Ministrul Sănătății a precizat că masca redevine obligatorie la finalul săptămânii, dar nu este vorba despre o variantă mai scumpă de mască, ci cea cu care s-a umblat și până în prezent.
Astfel, masca de tip FPP2, care oferă o protecție mai mare, nu este obligatorie, ci doar recomandată de autorități. Hotărârea CNSU va fi transpusă într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și de Interne.
Specialiștii fac apel însă ca oamenii să poarte mască, indiferent dacă e vorba de mască albastră, clasică, sau cea de tip FFP2.
„Masca trebuie purtată corect și schimbată la timp. Varianta FFP2 este superioară, deoarece are o zonă de filtrare mai bună, dar important e să purtăm mască", spune doctorul Marinescu de la Institutul Matei Balș.
„Nu există niciun fel impunere a utilizării unor măști scumpe. Am văzut că în ciuda declarațiilor mele sau ai altor membri ai Guvernului au fost preluate puțin ciudat. Masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi. Nu este niciun fel de mască deosebită. Dar sigur că cine dorește poate să poarte și altfel de măști cum sunt cele FFP2, cu un nivel mai ridicat de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul a mai spus că măștile textile nu mai sunt recomandate, dar că nu sunt sancțiuni pentru cei care poartă altfel de măști decât cea medicală sau FFP2.
Raed Arafat a spus că pot exista excepții pentru purtarea măștii. Printre acestea se numără copiii cu o vârstă sub cinci ani, persoanele care fac o activitate fizică sportivă, reprezentanții cultelor religioase sau prezentatorii TV și invitații acestora. Potrivit acestuia, cei care lucrează în infrastructura critică, de genul Centralei nucleare de la Cernavodă, ar trebui să poarte mască de tip FFP2, și să fie testați săptămânal.
Starea de alertă urmează să fie prelungită pentru o perioadă de 30 de zile, dar decizia nu a fost luată.
Reprezentanții CNSU arată că Poliția, IGSU, școlile, magazinele nu fac parte din instituțiile care gestionează infrastructura critică. În privința plății testelor, CNSU precizează că în articol se propune stabilirea acestor aspecte prin acte administrative al conducătorilor instituțiilor respective.
Consultă aici Hotărârea nr. 1 din 05.01.2022
Consultă aici Măsurile de prevenire și control a infecțiilor cu Covid
Răzvan Cherecheș: Oamenii trebuie să poarte mască și să o poarte corect
Specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, arată că măsura impunerii măștilor medicale sau FFP2 nu va duce la stoparea transmiterii virusului dacă oamenii nu vor purta corect măștile.
„Impunerea măștilor chirurgicale și FFP2 mi se pare așa – cireașa de pe tort, dar noi nu avem tortul. Problema în România nu sunt neapărat măștile, ci purtarea în mod corect a măștilor, adică faptul că oamenii nu poartă măștile constant și consecvent în toate spațiile publice. Dacă toată lumea ar purta masca corect asta ar face diferența”, a spus Răzvan Cherecheș. În privința măștii textile, specialistul arată că inclusiv purtarea în mod corect ar fi o protecție.
„Părerea mea e că și dacă toată lumea ar purta măști textile peste tot am fi mai protejați. Asta e o măsură care disculpă Guvernul și pune responsabilitatea pe cetățean. Partea de aplicare efectivă a legii n-o s-o facă, iar atunci această măsură e inutilă”, a mai arătat Cherecheș.
Pe de altă parte, mai comentează specialistul, închiderea mai devreme a restaurantelor în localitățile unde incidența e mai mare de 3/1.000 la 14 zile nu va opri răspândirea virusului.
„Acolo înseamnă că e deja creștere accentuată. Dacă ar fi 3/1.000 la 3 zile atunci ar fi ok. Dar asta înseamnă că DSP-urile trebuie să-și facă treaba zilnic. Restricțiile de program sunt bune pentru că reduc interacțiunea socială. Dar și acolo trebuie să existe o diferențiere între persoanele vaccinate și persoanele nevaccinate, dacă vrem să stimulăm vaccinarea”, a mai spus Cherecheș.
Dumitra: Măsurile trebuiau luate mai devreme
Medicul Gindrovel Dumitra de la Societății Naționale de Medicină a Familiei arată că măsurile pentru stoparea transmiterii virusului trebuiau luate mult mai devreme, iar purtarea măștii este una din măsurile care limitează riscul de infectare.
„E clar că noi ne așteptăm acum la un număr mare de infectări având în vedere contagiozitatea virusului Omicron. Obiectivul testării angajaților și am văzut și purtarea măștii în toate spațiile este ca aceste infrastructuri critice- spitale, școli- să ajungă în imposibilitatea desfășurării activității ca urmare a îmbolnăvirilor în același interval de timp a unui număr mare de angajați. Măsurile acestea sunt cât de poate de binevenite trebuiau luate de foarte multă vreme”, a spus Gindrovel Dumitra.
Îți mai recomandăm Cât de pregătite sunt spitalele și școlile pentru valul Omicron