USR PLUS i-a reproșat ministrului Virgil Popescu întârzierea adoptării legii consumatorului vulnerabil. La rândul său, ministrul a spus că liberalizarea prețului la energie nu a avut niciun impact asupra creșterii prețului facturilor.
Dezbaterile, solicitate de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale la „Ora Guvernului” au avut ca temă „Situaţia creşterii explozive a facturilor la energie".
Liderul minorităților, Varujan Pambuccian, care a solicitat prezența ministrului în Parlament, a criticat explozia prețurilor la energie, pe care a adăugat-o pe o listă a „nenorocirilor” alături de „pandemie, deșertificarea sudului României și spectaculoase congrese de partid”.
Sunt așteptate îndrumările Comisiei
La audierea sa de miercuri, în comisia de anchetă privind prețul energiei, care a premers celei din plen de la „Ora Guvernului”, ministrul Virgil Popescu a spus că în perioada imediat următoare chiar Comisia Europeană va veni cu un set de recomandări privind măsurile pe care le pot lua statele membre pentru compensarea facturilor la energie.
Îți mai recomandăm Analiză | Plafonarea prețurilor, o măsură periculoasă pentru economie. Cum va compensa statul facturile„Săptămâna trecută am fost la Consiliul de Miniştri UE ai Energiei unde am discutat despre problema preţului, am fost primul care a ridicat această problemă, iar mesajul a fost preluat de colegii greci. Împreună vom redacta o poziţie comună", a spus ministrul, citat de Agerpres.
El a arătat că aşteaptă zilele următoare de la Comisie un set de recomandări menite a configura un mecanism de ajutor în sprijinul populației afectate de explozia prețurilor la energie.
„S-a obţinut din partea Comisiei Europene să încercăm să găsim la nivel european un mecanism de ajutor pentru ca populaţia să depăşească această perioadă cu preţuri mari. Vom avea un răspuns în aceste zile, un set de recomandări de măsuri care pot fi luate în această perioadă de către statele membre, astfel încât să nu încalce politica comună europeană în materie de ajutor de stat", a spus ministrul Energiei.
Îți mai recomandăm Țară în service | Marii câștigători de pe piața energiei. Cum au ajuns firme cu zero angajați să distribuie electricitate în RomâniaUna din cauzele care au dus la creşterea preţurilor este preţul certificatului de emisii de carbon, care a crescut de la 15 euro anul trecut, la peste 60 de euro în acest an.
„Când toată UE şi-a asumat reducerea emisiilor cu 55% până în 2030 şi neutralitatea până în 2050, acest lucru presupune o schimbare de paradigmă a întregului sistem energetic, inclusiv în România", a arătat Virgil Popescu.
El a mai spus că, pentru iarna următoare, cotaţiile futures la gaze pe bursa de la Viena sunt la jumătate faţă de această iarnă, astfel că preţul gazelor va scădea şi în România, dar nu mai devreme de lunile februarie-martie anul viitor, odată cu punerea în funcţiune a conductei Nord Stream 2.
Comisia de anchetă privind preţul energiei îşi va continua lucrările miercuri, când vor fi audiaţi reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este aşteptat luni la „Ora Guvernului” în plenul Camerei Deputaţilor după ce Biroul permanent i-a acordat o amânare pentru că nu a putut fi prezent pe 15 septembrie, atunci când a fost, de fapt, invitat.
Îți mai recomandăm Serviciile de electricitate și gaz ar putea fi deconectate și în timpul stării de alertăDezbaterile, solicitate de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, au ca temă „Situaţia creşterii explozive a facturilor la energie", scrie Agerpres.
Joia trecută, plenul reunit al Parlamentului a aprobat, cu 339 de voturi și o abţinere, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.
Îți mai recomandăm Contractul la gaze naturale | Ce trebuie să faci pentru schimbarea furnizorului„Cu această ocazie le voi prezenta colegilor din Parlament mai multe detalii cu privire la schema de compensare şi, totodată, voi răspunde la toate întrebările care îmi vor fi adresate”, a scris atunci ministrul Virgil Popescu în scrisoarea adresată Biroului Permanent.
Ce propune guvernul
Guvernul intenționează să subvenționeze prețurile la energie electrică și gaze în baza unei ordonanțe de urgență care va intra în vigoare de la 1 noiembrie.
Anunțul a fost făcut, inițial, de premierul Florin Cîțu, care a vorbit, însă, nu de subvenționare, ci de compensarea facturilor la energie electrică și gaze, precum și de plafonarea prețului la gaze, în ciuda asigurărilor ferme date la sfârșitul lunii trecute că guvernul nu va interveni pentru a plafona prețurile.
Acest ultim anunț i-a îngrijorat pe experții domeniului care spun că beneficiile pot fi imediate, dar pe termen lung economia ar fi afectată iar efectele plafonării ar fi unele extrem de negative.
Compensarea prețurilor la energie, așa cum a fost anunțată apoi de ministrul Virgil Popescu, are în vedere 5.173.193 de gospodării cu un consum între 30 și 200 de kWh, la un preț de 82 de bani pe kWh, iar după statisticile de la Ministerul Muncii care alocă 2,5 persoane pe gospodărie, ar fi vorba de 13 milioane de români care ar beneficia de subvenție.
Consumatorilor vulnerabili și celor cu consum de sub 30 de kWh li se va aplica legea de profil.
Îți mai recomandăm Cum îți schimbi contractul la electricitate ca să plătești mai puțin | Toți pașii pe care trebuie să-i parcurgiMinistrul Virgil Popescu, titular la Energie și interimar la Economie, Antreprenoriat și Comerț, a explicat la momentul anunțării măsurii mecanismul în baza căruia se va face compensarea sau subvenționarea consumatorilor casnici.
El a spus că marja de 30-200 de kWh pentru consum a fost stabilită luând în calcul consumul mediu și a exemplificat pe cazul unui consum de 100 de kWh, arătând că la prețul mediu de 82 de bani pe un kWh, compensarea cu 18 bani pe kWh ar duce la o scădere a facturii de la 82 de lei la 64 de lei.
Compensarea de 18 bani a fost stabilită din diferența între prețul minim de pe piață și cel mediu, adică dintre 64 și 82 de kWh.
Și cei care au un furnizor de electricitate care oferă cel mai mic preț din piață vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh, iar măsura se va aplica atât consumatorilor din piața reglementată, cât și celor din piața concurențială.
Îți mai recomandăm Interviu | Ministrul Energiei: „Văd o Românie mult mai curată la sfârșitul PNRR”. Când va dispărea mineritul din țară?În schimb, compensarea prețului la gaze naturale are în vedere 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, cu o compensare de 25% a facturii. 5 milioane români. Prin urmare, peste 60% din consumatorii din România vor beneficia de compensarea facturii la gaze cu 25%. A fost luat un preț de referință mai mult decât dublu față de anul trecut, 255 de lei pe metru cub de gaz, cu tranșe de consum între 100 și 1200 de metri cubi pe an, în funcție de dimensiunea gospodăriilor, a explicat Virgil Popescu.
Prețul mediu, atât la energie electrică cât și la gaze naturale, poate fi updatat în funcție de evoluția pieței.
Ministrul a spus că soluția găsită este cea mai debirocratizată, care nu cere dovezi ale veniturilor, pe principiul că la un consum mediu și venitul este mediu.