Creșterea cazurilor de coronavirus la nivel national- opt zile consecutive cu peste 1000 de cazuri-, a determinat autoritățile să introducă obligativitatea purtării măștii și în spațiile deschise. Decizia diferă de la județ la județ, în Argeș, de exemplu, masca este obligatorie peste tot, în timp ce în Vâlcea și Dâmbovița doar în ”spațiile deschise aglomerate”. În București, măsura va viza, deocamdată, doar Centrul Vechi, propunerea este a Primăriei generale și va intra în vigoare, probabil, de luni, a declarat pentru Europa liberă viceprimarul Aurelian Bădulescu.
Este vorba doar de zona pietonală a Centrului Vechi, unde e o zonă de risc, așa cum arată monitorizarea făcută de primărie cu ajutorul camerelor de luat vederi.” Est una din zonele în care stăteam tot timpul cu sufletul la gură, e densitate mare, bazine de mișcare restrânse, în permanență înghesuială. Noi avem măsurători zilnice, inclusiv în parcuri, de exemplu, duminică în Herăstrău, între ora 8.00 și 22.00 au fost 500 de oameni, nu e mult. Centrul vechi e de departe cel mai aglomerat”, spune Aurelian Bădulescu.
Se poate ajunge ca obligativitatea purtării măștii în spații deschise să vizeze tot Bucureștiul nu doar Centrul Vechi? Viceprimarul Bădulescu spune că ”orice creștere a numărului de infectări va fi incidentă cu o măsură.”
Îți mai recomandăm Guvernul a respins restricțiile de pe plajă între cei care nu sunt soți. Masca, obligatorie de la cinci ani în susPiața Sfatului de Brașov ar putea să-și pună mască
Comitetul județean pentru situații de urgență a decis, miercuri, ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie, din 1 august, în pieţe şi târguri, precum şi pe arterele pietonale intens circulate ale localităţilor din judeţ. Este vorba de toate piețele agroalimentare, de târgurile de animale sau de produse tradiționale, adică de locurile agromerate. Surse din primăria Brașov au declarat pentru Europa liberă că vizat va fi și centrul vechi al orașului, Piața Sfatului și stăzile pietonale adiacente.
Numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns, la nivelul judeţului Braşov, la 2.933, în ultimele 24 de ore fiind raportate 49 de noi cazuri.
Vâlcea, cu mască doar în locurile aglomerate
Purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul Vâlcea, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, pieţe agroalimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun, transmite Prefectura județului după întrunirea, miercuri, a Comitetului Național Județean pentru Situații de Urgență.
De asemenea, în spaţiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse şi mărfuri este obligatorie şi purtarea mănuşilor de protecţie.
În Vâlcea se înregistrau miercuri 417 de coronavirus, din care 17 nou confirmate.
Îți mai recomandăm Klaus Iohannis: Este un moment critic, situația este extrem de gravă. Alegerile nu sunt, însă, mai periculoase decât mersul la cumpărăturiDe azi, cu mască și în Dâmbovița
Începând de joi, masca va deveni obligatorie și în județul Dâmbovița, dar doar în locurile aglomerate. În Dâmbovița au fost raportate de la debutul pandemiei 1682 de cazuri, dar se află pe un trend ascendent în ultimele zile, cu 437 de cazuri și 52 de decese doar în săptămâna 20-26 iulie.
„Măsura se va aplica la nivelul întregului județ, pe tot parcursul zilei, în toate zonele aglomerate unde se desfășoară activități comerciale. Dâmbovița este județ roșu, cu un număr foarte mare de persoane contaminate", a subliniat prefectul, potrivit Digi24.
Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis, miercuri, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele din judeţ cu vârsta de peste 5 ani, în spaţiile aglomerate, închise sau deschise, începând cu 1 august.
Și județul Prahova va putea impune folosirea măștii în spațiile deschise, ținând cont că județul a avut miercuri cea mai mare creștere a numărului de cazuri de la nivelul țării, 101 de noi infectări.
Prefectul Cristian Ionescu a spus că în Prahova este o răspândire comunitară, dar că principalul motiv pentru care a crescut numărul cazurilor este focarul din societățile comerciale, ”unde sunt aglomerări de persoane în spațiile închise, nu în spații deschise”. Prefectul spune că deocamdată se ia în calcul doar obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile deschise nu și carantina.
Măștile de protecție au devenit obligatorii pe străzile din județul Argeș, începând de miercuri dimineță, în timp ce terasele vor avea programat limitat până la ora 23. În județ s-au înregistrat aproape 1.500 de cazuri într-un decurs de două săptămâni.
Prefectul Emanuel Soare a arătat că momentan nicio localitate din județ nu se încadrează în definiția care duce la instituirea carantine, de 3 infectări la mia de locuitori.
Îți mai recomandăm Tătaru: Avem 840 de paturi în terapie intensivă. Din 377 internați, 112 sunt intubaţi