doar numele peste o altă lucrare.
E ca și cum ai spune că ai un bec ars, ba mai mult un bec spart, și calci și în cioburile lui și spui că ai nevoie de un electrician să-ți spună că becul acela nu mai funcționează.
Europa Liberă: Acum, avem un nou ministru al Educației, foarte apropiat de președintele României Klaus Iohannis și care are un șef care a plagiat, premierul Nicolae Ciucă.
Marian Godină: Da, de aceea îi va fi foarte greu. Dar, sperăm că va fi unul mult mai ok tocmai datorită acestei presiuni publice.
Îți mai recomandăm Ligia Deca a depus jurământul de ministru al Educației. „Vom operaționaliza România Educată în literă și spirit”Europa Liberă: Aveți un copil. În ce măsură vă raportați, acum, diferit la problemele pe care le vedeți în România?
Marian Godină: Probabil acesta e și unul dintre motivele pentru care am fost mult mai revoltat decât aș fi fost în mod obișnuit. Faptul că un ministru al Educației, care decide viitorul unor copii, este un plagiator și nimeni nu zice nimic, mi se pare extrem de grav și de aceea am reacționat așa.
Europa Liberă: Ce mesaje primiți în social media? Sunt oameni care vă încurajează? Sau sunt oameni care vă critică, vă atacă?
Marian Godină: Sunt din ambele tabere, dar, în mod clar, sunt mult mai mulți cei care mă încurajează. Dar, sunt și care mă critică, doar că cei care mă critică, de obicei, sunt cu conturi false, ceea ce spune multe lucruri.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Care sunt așteptările în momentul acesta, având în vedere că, ieri, la debutul anului universitar, președintele Klaus Iohannis vorbea despre toleranță zero când vine vorba de plagiat? Cu toate acestea, premierul României, Nicolae Ciucă, spune că nu poate trimite comisiei CNATDCU lucrarea sa, pentru analiză, dar așteaptă finalizarea anchetei.
Marian Godină: Am văzut și eu mesajul. Mi se pare de o ipocrizie incredibilă să vorbești despre ceva, când guvernul pe care tu, poate e mult spus îl cârmuiești, dar asupra căruia ai un cuvânt puternic de spus, ei bine, din acest guvern fac parte cel puțin doi oameni care au plagiat.
Pentru că, în afară de cel pe care l-ați menționat, cred că mai sunt și alții. Și atunci mai putem vorbi despre o Românie educată?
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ați vorbit foarte mult despre postările ministrului Lucian Bode, postări care sunt preluate pe Facebook de Poliția Română. Ce este în neregulă, ce vă atrage atenția? Ce face Poliția Română, de fapt?
Marian Godină: Eu am cerut părerea și altor oameni. Am crezut că poate văd eu lucrurile în mod eronat. Mie mi s-a părut la fel de grav, e în neregulă ca pagina de Facebook a Poliției Române să distribuie postările ministrului Bode, pe persoană fizică.
De exemplu, ministrul Bode l-a felicitat pe Popovici pentru performanțele reușite, iar Poliția Română sau ministerul i-a dat share.
Mi se pare absurd. Pagina de Facebook a Poliției, practic, își promovează imaginea, de asta e făcută, prin postări în care relatează diferite fapte ale polițiștilor din țară, fapte bune, iar după două, trei astfel de postări, urmează un share al unei postări de la domnul Bode.
Nu mi se pare normal, pentru că pagina de Facebook a Poliției are aproape un milion sau chiar un milion de urmăritori și îi dă share, practic îi face imaginea ministrului. Nu e deloc în regulă, pentru că ministrul Bode nu va mai fi, nu e acolo pus pe veci, și atunci ce se va întâmpla în viitor, când nu va mai fi?
Europa Liberă: Este domeniul în care lucrați. Vi s-a spus s-o lăsați mai ușor, să vorbiți mai puțin, să criticați mai puțin?
