Robert Chioveanu, care conduce Autoritea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(ANSVSA) a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă cum poate fi folosită logistica veterinarilor în criza pandemiei de coronavirus și cum, printr-un nou protocol cu Ministerul Sănătății, medicii veterinari ar putea fi folosiți în viitor în spitale, chiar dacă nu vor putea pune diagnostice.
Europa Liberă: Laboratoarele destinate pentru epidemiile animalelor pot fi folosite și la oameni?
Robert Chioveanu: ”Testele nu, dar aparatele numite Real-Time Polymerase Chain Reaction sau Real-Time PCR din laboratoarele sanitar-veterinare aflate la Directiile Sanitar Veterinare județene, care dețin astfel de echipamente sau platforme, pot fi utile și pot fi puse la dispoziție și utilizate de specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății. Noi folosim în primul rând aceste platforme pentru a detecta genomul viral. Aceste aparate care sunt în dotarea noastră pot fi disponibilizate și pot fi de folos. De pildă, echipamentele de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală unde noi determinăm pesta porcină africană sau virusul gripei aviare pot fi puse la dispoziția medicilor umani, care sunt specialiști virusologi, specialiști în biologie moleculară și care vin din partea spitalelor să supervizeze, să monitorizeze, validează metoda noastră și apoi semnează buletinele de analiză. Noi oferim doar cadrul administrativ, logistic.”
Europa Liberă: Mai exact, recoltarea se face la spital sau în teren de către medici umani, iar apoi probele sunt trimise la direcțiile sanitar-veterinare din toată țara pentru a fi testate pentru coronavirus?
Robert Chioveanu: ”Da, Ministerul Sănătății pune la dispozitie kit-urile și materialele necesare pentru a fi utilizate. Deci, echipamentele și platformele folosite până acum de noi, veterinarii, vor fi utilizate împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică sau spitalelor: facem testele, iar rezultatele sunt constatate și semnate de medicii umani. Toate acestea au loc în spațiile noastre care au un nivel de biosecuritate ridicat.”
Europa Liberă: La o adică, în situații speciale de criză, medicii veterinari ar putea da o mână de ajutor, dacă epidemia se extinde și mai mult?
Robert Chioveanu: ”Noi, ca medici veterinari, ne-am exprimat disponibilitatea și intenția de a testa probele privind acest virus încă de la începutul lunii martie și am venit în acest fel în sprijinul medicilor umani, colegilor noștri care sunt specialiști, și în sprijinul Ministerului Sănătății prin oferirea și punerea la dispoziție a tuturor laboratoarelor, echipamentelor și spațiilor necesare pentru testare.”
Europa Liberă: Dar dacă mergem mai de parte cu un pas, dacă România ajunge într-o criză de tipul celei din Italia, medicii veterinari ar putea să ajute în spitale?
Robert Chioveanu: ”Pentru a ajunge în spitale trebuie să avem un protocol foarte bine stabilit cu cei din Ministerul Sănătății, dar eu cred că putem să fim implicați și putem să ajutăm inclusiv cu procedura de recepție și de înregistrare. Putem să ajutăm la triaj, dar noi nu putem să ne pronunțăm asupra diagnosticului molecular în domeniul sănătății umane. Noi, veterinarii, nu avem competențele necesare pentru acest lucru.”
Europa Liberă: Ați propus deja Ministerului Sănătății să vă implicați în acele locuri în care medicii veterinari ar putea fi prezenți pe flancul coronavirusului?
Robert Chioveanu: ”Nu, deocamdată noi ne-am oferit doar cu spațiile și laboratoarele în care pot fi făcute analizele. Restul va fi în partea a doua, pentru care ne vom pregăti. Deocamdată, de exemplu, se lucrează probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală prin protocolul de colaborare cu Spitalul Universitar de Urgență București.”
Europa Liberă: Trecând la alt subiect, credeți că piețele agroalimentare deschise sunt un loc sigur pentru cumpărători, din punctul de vedere al epidemiei de coronavirus?
Robert Chioveanu: ”Sunt atâta vreme cât se păstrează toate elementele de siguranță, dacă se păstrează distanța socială, dacă oamenii poartă elemente de protecție, dacă vânzătorii poartă mănuși, halat, bonetă, dacă există un flux clar determinat pe unde oamenii intră în piață și pe unde ies, dacă administratorii piețelor dezinfectează la începutul și la sfârșitul zilei toate spațiile și respectă toate condițiile de igienă. Toate studiile până acum au spus foarte clar că nu există o corelare între transmiterea virusului și alimente.”
Europa Liberă: Cât de sigur este comerțul online?
Robert Chioveanu: ”În această perioadă, într-adevăr, comerțul online a crescut foarte mult cu alimente de toate tipurile și știți foarte bine că în momentul de față toată lumea dorește să comercializeze online și se cumpără online, de aceea oamenii trebuie să verifice în primul rând modul de prezentare a ambalajelor și a produselor achiziționate. Trebuie să verifice dacă se respectă condițiile de păstrare, de depozitare dacă este un produs congelat, acolo trebuie să scrie temperatura de păstrare de 4-6 grade Celsius. Consumatorul trebuie să fie atent dacă în acest caz produsul a fost adus cu o mașină frigorifică și dacă respectă termenul de garanție, apoi toate produsele trebuie să aibă inscripționate toate elementele pe etichetă și în ce condiții se păstrează. Până acum nu au fost reclamații și nu am găsit nicio neconformitate. Avem însă un telefon gratuit 0 800 826 787 unde cumpărătorii ne pot face sesizări în privința siguranței alimentelor.