Reparatorul. Cum îi ajută un tânăr din Cluj pe ucrainenii ale căror mașini se defectează în România

Your browser doesn’t support HTML5

Refugiații ucraineni, ajutați și cu repararea defecțiunilor auto

Un tânăr antreprenor din Cluj și-a transformat pasiunea pentru restaurarea mașinilor vechi într-o mână de ajutor întinsă ucrainenilor ale căror autoturisme s-au defectat în drumul lor spre România. Aproape zece autoturisme au fost reparate deja de Mihai Zgardan și colegii săi în oraș.

Intervențiile coordonate de Mihai au oscilat de la cele banale - înlocuirea de piese, sau deblocarea închiderii unui portbagaj, la repararea sistemului de încălzire sau preluarea cu platforma auto a unei mașini cu daună totală.

Până la începutul săptămânii, aproximativ 1.800 de cetățeni ucraineni au stat cel puțin o noapte în zona Clujului, potrivit datelor Prefecturii Cluj. 80% dintre aceștia și-au continuat drumul spre țări din Vestul Europei, precum Ungaria, Austria, sau Germania. Mulți dintre ei au pornit la drum cu mașinile proprii.

Your browser doesn’t support HTML5

Refugiații ucraineni, ajutați și cu repararea defecțiunilor auto

Încă de la începutul evenimentelor dramatice din Ucraina, Mihai Zgardan (37 de ani), antreprenor imobiliar stabilit de 3 ani la Cluj, a sărit în ajutorul celor ajunși în oraș. A preluat oameni de la autocare, le-a intermediat cazarea în hoteluri și a renovat alături de alți voluntari o casă plănuită inițial demolării. Așa a ajuns să le afle și problemele cu mașinile.

Îți mai recomandăm „Am lăsat tot. Am luat copilașii și am plecat”. Cum sunt sprijiniți refugiații în inima Transilvaniei

Mihai este un pasionat de automobile vechi, hobby pe care și-l întreține încă de când a devenit major. Are mașini premiate la concursuri de profil, iar activitatea sa a strâns o comunitate de peste 60.000 de urmăritori pe pagina de Facebook dedicată. Prin acest canal social media au venit și cererile de intervenție pentru repararea mașinilor refugiaților.

„Eu în mod obișnuit nu repar mașini, ci restaurez automobile istorice și o fac strict ca o pasiune a mea, nu pentru clienți. Experiența acumulată în anii de restaurări o pun acum la dispoziție ucrainenilor care au nevoie de sprijin cu mașinile. Lumea îmi dă tag în momentul în care sunt ucraineni cu probleme la autoturisme și așa am ajuns ca de săptămâna trecută să intervin în astfel de situații”, a povestit el.

„Multe probleme au fost rezolvate relativ ușor: o mașină cu probleme la alimentarea cu antigel, șoferul oprea din 30 în 30 de minute să completeze cu apă, am intervenit, am rezolvat. Altui conducător auto i se oprea motorul din loc în loc, am remediat și această problemă.

Un șofer cu dizabilități avea un sistem adaptat de acces și mecanismul electric de închidere a portbagajului se stricase. Am reușit să îl deschidem, să înlocuim piesa lipsă, să aibă acces la bagaje și să își continue drumul spre Viena, cred.

Au fost probleme ușor rezolvabile, pentru noi, dar foarte dificile pentru oameni aflați într-o țară străină, dintre care mulți nici nu vorbesc engleză”, a povestit Mihai Zgardan.

Refugiații din Ucraina primesc ajutor la Cluj și pentru mașinile care li se defectează

Dificultăți de comunicare

Tânărul spune că interacțiunea cu refugiații, chiar și pentru a ajuta, nu a fost lipsită de dificultăți, de comunicare.

„Cu primele persoane am avut dificultăți în a mă înțelege, puțini vorbeau engleză. Încercam să le explic prin semne că le iau mașina, le-o repar după care le-o aduc înapoi. Efectiv au avut încredere sau e poate pur și simplu faptul că sunt dezarmați, impactul emoțional pe care îl au acum este covârșitor, încât m-au lăsat să le preiau mașina, să le-o repar și să o aduc înapoi”, a istorisit Mihai.

Mașină transportată pe platformă

A avut parte și de intervenții și situații mai complicate, cum a fost în cazul unei mașini avariate aproape total, aparținând unei familii ucrainene implicată săptămâna trecută într-un incident rutier la aproximativ 20 de kilometri distanță de Cluj-Napoca.

„Le-am asigurat transportul mașinii cu platforma, am analizat mașina, dar nu mai putea fi reparată. Nu am reușit să păstrăm familia în Cluj până găsim o mașină de schimb, întrucât erau dornici să pună distanță foarte mare între ei și zona de război, m-au sunat apoi că erau în Ungaria, în drum spre Germania.”

Mașina ONG-ului de educație rutieră coordonat de Mihai, lângă autoturismul avariat total, pe care l-a transportat la Cluj pe platformă.

„Am reușit în schimb să vindem mașina unei firme de dezmembrări, care ne-a oferit aproximativ 1.500 de euro, mult mai mult decât s-ar fi plătit în mod obișnuit, bani pe care îi vom trimite familiei, cu care ținem legătura”, a mai povestit bărbatul.

Autoturism donat din Timișoara, recondiționat la Cluj

Mihai lansase un apel pentru donarea unui autoturism, în locul celui avariat, iar anunțul a făcut rapid înconjurul comunității de automobiliști. O familie din Timișoara a donat un autoturism Ford Fiesta. Și mașina respectivă a intrat în procesul de recondiționare.

„Mașina e funcțională, au condus-o până aici, dar am demontat capota, avariată probabil într-un accident. Am recondiționat-o și revopsit-o, la fel și ușa spate, verificăm mașina tehnic, motor, frâne, astfel încât să fie o mașină sigură, care poate traversa Europa”, a povestit el.

O familie din Timișoara a donat mașina din imagine, pentru refugiații ucraineni. Funcțională, a mai avut nevoie totuși de câteva intervenții.

La câteva ore de la discuția cu Europa Liberă, capota și ușa spate erau recondiționate și revopsite, cu ajutorul unui tânăr de 19 ani din Bistrița. Mașina donată de tinerii timișoreni va putea fi donată acum altor refugiați a căror mașină ar putea fi avariată, fiind luată în evidență de Poliția Rutieră Cluj.

Cot la cot pentru refugiați

Toate intervențiile la mașini au fost susținute de Mihai împreună cu un grup de aproape 30 de tineri care s-au implicat constant și voluntar în diferite forme de sprijinire a refugiaților: amenajarea unui spațiu de cazare, dar și a unui centru de colectare de donații ale clujenilor.

Voluntari și donatori clujeni, în centrul de colectare a donațiilor

Tânărul a strâns în permanență și donații în bani prin intermediul ONG-ului de educație rutieră pe care l-a înființat în urmă cu mai mulți ani, după ce un apropiat a suferit un accident rutier.

Din Odesa, la Cluj

În mai puțin de o săptămână, voluntarii reuniți de Mihai au renovat și dotat complet o casă cu trei camere în care acum locuiește o familie de refugiați ucraineni cu patru copii și bunica acestora.

Familia de refugiați ucraineni care locuiesc acum în casa pusă la dispoziție de Mihai, reamenajată cu ajutorul voluntarilor.

Familia de refugiați a venit cu mașina avariată din Ucraina, accesul dinspre locul șoferului fiind blocat. Și acest autoturism va fi reparat, pe parcursul șederii lor Cluj, care se anunță cel puțin una pe termen mediu. În restul cazurilor, a fost vorba de intervenții urgente, dat fiind faptul că familiile se deplasau spre alte țări.