Marian Godină: De către tata, e singurul care și-a permis. Nu, mă bucur că am ajuns la un nivel în care nu prea își mai permite nimeni să-mi spună, nici măcar așa, ca sugestie.
Europa Liberă: Aveți încredere în cei care ne conduc și vă conduc? Aveți încredere în conducerea politică a României?
Marian Godină: Nu. Chiar vorbeam adineauri despre mesajul președintelui, în care vorbește de plagiat în timp ce, printre cei care ne conduc, sunt oameni care au plagiat. Cum să ai încredere?
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Vă gândiți să renunțați la meseria pe care o aveți? Acum sunteți în concediu de creștere a copilului?
Marian Godină: Da, am o perioadă de concediu. Nu știu dacă va fi de doi ani sau mai puțin. E posibil să revin și mai repede. E posibil să nu mai revin deloc.
E un timp pe care mi l-am luat, atât pentru a o ajuta pe soția mea cu copilul, cât și pentru a medita la ce am de făcut în viitor, pentru că nu știu cât de mult mai merită. Nu știu dacă nu cumva voi regreta în viitor că am rămas și m-am complăcut în situația asta, stând pe un salariu de nici 5.000 de lei pe lună.
Vor fi unii care vor spune că e un salariu decent. Așa e, o fi decent în comparație cu altele, dar, până la urmă, trebuie să știi și cât poți tu, iar eu cred că merit mult mai mult.
Europa Liberă: Ce-ar cântări cel mai mult în decizia de a renunța la meseria pe care o aveți?
Marian Godină: E dezamăgire financiară. E un salariu din care nu cred că îmi permit să cresc un copil sau doi, cum am de gând, și atunci, trebuie să fac ceva.
Europa Liberă: Ce v-ar ține, totuși, în meseria aceasta?
Marian Godină: M-ar ține faptul că îmi place foarte mult. Știu cât m-am chinuit să ajung aici. E o meserie care îmi place și la care mă duc cu drag.
Europa Liberă: Ce salariu ar fi mulțumitor? Cu ce salariu, un polițist s-ar putea descurca având un copil sau doi copii?
Marian Godină: N-am făcut niciodată un secret din faptul că eu am și alte surse de venit, din muncă cinstită, pentru care plătesc impozite.
Și am observat că, de când se întâmplă treaba asta, sunt mult mai relaxat la serviciu și îmi fac treaba mult mai bine, pentru că am eliminat din minte grija asta a banilor, spre deosebire de alți colegi care vin la serviciu cu gândul la rate, că nu și-au plătit ratele, că nu au ce să le ofere copiilor, că nu și-au plătit chiria. E clar că performanța e mult mai bună când ești bine din punct de vedere financiar.
Europa Liberă: Spuneți că, de foarte multe ori, dacă nu întotdeauna, presiunea banilor te face să nu îți mai iubești meseria, să nu o mai faci cum trebuie.
Marian Godină: Exact, nu mai ai chef să faci ceea ce altădată ai fi făcut cu drag, când vezi că tragi degeaba.
Europa Liberă: În momentul acesta sunteți hotărât să renunțați la meseria de polițist?
Marian Godină: Nu, în momentul acesta pun în balanță încă. Sunt în acea perioadă în care mă gândesc foarte bine ce am de făcut. Mi-e teamă și să nu îmi pară rău.
Sistemul acesta al poliției, încă din școală, te și pregătește oarecum, te spală pe creier, dacă aș putea s-o spun așa. O am exemplu pe mama mea care, deși are o vârstă, renunța foarte ușor la job dacă ceva nu îi convenea.
Ei bine, în sistemul acesta al nostru, din școala de poliție, ți se întipărea în cap că polițist trebuie să rămâi pe viață, că, dacă îți pierzi jobul, vai, se sfârșește viața.
