În intervalul ianuarie - septembrie 2024, poliţiştii de frontieră au descoperit la punctele de trecere a graniţelor şi „în zona de competenţă” 251 autovehicule suspecte de a fi furate, transmite Poliţia de Frontieră, într-un comunicat publicat duminică 20 octombrie.
„În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul verificărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor, ei fiind doar «cumpărători de bună credinţă»”, spun poliţiştii.
Alţii au spus că au primit o sumă de bani pentru a asigura transportul, neştiind. de asemenea, că sunt căutate de poliţişti.
Numărul mijloacelor de transport „semnalate ca suspecte a fi furate” este mai mare cu 46% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când au fost depistate 172 autovehicule, menţionează Poliţia de Frontieră.
Cele 251 de autovehicule descoperite în primele 9 luni din 2024, la graniţele României, sunt împărţite astfel:
- 204 autoturisme
- 15 camioane
- 21 microbuze
- 5 remorci
- 5 motociclete
- 1 autocar
Cele mai multe autovehicule suespecte de a fi fost furate au fost identificate la frontiera cu Ungaria, în special la Punctul de trecere a frontierei Petea - judeţul Satu Mare şi la Punctul de Trecere a frontierei Borş - judeţul Bihor.
Îți mai recomandăm Nu se mai fură „cum se fura odată”. Cu cifrele pe masă: furturile de azi, de zece ori mai puține decât în anii '80„Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în Punctele de trecere a frontierei Giurgiu şi Calafat, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde Punctul de frontieră Albiţa - judeţul Vaslui are cele mai multe astfel de cazuri”, au transmis poliţiştii.
Potrivit lor, principalele țări de provenienţă ale persoanelor implicate sunt Bulgaria, Croația, Germania, Grecia și Italia.
Principalele ţări de unde au fost furate autovehiculele sunt România, Germania, Italia, Marea Britanie, Franta, Belgia și Spania.
„Cele mai multe maşini depistate sunt din categoria autoturismelor de lux şi din clasa de mijloc”, subliniază comunicatul Poliţiei de Frontieră.
În cazul maşinilor furate din alte ţări, poliţiştii au colaborat cu structurile similare din celelalte state UE, datele şi informaţiile fiind comunicate prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.
Îți mai recomandăm Percheziții în România, la solicitarea FBI, într-un dosar de înșelăciunePe numele celor identificaţi ca implicaţi în furturile autovehiculelor au fosz deschise dosare penale, maşinile şi celelalte mijloace de transport fiind duse la sediile Poliţiei de Frontieră, până la finalizarea cauzelor.
Spre exemplu, poliţiştii de la punctul de trecere Constanţa Sud au identificat în portul Constanţa, două autoturisme din clasa de lux, evaluate la aproximativ 360.000 euro amândouă, aflate în incinta unui operator portuar.
Una dintre mașini, descoperită în 10 octombrie, era înmatriculată în Suedia, fiind condusă de un cetățean georgian în vârstă de 50 de ani. Cealaltă a fost descoperită în 17 septembrie a.c., fiind înmatriculată în Germania şi condusă de un cetățean ucrainean în vârstă de 26 de ani.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI