Linkuri accesibilitate

Cât de pregătite sunt spitalele și școlile pentru valul Omicron


Ministrul Sănătății a declarat că în valul 4 am fost circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, dar în valul 5 va exista probabil o dublare a numărului de cazuri.
Ministrul Sănătății a declarat că în valul 4 am fost circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, dar în valul 5 va exista probabil o dublare a numărului de cazuri.

Numărul de infectări noi cu Covid s-a dublat de luni până marți, de la 1.756, la 3.900 de cazuri. Medicii spun că valul 5 al pandemiei va fi cel puțin la fel de grav ca precedentul. Spitalele sunt aceleași, iar numărul de paturi la fel.

Datele științifice arată că Omicronul este foarte contagios, iar numărul de cazuri de dublează la fiecare 48 de ore. Prognozele pentru România sunt sumbre - cel mai pesimist scenariu fiind cu 25.000 de infectări pe zi.

Ministrul Sănătății a declarat că numărul de cazuri cu tulpina Omicron ar putea ajunge la 800.000 de infectări pe lună, dublu față de valul 4 când domina tulpina Delta. Numărul uriaș de infectări va duce la suprasolicitarea spitalelor, iar medicii spun că nu vor face față unui număr crescut brusc al infectărilor.

Cătălin Apostolescu, managerul Institutului „Matei Balș” din Capitală, arată că doctorii se așteaptă ca în România să fie mai rău ca în țările vestice, unde sunt sute de mii de cazuri de infectări pe zi.

„Spun asta pentru că noi vom întâmpina valul 5 cu o populație vaccinată în proporție de 40%. Ne uităm ce este afară: Franța și Anglia au câte 250.000 de zi. Noi sperăm să avem 50.000 de infectări pe zi. Dar englezii au o populație vaccinată în proporție de 70%”, spune medicul.

Managerul Institului „Matei Balș” a spus că spitalul pe care îl conduce va avea la dispoziție și Pavilionul 5 cu 100 de paturi, care a fost renovat după incendiul de anul trecut.
Managerul Institului „Matei Balș” a spus că spitalul pe care îl conduce va avea la dispoziție și Pavilionul 5 cu 100 de paturi, care a fost renovat după incendiul de anul trecut.

Cătălin Apostolescu arată că în ultima săptămână numărul de infectări a crescut foarte mult.

Medicul susține că oricât de bine pregătiți ar fi medicii, un număr imens de infectări ar da spitalele peste cap.

„Nici cea mai frumoasă femeie din lume nu poate să dea mai mult decât are. Prognozele noastre sunt că 15 ianuarie este un termen optimist. Acum suntem la 40% din capacitate paturi ocupate în spital, dar asta a fost o situație de o săptămână. Deja începe să crească numărul de cazuri, cam trei sferturi au Omicron”, a spus Cătălin Apostolescu.

De fapt, Institutul „Matei Balș” este pregătit la fel cum a fost și în valul patru.

„Ca medicamente suntem pregătiți, resursa umană e aceeași după doi ani de uzură, ca să nu mai punem la socoteală rezidenții care au venit în prima zi de muncă ieri. 200 de paturi, cât are Institutul „Matei Balș”, la numărul de cazuri estimat din noul val, sunt foarte puține. Acest val 5 nu trebuie să se rezolve în spital, ci în afara spitalului. Spitalele sunt numai pentru cazurile grave. Vom folosi și Pavilionul 5 (n.r. care a luat foc anul trecut), dar acel pavilion va mai aduce 100 de paturi. Acest val trebuie rezolvat în afara spitalului”, a mai spus Cătălin Apostolescu.

Institutul „Marius Nasta” din Capitală, un alt spital cu multe cazuri de Covid în valul patru, a fost mai puțin aglomerat în perioada sărbătorilor, iar astfel administrația a putut să facă reparații și revizii.

„Am reevaluat pavilionul Covid. Dar la capitolul medici nu stăm prea bine pentru că ni s-au pensionat 3 medici. Ce e bine acum e că personalul medical s-a odihnit. Paturile sunt tot alea – avem 15 paturi de ATI și 80 de paturi de Covid. În perioada asta am redus paturile de Covid la 29, dar o să crească pe măsură ce cresc infecțiile. Din păcate, la capitolul medicamente nu pot să spun că putem face o aprovizionare foarte eficientă pentru că depindem de modul în care se face repartiția de la minister pe numărul de pacienți pe care îl avem”, a spus Beatrice Mahler, managerul de la Institutul „Marius Nasta”.