Din contră, eu nu mă mai gândesc așa, și am exemple clare de colegi care au renunțat. Mulți dintre ei au plecat în altă țară și sunt mult mai bine acum și-mi spun că au făcut cel mai bun pas pe care-l puteau face.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Vreau să vorbim și despre noile uniforme de poliție. Șefii poliției, ai MAI, spun că vor să schimbe, odată cu noua ținută, și imaginea polițistului român în societate. Deci, n-ar fi vorba doar despre niște haine. Ei bine, Europa Liberă a descoperit mai multe suspiciuni privind achizițiile. Cea mai gravă e lipsa de competitivitate de la licitații pentru că la multe dintre ele s-a înscris un singur ofertant. Ați apucat să primiți noile uniforme?
Marian Godină: Nu, n-am apucat să primesc noua uniformă. Nici nu cred că vom primi noi, cei de la serviciile pentru acțiuni speciale, noi avem alt tip de uniformă.
În schimb, am văzut-o pe Facebook, au prezentat-o cei de la Poliția Română. Uniforma văd că arată foarte bine, e mult mai potrivită pentru acest job, față de vechea uniformă, care presupunea să porți niște pantofi cu toc și pantaloni de stofă la dungă.
Europa Liberă: Uniforma de la serviciile pentru acțiuni speciale cum e?
Marian Godină: Noi avem norocul să avem o uniformă printre cele mai performante din lume, uniforma pe care o folosesc majoritatea serviciilor speciale din Europa.
Europa Liberă: Vă surprinde că au apărut aceste suspiciuni privind achizițiile?
Marian Godină: Nu mă surprinde și cred că asta e una dintre cauze. Mai mult ca sigur, cel puțin despre scandalul cu autospecialele BMW, și acolo planează aceeași suspiciune, m-am interesat de subiect și am aflat că ar fi chiar pe bune licitația.
Dar, tocmai din cauza acestor încrengături, lumea nu mai are încredere. Nu știu, chiar nu am cunoștință despre licitația privind uniformele, e posibil să fie corectă, dar faptul că oamenii nu au încredere, ar trebui să le dea de gândit de ce nu au încredere.
Europa Liberă: Vorbim și de o neîncredere a firmelor private, a sectorului privat, de a se îndrepta către poliție.
Marian Godină: Da, pentru că mulți spun: ‘nu mă bag acolo, că oricum nu am șanse, mai bine stau liniștit, îmi văd de treaba mea’.
Europa Liberă: Cum vedeți demersul acesta, de a schimba ținuta și de a schimba în felul acesta și imaginea polițistului român? Se schimbă așa, de pe o zi pe alta?
Marian Godină: E greu de schimbat imaginea poliției, dar e un semn bun că începe cu schimbarea uniformei, pentru că în orice carte despre limbajul nonverbal vom descoperi că ținuta contează foarte mult atunci când te prezinți în fața cuiva.
Europa Liberă: Actuala conducere a Poliției, a MAI, poate ghida schimbarea de imagine a polițistului român?
Marian Godină: Eu despre șeful Poliției Române, la el ne referim când vorbim despre conducerea poliției, am auzit numai cuvinte de laudă și știu că este foarte bun profesionist. Surprinzător, mai rar se întâmplă să ajungă un astfel de om la conducere.
În schimb, îl avem acolo pe domnul Bode, despre care știm cu toții, probabil va face nani pe bancheta din spate și în BMW-urile acelea pe care le-au cumpărat.
Europa Liberă: Ce le lipsește polițiștilor români?
Marian Godină: Nu vreau să mă transform într-un lider de sindicat, dar, dacă aș vorbi în numele tuturor, cu siguranță toți ar fi de acord că lipsa de personal e cea mai mare problemă acum, e una chiar mai mare decât salarizarea. Sau poate sunt pe acolo anândouă, salarizarea și lipsa de personal.
Un om a ajuns să facă munca a doi, trei oameni pe un singur salariu. Cel puțin la Poliția Rurală, acolo, lucrurile stau foarte, foarte rău.
Europa Liberă: Oamenii primesc speranțe că se vor schimba lucrurile în bine?
Marian Godină: Nu prea. Toți pe care îi cunosc, în special la posturile de poliție, caută să plece de acolo.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Vorbeați despre posibilitatea renunțării la meseria pe care o aveți. Ce doare cel mai tare în România? Ce vă dezamăgește cel mai mult?
Marian Godină: Doare pentru că nu știu încă în ce fel va trebui să îmi cresc copilul, cum să-l educ, să fie cinstit, onest, sau să-l învăț și cum să se ferească de hoți, să-i explic că marea majoritate a oamenilor nu sunt de încredere, din păcate.
Chiar nu știu cum să o cresc în mediul acesta, și mă gândesc dacă nu cumva ar fi bine să crească cu gândul să plece din țara aceasta. Eu sper să nu.
Europa Liberă: Ați lua în calcul sau v-ați gândi, pe lângă renunțarea la meserie, să plecați din țară?
Marian Godină: Ne-am gândit la asta de multe ori. E un pic mai greu. Când eram aproape hotărât să fac asta, am avut o discuție cu cineva mult mai înțelept decât mine, și m-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă toți ar face asta, dacă toți oamenii de bine ar alege să plece.
Și-atunci m-a impulsionat să rămân și cât o să rămân, măcar să fac ceva, să încerc să schimb ceva în bine.
Europa Liberă: Ce anume credeți că încă merge bine în România? Ce vă ține acasă?
Marian Godină: Nu știu dacă e ceva ce merge bine, dar acasă mă țin, în primul rând, familia și locurile. Până la urmă, iubesc țara asta. Nu vreau să sune, cum fac politicienii populiști, dar chiar îmi place România.
Europa Liberă: Dacă ar fi în fața dumneavoastră Klaus Iohannis sau ministrul Luian Bode, de exemplu, oameni cu putere de decizie în România și în domeniul în care munciți, ce le-ați spune pentru a-i convinge să se întoarcă cu fața către polițiști? Ce le-ați transmite celor care ne conduc?
Marian Godină: Domnului Bode i-aș spune să se retragă. Eu consider că el ne face de râs, mai mult. N-are cum să ne facă vreun bine.
Europa Liberă: Și președintelui ce i-ați spune?
Marian Godină: Mie mi-a plăcut foarte mult de domnul Iohannis și am fost la lansarea dumnealui de carte, suntem colegi de editură, la Curtea Veche Publishing.
Eram acolo, într-o sală, am fost cu Georgiana (soția sa, n.r.), invitați, desigur, de editură, și eram în așteptarea președintelui.
Era liniște deplină în sală și a intrat la un moment dat domnul Iohannis. Și am avut așa un sentiment de care acum parcă îmi e și jenă: 'Mamă, a intrat președintele'.
Are o prezență, arată a președinte, adică, într-un DEX ilustrat, în dreptul cuvântului președinte de stat, aș pune o poză cu domnul Iohannis.
Eram foarte mândru, am stat și la coadă să îmi dea autograf, am dat mâna cu dumnealui, eram tot o mândrie. Și acum realizez cât de naiv am fost, m-am lăsat păcălit, practic.
Chiar îmi pare rău. El ar fi avut șansa să plece de la Cotroceni, lăsând impresia pe care mi-a lăsat-o mie în acea zi, că a fost un președinte adevărat. Din păcate, când va pleca, va fi uitat de istorie.
Europa Liberă: Care e planul? Veți rămâne activ în social media?
Marian Godină: În primul rând, vreau să îmi fac ordine în gânduri. Se pot face bani. Dacă nu ești leneș, poți face bani. Cei care se plâng că e chiar atât de rău, chiar nu le place munca.
Sunt conștient că există viață și după poliție și că pot face mult mai mult pentru mine decât fac acum. Sunt unul dintre puținii oameni care au o comunitate atât de mare în social media, peste 600.000 de urmăritori pe Facebook, și care nu prea monetizează treaba asta.
Tot timpul am ținut cont de păreri, de critici, am o oarecare jenă de care încep să scap, pentru a putea să-mi văd de treaba mea, până la urmă.