Ministerul Apărării a transmis marți, într-un comunicat, că a anulat licitația pentru construcția corvetelor „întrucât ofertantul declarat câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă şi nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor".
Anularea licitației înseamnă că o altă eventuală achiziție de corvete militare ar trebui reluată de la zero, dacă statul român decide să mai cumpere astfel de nave.
Anularea licitației, care a avut loc în 2019, a fost urmată de doi ani de procese în instanță legate de contestații, dar și de suspiciuni de ilegalitate a licitației.
În 2021, contestațiile și plângerile au fost clarificate și tranșate. Practic, nu mai exista niciun obstacol pentru semnarea contractului cu asocierea Naval Group-Șantierul Naval Constanța. Cu toate acestea contractul nu s-a mai semnat
Îți mai recomandăm Cazul Damen | Legătura dintre o decizie a justiției române și reținerea olandezilor față de intrarea României în SchengenPotrivit Hotnews, prețul ofertat foarte strâns, scumpirea materialelor de construcție, condițiile contractuale stricte ar fi făcut compania franceză să nu semneze contractul supus licitației. Mai mult, în relația dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța ar fi apărut disensiuni.
Anularea licitației vine într-un moment în care oficialii recunosc că România e vulnerabilă la Marea Neagră. România nu are încă capabilitățile de apărare antiaeriană și navală necesare, mai ales în contextul conflictului din Ucraina și al acțiunilor agresive ale navelor rusești pe Marea Neagră.
Licitația a fost demarată după ce, în 2016, contractul a fost inițial alocat companiei olandeze Damen, prezentă în România la Șantierul Naval Galați, unde construiește deja nave de luptă.
Alegerile legislative au adus la vremea respectivă o nouă arhitectură a Parlamentului care a obținut anularea acordului direct și desemnarea câștigătorului în urma unei licitații, scrie Defense Romania.
Licitația de construire a corvetelor a fost câștigată cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro de asocierea dintre Naval Group - Șantierul Naval Constanța. Aceasta a venit cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro, mai mică cu 50 de milioane de euro decât cea a grupului Damen. Grupul olandez are în România două șantiere navale la Galați și Mangalia, șantiere unde produce nave pentru export, inclusiv militare.
La licitația din 2019 au participat Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).
Îți mai recomandăm România în Marea Neagră | Naufragiul corvetelor moderne în valoare de peste un miliard de euro