Jenya (Eugen), tată a patru copii și soți a ajuns în România sîmbătă noapte. Mașina, avariată încă din Ucraina, va fi reparată la Cluj.

„Am ajuns în România sâmbătă, după trei zile de la plecare, am stat 10 ore la graniță în mașină. Mihai ne va ajuta cu repararea mașinii, dar ne-a ajutat deja și cu cazarea, haine și mâncare. Sunt foarte bucuros că românii îi sprijină atât de mult pe ucraineni cu problemele pe care le întâmpină, un sprijin foarte important în confruntarea cu acest război”, ne-a povestit Jenya (40 de ani), capul familiei.

Bărbatul, cu diplome de arhitect și inginer și experiență de project manager în construcții, ia în calul rămânerea și angajarea în România, în funcție de ce va hotărî cu soția.

Deocamdată îl ajută pe Mihai să comunice cu noii refugiați care sosesc în oraș. Îi preiau de la autocare, le găsesc cazare sau îi însoțesc la spital. Luni dimineață au mers la spital cu o familie de ucraineni al căror copil de 2 ani avea simptome de febră, după care au cumpărat cele necesare tratamentului.

„M-am gândit că putem fi în locul lor!”

De loc din Ploiești, Mihai Zgardan a locuit câțiva ani la Brașov și a ajuns în urmă cu trei ani la Cluj, unde s-a și căsătorit. Se ocupă cu investiții imobiliare, iar de altfel casa amenajată pentru familia ucraineană era plănuită inițial demolării, pentru a construi un imobil cu patru etaje. Planurile i-au intrat în stand-by, deocamdată pe termen nelimitat.

Alături de unul din copiii familiei de refugiați cazate în casa renovată alături de voluntari.

„Am simțit nevoia să ajut de la om la om, mi-am dat seama că am putea fi în locul lor, dacă acest conflict ar escalada, de exemplu. În ideea asta am sărit în ajutor lor, sunt efectiv năpăstuiți de soartă. Îmi dau seama cât de greu poate să fie să lași totul în urmă, mă gândesc ce aș simți eu dacă ar trebui să plec într-o țară străină unde să o iau de la zero, fără absolut nimic”, a sintetizat Mihai.

„Au nevoie de tot sprijinul nostru, pentru că lucruri simple pentru noi sunt complicate pentru ei, alfabetul folosit e diferit, nu știu cum să ajungă la un spital, la o farmacie, totul devine o provocare, ca să nu mai vorbim de vremurile pe care le trăiesc. Îi sprijin cât pot în fuga lor de război și îmi dau seama că efectiva caută democrație, libertate, civilizație, nu tiranie”, a conchis tânărul.

Renault-ul cu față de Dacia

Pasionat de restaurări auto, Mihai are mai multe astfel de mașini într-un garaj din Cluj. Una dintre ele, cu apariție tipică de Dacia 1300 sau 1310 este în fapt un Renault 12 Gordini.

Mihai Zgardan, lângă un Renault 12 Gordini pe care l-a restaurat în 9 luni, premiat la un concurs internațional al pasionaților de acest model.

De altfel, faimoasele Dacii Românești au folosit încă de la început (1969) patentul Renault, grupul producând ulterior un număr limitat de exemplare.

printscreen

„Au fost sub 4.000 de exemplare produse de grup. Sunt niște mașini cu niște îmbunătățiri tehnice, cu motorul realizat de un celebru inginer, Gordini, de 125 sau 160 de cai putere, care pe o caroserie identică cu cea de Dacia 1300 le face să fie foarte rapide. Dar nu este o Dacie, ci un Renalut Gordini, care la lansare a devenit un reper în cursele de mașini”.

În 2019, mașina a cărei restaurare a durat 9 luni, a obținut premiul 1 la o reuniune internațională organizată în franța de clubul fanilor Renault Gordini.

De altfel, președintele clubului, Denis Thomas, a postat recent pe Facebook o recomandare legată de implicarea lui Mihai în ajutorul refugiaților ucraineni.