Medicul din Rădăuți: după amendă, am aruncat vaccinul rămas

România - Medicul Andrei Manta, coordonator al centrului de vaccinare anti-Covid din Rădăuți spune că după amenda primită de la DSP a aruncat dozele rămase

Andrei Manta, coordonator al centrului de vaccinare din Rădăuți, neagă că ar fi vaccinat 563 de persoane neeligibile și spune că după amenda primită de la DSP a aruncat dozele rămase de la cei care nu s-au prezentat la programare.

Medicul spune că nu au fost vaccinate persoane „peste rând”, așa cum a fost acuzat, și că e vorba doar de persoane care au fost programate în alte zile, dar care din diverse motive nu au putut ajunge la vaccinare.

De asemenea, au mai fost vaccinate persoane din spital, din etapa I, care s-au răzgândit și au luat decizia să se vaccineze într-un final, așadar nicidecum neeligibili, din etapa a III-a, spune doctorul Manta. Chiar și așa, medicul spune că a vaccinat doar pentru a nu arunca din dozele rămase de la cei programați și care nu s-au prezentat.

Sfatul mai puţin informal al DSP-ului este să nu irosim dozele. Ce se poate întâmpla.... La poarta spitalului sunt doi pacienţi programaţi, la ora 18.00, înainte de sfârşitul programului, care au şi venit. Eu, de pildă, am avut şase pacienţi. Dintre cei şase, doi erau programaţi, restul nu. (...) Imediat după ce am primit amenda am gândit următorul lucru: „Am trei variante... Fie reprogramez în altă zi pe toată lumea, fie le fac vaccin celor doi şi numai celor doi care erau programați, ceea ce înseamnă că restul din conţinutul flaconului va putea fi casat, fie îi vaccinăm pe toţi, cât se poate, chiar dacă nu au programare în ziua respectivă. Aseară, după ce am luat amendă, am casat vaccinurile. Le-am făcut vaccin celor care erau programaţi. Dumneavoastră ce aţi face, după ce vine DSP și te sprijină în luarea unor decizii, te sfătuieşte şi apoi trimite un corp de control şi îţi dă amendă? Ce aţi face?”, a spus medicul Andrei Manta.

El spune că a vaccinat fără programare doar cu dozele rămase de la cei care s-au programat și nu s-au prezentat la centrul de vaccinare și doar persoane din cele două etape programate în perioada aceasta.

Au intervenit frustrări pentru că am primit amendă și pentru că nu am reușit să-mi fac datoria civică, morală vizavi de vaccinarea populației. Amenda a fost dată pentru că am vaccinat peste numărul de programări din ziua respectivă. Asta a și fost concluzia analizei pe care au emis-o colegii de la DSP care au venit în control. Aveam doi programați la poarta spitalului și restul veniseră cu programări din mai multe zile din urmă care nu au putut veni să se vaccineze atunci când au fost programați.

Aveam mai multe variante. Puteam să le fac doar celor programați vaccin și restul dozelor să-l casez, puteam să-i amân pe toți în altă zi, lucru care ar fi însemnat din nou o «ilegalitate», pentru că toți pacienții care se programează în ziua respectivă și vin în altă zi sunt considerați ca fiind neprogramați. Fie puteam să fac șase doze de vaccin la cei programați și la alții dintre aceia care așteptau.

Era final de program, mai erau șase-șapte pacienți afară. Datorită lucrurilor care mi s-au întâmplat în urma controlului, am recurs la distrugerea vaccinului. Le-am spus oamenilor să vină în altă zi sau să se reprogrameze pe platformă. Dintr-un singur flacon se poate extrage ser pentru șase vaccinări. Amenda nu contează deloc.

Soluția ar trebui să se rezolve la nivelul instituțiilor DSP, INSP, să ajungem la un consens, inclusiv Ministerul Sănătății, să încercăm să înțelegem că din 10 pacienți care vin la vaccinare mulți nu pot să stea la rând, fiindcă fluxul de pacienți pe acele ore pe care le petrecem în centrul de vaccinare de la ora 8.00 dimineața până la 19.00, nu pot sta atâta timp la rând”, a declarat Manta joi seară la Digi 24.

Totodată, el a semnalat că există în continuare pacienți care prezintă dovada programării la vaccinare dar nu se regăsesc pe liste.

„Mergem mai departe și așteptăm ca DSP-ul, Ministerul Sănătății, INSP și STS-ul să recurgă la măsuri de mai bună coordonare între aceste instituții, pentru că de multe ori am observat foarte multe scăpări. Ca exemplu, avem listă nominală de pacienți trimisă de DSP azi dimineață, avem pacienți care fac dovada programării și prezintă acea dovadă, dar nu se regăsesc pe liste, fapt care a fost raportat și de DSP în cursul zilei de astăzi și în celelalte zile de mine”, a spus Andrei Manta.

De asemenea, medicul susține că la finalul programului a vaccinat pacienți care veneau să aștepte la spital, pentru a vedea dacă rămân doze care se risipeau. Acesta a amintit că inclusiv autoritățile le-au recomandat medicilor să procedeze așa.

După controlul DSP, la finalul zilei vaccinurile care au rămas au fost aruncate.

Despre acuzația ministerului că „persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programati pentru ziua în curs ” și că „listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați”, medicul sancționat de DSP susține că listele nominale le primește pe whatsapp din cauză că nu a primit o parolă de la STS.

Listele nominale cu programarea pacienților le primesc de ceva timp. Noi am avut un mail, o parola unica, prin care puteam să descărcam lista de pacienți. STS a trimis acel mail, numai ca parola a venit de la STS pe un numar gresit. Eu am dovada ca am trimis mailul cu numarul corect. Noi mergem cu programări făcute pe hârtie sau în format electronic”, a mai spus Andrei Manta.

Ministerul Sănătății a mai constatat că „în centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora”. Numai că recent, chiar coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus că dacă un bolnav cronic nu se poate înscrie pe platformă poate cere medicului de familie să-i dea o scrisoare medicală pentru programare la vaccin.

Iar după o situație asemănătoare, secretarul de stat Raed Arafat i-a sfătuit pe medici să nu arunce dozele neutilizate, cu condiția să le folosească pentru pentru persoanele eligibile în prima și a doua etapă de vaccinare.

„Și la Marius Nasta sunt pacienți care nu vin la vaccinare și am avut o listă suplimentară și am respectat criteriile pentru perioada în care suntem”, a declarat în urmă cu o seară la Digi 24 managerul Spitalului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler.

Medicul coordonator al centrului de vaccinare anti-Covid din Rădăuți a fost sancționat contravențional cu amendă de 5.000 lei, pentru că a vaccinat în etapa a doua de vaccinare persoane care se încadrau în etapa a treia, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat remis presei joi.

Inspectorii Direcției Sănătate Publică Suceava au controlat joi centrul după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Controlul a fost făcut după ce ministrul Sănătății a anunțat în urmă cu o zi că 30% dintre persoanele vaccinate au fost în afara platformei de programare și că 1.300 se încadrează în etapa a III-a de vacinare, când în acest moment abia e la început etapa a II-a, destinată în primul rând vârstnicilor și persoanelor cu boli cronice și apoi angajaților esențiali din structurile administrației locale și centrale.

Ce au constatat inspectorii la control:

  • Persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programati pentru ziua în curs.
  • Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați.
  • În centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau a mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora.
  • Pe listele de pacienți programați erau unii în dreptul cărora nu erau completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat si nici nu există câmp în care să fie trecută categoria populațională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare).
  • Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a, dar fără a fi reoptimizat pentru această etapă și pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare. Nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotație.

În urma controlului, medicul coordonator a fost sancționat cu amenda contravențională de 5.000 de lei iar inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea și operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale privind evidența persoanelor vaccinate și a Strategiei de vaccinare impotriva Covid-19.