O problemă va fi pentru evaluarea pacienților pentru spitalizarea de zi. „Din păcate, soluțiile nu sunt altele, infrastructura spitalelor e aceeași, personalul este același, iar noi ne așteptăm acum la un val care sincer nu-mi dau seama cum vom face față. Oricum vom reduce personalul de la zona de Pneumologie și îl vom duce în zona de Covid, așa am făcut de fiecare dată”, a mai spus Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler spune că, la un număr mare de infectări zilnice care se prezintă zilnic la evaluare, situația va fi la fel de dificilă ca în valul 5.
Beatrice Mahler spune că, la un număr mare de infectări zilnice care se prezintă zilnic la evaluare, situația va fi la fel de dificilă ca în valul 5.

Simin Florescu: Cei vaccinați vor fi protejați de formele grave

Managerul spitalul „Victor Babeș” din București consideră că situația din valul 5 va fi la fel ca în valul 4 din cauza faptului că avem un număr mare de oameni nevaccinați sau doar trecuți prin boală și nevaccinați.

„Având o proporție mică din populație cu protecție foarte bună, restul oamenilor sunt la risc de a face forme grave. Aici va lovi Omicronul. Cei vaccinați vor fi protejați de formele grave. Vedem în Vestul Europei că majoritatea celor vaccinați sunt protejați de formele grave care ajung la spital”, spune Simin Florescu, managerul de la „Victor Babeș”.

Spitalul are același număr de paturi ATI. „Noi avem aproape 500 de paturi în spital și încă o sută în Pipera. La ATI avem doar 9 paturi – noi suntem spital de infecțioase și nu aveam ATI-ști prea mulți. Asta e o problemă pe care noi ne străduim de ani de zile să o rezolvăm”, a mai spus Simin Florescu.

La Timișoara, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara numărul de cazuri de infectare cu Covid a crescut în câteva zile.

„Vinerea trecută aveam la evaluare 4 oameni, iar ieri -luni- am avut 17 oameni. Eu nu înțeleg de ce se tergiversează atât de mult certificatul verde”, a spus Cristian Oancea, manager Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Singura speranță a medicului este că în județul Timiș vor avea mai multe centre de evaluare în oraș, în afară de spital. „Numărul de paturi este același. În caz extrem, dacă vom avea multe cazuri grave, suntem pregătiți să avem resurse să deservim cel puțin formele grave. În celelalte valuri am avut 53 de paturi ATI”, a mai spus Cristian Oancea.

Județul Iași are pregătite are 887 de paturi, din care 658 sunt doar cu Covid, iar restul pentru pacienți cu alte boli infectați cu Covid, În plus, există 138 de paturi ATI, dar numărul lor poate crește la 147 la nevoie. De asemenea, sunt 593 de paturi cu oxigen.

„Dacă vom avea tulpina Omicron dominantă, la noi vor fi două probleme – nu suntem vaccinați și nici nu respectăm restricțiile- nici nu știu de ce le mai adoptăm. Mă uitam prin magazine unde e obligatoriu certificatul verde, iar verificarea e mai mult de formă, masca se poartă sub nas”, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Ministerul Sănătății vrea să înființeze mai multe centre de evaluare a pacienților COVID pentru ca aceștia să nu mai ajungă la spitale. Marți, 4 ianuarie, ministrul a discutat cu șefii dsp-urilor și cu managerii de spitale despre pregătirea spitalelor pentru a acorda servicii medicale atât pentru bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pentru cei cu alte patologii, pentru a evita situația din valurile precedente care a dus la o mortalitate crescută.

Ministerul Educației nu știe câte teste de salivă sunt în școli

De luni, elevii de gimnaziu s-au întors pentru ultimele două săptămâni din semestrul întâi. Elevii sunt testați de două ori pe săptămână cu teste pe bază de salivă. Ministerul Educației nu știe câte teste au elevii la dispoziție.

„Doar doctorul Arafat ne poate răspunde la întrebare. Inspectoratele școlare primesc testele de la IGSU și nu de la Ministerul Educației”, a răspuns ministrul Sorin Cîmpeanu despre numărul de teste din școli.

Pe de altă parte, Guvernul spune că analizează eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală.

Medicul Octavian Jurma arată că începerea școlilor va aduce un număr și mai mare de infectări.

„De săptămâna viitoare vom vedea și impactul școlilor și e posibil să revenim în zona de 10.000 cazuri pe zi inainte de 20 ianuarie! Curba internărilor în spitale va fi vizibilă însă doar cu 1-2 săptămâni mai târziu, așadar e nevoie să fim rezervați cu aparența că și la noi valul Omicron produce mai puține spitalizări până la finalul lunii ianuarie când mă aștept ca spitalele să fie lovite de valul de îmbolnăviri”, a arătat Octavian Jurma într-o analiză a situației pandemice din România.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG